Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ & ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε

Στις εκλογές της Β' ΕΛΜΕ, που γίνονται την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013, στο Αγρίνιο συμμετέχει και   η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ   ΕΝΟΤΗΤΑ   ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (πρώην ΠΑΣΚ). 
Το newspressagrinio στα πλαίσια του δημοκρατικού διαλόγου και της παρουσίασης των συνδυασμών, που μας γνωστοποιούν ότι συμμετέχουν στις εκλογές, δημοσιεύουμε, ως οφείλουμε, το εκλογικό υλικό των παρατάξεων των καθηγητών.
Δείτε την ιδρυτική διακήρυξη καιτο ψηφοδέλτιο που μας γνωστοποιήθηκαν: 

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε.
Για μια δημιουργική συλλογικότητα
Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες
Πολιτική
Η βαθιά κρίση που μαστίζει τη χώρα μας οφείλεται κατά κύριο λόγο στη δομική κρίση του καπιταλιστικούσυστήματος, στις στοχεύσεις των δυνάμεων της αγοράς, στις ασκούμενες από τις κυβερνήσεις σκληρέςνεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές, καθώς και στην οργανωμένη καθοδήγηση από τους φορείς της παγκοσμιοποίησης (ΔΝΤ, Διεθνής Τράπεζα, ΟΟΣΑ.), που  υπηρετούν με τον πιο συστηματικό τρόπο τασυμφέροντα του Κεφαλαίου.
Είναι κοινή διαπίστωση ότι η σημερινή ιστορική περίοδος επηρεάζει όλες τις πτυχές της πολιτικής, τηςκοινωνίας και της οικονομίας μας. Η κρίση αυτή επιφέρει δομικούς και έντονους μετασχηματισμούς, οιοποίοι θα επηρεάσουν όλους τους θεσμούς της χώρας μας. 
Σ’ αυτή την ιστορική συγκυρία, εμείς οι εκπαιδευτικοί και γενικότερα οι εργαζόμενοι:
  • Οφείλουμε να δώσουμε πρωτοποριακό αγώνα για μια προοδευτική προοπτική της κοινωνίας μας, γιαένα κράτος δικαίου, για μια δημοκρατική πολιτεία, για την υπεράσπιση των δίκαιων αιτημάτων τωνεργαζομένων.
  • Επιδιώκουμε τη δημιουργία μιας «ανοιχτής κοινωνίας», που θα συνδιαλέγεται κριτικά με τις διεθνείςεξελίξεις και θα επιζητά τη διαρκή βελτίωση της Ελλάδας στο διεθνή καταμερισμό εργασίας και θαθέτει ως πρωταρχικό στοιχείο την υπεράσπιση των αξιών και των προτεραιοτήτων του κόσμου τηςεργασίας.
  • Στρατηγικός μας στόχος είναι ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός της κοινωνίας μας, μία νέααφήγηση που να ανταποκρίνεται στα σύνθετα κοινωνικά και πολιτικά αιτήματα του παρόντος και ναδίνει ελπίδα και όραμα για το μέλλον.
Μόνο μια δημοκρατικά οργανωμένη πολιτεία μπορεί να απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνάμεις τηςκοινωνίας, προάγοντας τις αξίες της αλληλεγγύης, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, και ναοδηγήσει στη χειραφέτηση των πολιτών. 
Όλα αυτά προϋποθέτουν μια προοδευτική πολιτική εξέλιξη, για την ανασύνταξη του μεγάλου κοινωνικούρεύματος της Κεντροαριστεράς. Γιατί τα μεγάλα ζητήματα της χώρας θα κριθούν κυρίως και πρωτίστωςστο χώρο της πολιτικής.
Η σημερινή μας πρωτοβουλία εντάσσεται στα πλαίσια των κοινωνικών προοδευτικών διεργασιών και μιαςπολιτικής δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, που θα έχουν ως βασικό μέλημα τον εκδημοκρατισμό της ίδιαςτης πολιτικής και της οικονομίας, την άμβλυνση των ανισοτήτων και την προαγωγή της κοινωνικήςισότητας.

