Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Φοιτητικό Επίδομα Ενοικίου 2014: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις;

Η εγκύκλιος για το Φοιτητικό Επίδομα Ενοικίου 2014 των 1000 σε δικαιούχους φοιτητές θα εκδοθεί τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου ή τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου ενώ οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν μέσα στον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του dikaiologitika.gr ή εγκύκλιος για το Φοιτητικό Επίδομα Ενοικίου 2014 των 1000 ευρώ θα εκδοθεί στο τέλος του Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου και θα προβλέπονται οι προθεσμίες που οι φοιτητές θα κάνουν τις αιτήσεις τους στις........Γραμματείες των Σχολών για την χορήγηση του. 
Η προθεσμία για τις αιτήσεις στις Γραμματείες για το Φοιτητικό Επίδομα 2014 από τους φοιτητές αναμένεται να λήξει τέλος Μαρτίου. Συγκεκριμένα οι Γραμματείες των τμημάτων των ΑΕΙ και ΤΕΙ θα καλέσουν τους δικαιούχους για το Φοιτητικό Επίδομα 2014 να υποβάλουν τις αιτήσεις τους και χωρίς να χρειαστεί να απευθυνθούν στις εφορίες, αφού οι γραμματείες των σχολών θα υποβάλουν τις αιτήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου . 

Η αλλαγή αυτή στην διαδικασία για το Φοιτητικό Επίδομα που θεσμοθετήθηκε από πέρσι μόνο προς την διευκόλυνση των φοιτητών δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ότι ήταν , αλλά αποσυμφόρησε μερικώς τις εφορίες. Οι φοιτητές κάθε άλλο ωφελήθηκαν αφού ακόμη και μέχρι και πριν λίγες ημέρες εκκρεμούσαν πληρωμές σε δικαιούχους . 

Η διαδικασία που τηρήθηκε από τις υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου παρουσίασε μεγάλη καθυστέρηση στον έλεγχο των δικαιολογητικών σύμφωνα με πληροφορίες που προκύπτουν από το ρεπορτάζ του dikaiologitika.gr αφού οι Γραμματείες των τμημάτων περίμεναν να συγκεντρώσουν όλους τους φακέλους των φοιτητών ώστε να τους στείλουν στις υπηρεσίες ελέγχου με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν μαζικά φάκελοι προς έλεγχο. Ελπίζουμε φέτος και προς όφελος των φοιτητών να δοθούν σωστές οδηγίες για να αποφευχθεί το φαινόμενο αυτό της καθυστέρησης απόδοσης των 1000 ευρώ στους φοιτητές . 

Οι προϋποθέσεις για το Φοιτητικό Επίδομα Ενοικίου δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν από τις περσινές Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου οικονομικού έτους να μην υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ. Το όριο των 30.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του πατέρα, της μητέρας και των ανήλικων τέκνων τους από κάθε πηγή. 

Η Διαδικασία για το Φοιτητικό Επίδομα Ενοικίου Η Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων του Υπουργεί­ου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλη­τισμού, μεριμνά για τη μεταβίβαση, στην αρχή κάθε έτους, των αναγκαίων πιστώσεων στις Υπηρεσίες Δη­μοσιονομικών Ελέγχων (Υ.Δ.Ε.) νομών και νομαρχιών, οι οποίες ορίζονται προς τούτο δευτερεύοντες διατάκτες. Η οικεία Υ.Δ.Ε. μετά τη μεταβίβαση της πίστωσης εκδίδει τη σχετική απόφαση ανάληψης υποχρέωσης με την οποία δεσμεύεται ολόκληρο το ποσό των μεταβιβαζόμενων πιστώσεων. 

Οι δικαιούχοι του φοιτητικού στεγαστικού επιδό­ματος υποβάλλουν σχετική αίτηση - υπεύθυνη δήλωση. Οι αιτήσεις των δικαιούχων, μαζί με τα δικαιολογητικά τ, υποβάλλονται στη Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος στο οποίο είναι εγγεγραμμένος ο φοιτητής. Η ανωτέρω Διεύθυνση συντάσσει την κατάσταση πληρωμής δαπάνης της επόμενης ενότητας (παρ. 2α), ελέγχει την πληρότητα των δικαιολογητικών και τα προ­ωθεί στην Υ.Δ.Ε. της μόνιμης κατοικίας του δικαιούχου για την έκδοση του σχετικού Χρηματικού Εντάλματος. 

Στις περιπτώσεις όπου δικαιούχος του φοιτητικού επιδόματος είναι ο ίδιος ο φοιτητής, αρμόδια είναι η Υ.Δ.Ε. του νο­μού, στον οποίο εδρεύει το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. 

Τα δικαιολογητικά για το Φοιτητικό Επίδομα Ενοικίου Αντίγραφο απόφασης του αρμόδιου για την ανάλη­ψη της σχετικής υποχρέωσης οργάνου. Κατάσταση πληρωμής της δαπάνης σε δύο (2) αντίτυπα που περιλαμβάνει:

i) το Φορέα/Ειδικό Φορέα/Κ.Α.Ε., 
ii) το οικονομικό έτος, τον προϋπολογισμό του οποίου βαρύνει η δαπάνη, 
iii) τα στοιχεία του δικαιούχου [ονοματεπώνυμο, πα­τρώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή IBAN ή φωτοτυπία του λογαριασμού], 
iv) την αιτιολογία και το ακαδημαϊκό έτος στο οποίο αναφέρεται το στεγαστικό επίδομα, ν) το πληρωτέο ποσό, 
vi) την αρμόδια Δ.Ο.Υ. Η ανωτέρω κατάσταση θεωρείται από τον Προϊστά­μενο της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας του οικείου Α.Ε.Ι. Αίτηση - υπεύθυνη δήλωση του δικαιούχου, Σε περίπτωση υποβολής της αίτησης εκτός του δικαιούχου, απαιτείται η υποβολή απλής εξουσιοδότησης. 

Πιστοποιητικό καλής επίδοσης που χορηγείται από τη Σχολή ή το Τμήμα όπου φοιτά ο φοιτητής, και εκδίδεται εντός των τριών πρώτων μηνών κάθε ημερολογιακού έτους. Στο πιστοποιητικό βεβαιώνεται ότι: 

ΐ) ο φοιτητής σημείωσε επιτυχία στις εξετάσεις του ημίσεως του συνολικού αριθμού των μαθημάτων του ενδεικτικού προγράμματος σπουδών του προηγούμενου έτους ή των αντίστοιχων δύο εξαμήνων. 

ii) Η διάρκεια των σπουδών της αντίστοιχης Σχολής ή Τμήματος. 

Κατά το πρώτο έτος σπουδών αντί του ανωτέρω πιστοποιητικού υποβάλλεται πιστοποιητικό εγγραφής. 

Αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος του οικονομικού έτους για το οποίο ζητεί­ται η εισοδηματική ενίσχυση (εισοδήματα προηγούμε­νου έτους) ή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του ιδίου έτους (Εντύπου Ε1) αν κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης δεν έχει παραληφθεί το εκκαθαριστικό σημείωμα. 

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν υποχρε­ούται στην υποβολή φορολογικής δήλωσης υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, με ανάλογο περιε­χόμενο, θεωρημένη από την οικεία Δ.Ο.Υ. Αντίγραφο τελευταίας δήλωσης περιουσιακής κα­τάστασης (Ε9). 

Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του δι­καιούχου. 

Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας του φοιτητή. 

Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 του δικαιούχου, περί της μη είσπραξης του στεγαστικού επιδόματος για το ίδιο έτος άλλη φορά. 

Μισθωτήριο συμβόλαιο κατοικίας που βρίσκεται στον τόπο φοίτησης και σε πόλη άλλη της κύριας κα­τοικίας του φοιτητή, στην οποία πόλη οι γονείς του ή ο ίδιος δεν έχουν την πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας. 

Για το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και το Ν. Αττικής ισχύουν τα οριζόμενα στην παρ. 2α του άρθρου 10 του ν. 3220/2004. 

Ως μίσθω­ση θεωρείται και η διαμονή σε ξενοδοχείο ή πανσιόν υπό την προϋπόθεση ότι θα προσκομίζει ο φοιτητής βεβαίωση τουλάχιστον. δίμηνης διαμονής και απόδειξη παροχής υπηρεσιών για το ίδιο διάστημα. Δε θεωρείται μίσθωση η διαμονή σε φοιτητική εστία ή οικοτροφείο. Οποιοδήποτε άλλο δικαιολογητικό ή στοιχείο ζη­τηθεί από την εκκαθαρίζουσα Υπηρεσία. 

Το φοιτητικό Επίδομα Ενοικίου των 1.000 ευρώ καταβάλλεται στις οικογένειες που έχουν προπτυχιακούς φοιτητές οι οποίοι σπουδάζουν σε ΑΕΙ, ΤΕΙ, Ανώτερες Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων ή σε Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού της Ελλάδος. 

Χορηγείται σε όλους τους προπτυχιακούς φοιτητές της οικογένειας, εφόσον διαμένουν σε άλλη πόλη από αυτήν της κύριας κατοικίας τους, ανεξάρτητα αν φοιτούν στην ίδια Σχολή και πόλη ή σε διαφορετικές Σχολές και πόλεις και διαμένουν σε μία ή περισσότερες οικίες. 

Χορηγείται για τόσα έτη όσα είναι και τα έτη σπουδών της Σχολής ή του Τμήματος. Δεν δικαιούνται το φοιτητικό επίδομα όσοι φοιτούν για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου ανεξάρτητα από τον τρόπο εισαγωγής τους στη Σχολή ή το Τμήμα αυτής ή για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.

Η φοίτηση πρέπει να αποδεικνύεται με βεβαίωση της Σχολής ή του Τμήματος αυτής, το περιεχόμενο του οποίου αναλύεται στα έντυπα πιστοποιητικού (διαφορετικά για Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.) τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτής και τα οποία εκδίδονται εντός των τριών πρώτων μηνών κάθε ημερολογιακού έτους και φέρουν πρωτότυπη σφραγίδα και υπογραφή της Γραμματείας του Τμήματος ή της Σχολής. 

Ειδικά για τους φοιτητές που έχουν εγγραφεί (για πρώτη φορά) στο πρώτο έτος σπουδών, στο πιστοποιητικό αναφέρεται μόνο η εγγραφή του φοιτητή στη Σχολή. 

Στα πιστοποιητικά σπουδών που χορηγούνται για την καταβολή του επιδόματος θα πρέπει να αναφέρονται μαθήματα και όχι διδακτικές μονάδες. Τα πιστοποιητικά σπουδών που αναφέρουν διδακτικές μονάδες δεν θα πρέπει να γίνονται δεκτά. 

Ο φοιτητής που εγγράφεται για πρώτη φορά στο πρώτο έτος αλλά στο β’ εξάμηνο (εαρινό) δικαιούται ολόκληρο το επίδομα. Δικαιούχος είσπραξης του επιδόματος είναι ο πατέρας ή η μητέρα του φοιτητή. 
Κατ’ εξαίρεση δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφ’ όσον: 

α) είναι ορφανός από τους δύο γονείς 
β) οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού. 
γ) είναι πάνω από 25 ετών 
δ) είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης. 

ΜΙΣΘΩΤΗΡΙΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ 

Οι προϋποθέσεις για να καταβληθεί το φοιτητικό επίδομα Ενοικίου σύμφωνα με το ρεπορτάζ του dikaiologitika.gr δεν θα έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις με πέρσι και ο φοιτητής για να το λάβει θα πρέπει να σπουδάζει σε πόλη άλλη από αυτήν της κύριας κατοικίας του και να διαμένει σε μισθωμένη οικία. 

Στην πόλη στην οποία διαμένει ο φοιτητής, οι γονείς του δεν θα πρέπει να έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας. 

Για την απόδειξη του γεγονότος ότι ο φοιτητής διαμένει σε μισθωμένη οικία, οι γονείς του θα πρέπει να προσκομίσουν, μαζί με την αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος, το σχετικό μισθωτήριο συμβόλαιο, θεωρημένο από την αρμόδια ΔΟΥ. 

Όσον αφορά στα μισθωτήρια συμβόλαια επισημαίνονται τα ακόλουθα: 

* Το μισθωτήριο θα πρέπει να είναι θεωρημένο στο όνομα του γονέα ή του ίδιου του φοιτητή. Γίνονται δεκτά και φωτοαντίγραφα επικυρωμένα. Στις περιπτώσεις που απαιτείται μισθωτήριο συμβόλαιο για τη χορήγηση του επιδόματος γίνονται δεκτά και συμβόλαια που έχουν λήξει, υπό την προϋπόθεση ότι ίσχυσαν τουλάχιστον επί δίμηνο εντός του ακαδημαϊκού έτους για το οποίο χορηγείται το επίδομα. Η συμπλήρωση του διμήνου πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι την ημέρα υποβολής της αίτησης. 
* Εάν υπάρχει συγκατοίκηση φοιτητών θα πρέπει να εμφανίζονται ως μισθωτές όλοι οι φοιτητές ή οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους. 
* Η διαμονή σε ξενοδοχείο ή πανσιόν θεωρείται ως μίσθωση υπό την προϋπόθεση ότι θα προσκομίζει ο φοιτητής βεβαίωση τουλάχιστον δίμηνης συνεχόμενης διαμονής σ’ αυτό και απόδειξη παροχής υπηρεσιών σε επικυρωμένο αντίγραφο για το ίδιο διάστημα. 
* Γίνονται δεκτά μισθωτήρια συμβόλαια κατοικίας και εκτός πόλης φοίτησης σε απόσταση μέχρι 40 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης στην οποία εδρεύει η Σχολή ή το Τμήμα αυτής σύμφωνα με βεβαίωση αρμόδιας Αρχής. 
* Όσοι διαμένουν σε φοιτητικές εστίες και οικοτροφεία δεν δικαιούνται το φοιτητικό επίδομα
Πηγή:www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