Κίνημα
Στο Κίνημά μας έχουμε την ιστορία μας και τη συνεισφορά μας στις μεγάλες κατακτήσεις της Δημόσιαςεκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού μας επαγγέλματος: Διαμόρφωση του προοδευτικού Νόμου 1566/1985,εκδημοκρατισμό της εκπαίδευσης, μαζικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενίσχυση της ποιότηταςτης παρεχόμενης παιδείας, βελτίωση των εργασιακών συνθηκών των εκπαιδευτικών. Έχουμε βεβαίως καιτις αδυναμίες μας και τα λάθη μας.
Γενικότερα οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι το συνολικό κίνημα των εργαζομένων δεν είχε κατακτήσει μιαταξική συνείδηση, η οποία θα ήταν αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της σημερινής πλήρους ανατροπήςτου εργασιακού μας χάρτη. Αντίθετα έχει συμβάλει στη διαμόρφωση επαγγελματικών  κλαδικώναντιλήψεων, που τελικά κρίθηκαν ατελέσφορες στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. 
Όταν όμως η ιστορία του τόπου μας θέτει τόσα κρίσιμα ζητήματα στην πρώτη γραμμή της πολιτικής, εμείςδεν μπορούμε να παραμένουμε ίδιοι με το χθες.
  • Οφείλουμε να αναστοχαστούμε και να επανασχεδιάσουμε τη λειτουργία και τη δράση μας με περισσότερη αποφασιστικότητα, με μεγαλύτερη συσπείρωση των εργαζομένων για μεγάλους κοινωνικούς αγώνες.
  • Πιστεύουμε ότι οι μεγάλες αφηγήσεις και η ακτινοβολία της συλλογικότητάς μας είναι επίκαιρες όσοποτέ άλλοτε και μπορούν να αποτελούν σηματωρό στον κοινωνικό μας ρόλο.
  • Η κρισιμότητα των καιρών επιβάλλει αγώνες ενάντια στις δυνάμεις του κεφαλαίου και της αγοράς, στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών και στη συσσώρευση του πλούτου σε όλο και πιο λίγα χέρια, στο πολυεθνικό και χρηματιστηριακό κεφάλαιο, που είναι η βασική αιτία για τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες, για την περιστολή των βασικών μας δικαιωμάτων.
  • Πιστεύουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε τα στερεότυπα με τα οποία προσεγγίζαμε τις εξελίξεις. Απαιτούνται μετριοπάθεια και σχετικοποίηση στον παραταξιακό λόγο, κουλτούρα ουσιαστικής συνεργασίας.
  • Διαμορφώνουμε μια «νέα συνδικαλιστική κουλτούρα», η οποία αφενός θα αφίσταται από κάθεσυντεχνιακή αντίληψη εξασφαλίζοντας έτσι μια ευρύτερη κοινωνική δυναμική και αφετέρου θααναδεικνύει το ζήτημα της πλειοψηφίας στο περιεχόμενο των αιτημάτων μας – και όχι μόνο στουςτίτλους και στο «πόσες ημέρες απεργίας» θα κάνουμε - για βιώσιμες συγκλίσεις στον κλάδο μας.Γιατί χωρίς ουσιαστικές συνθέσεις δεν μπορεί να υπάρξει συνδικαλισμός!
Κανείς δεν μπορεί να αυτοαναγορευτεί σε τιμητή της αλήθειας και του πολιτικά ορθού. Η όποιαπαραταξιακή αυταρέσκεια δεν έχει σήμερα καμιά αξία. Αντίθετα απαιτούνται ενότητα στη βάση τωνεργαζομένων, ευρείες και ουσιαστικές πλειοψηφίες στα βασικά μας αιτήματα, στους μεγάλους μαςστόχους.
Ο αγώνας μας δεν μπορεί να είναι αγώνας μόνο κλαδικός.

  • Οφείλει να είναι αγώνας κοινωνικός και να συνδέεται με το μεγάλο μας πρόταγμα για «Δημόσια καιΔωρεάν παιδεία», για μόρφωση σε όλους τους νέους και τις νέες χωρίς διακρίσεις και φραγμούς. 


  • Οφείλει να είναι αγώνας που θα προάγει την ταξική συνείδηση αναδεικνύοντας το γενικότερο κίνημα όλων των εργαζομένων. Γιατί ιδιαίτερα σήμερα κανένας κλαδικός αγώνας από μόνος του δεν μπορεί να έχει προοπτική. 


  • Οφείλει να είναι αγώνας που θα αναδεικνύει συστηματικά τόσο τον κοινωνικό ρόλο του κινήματός μας όσο και τον μορφωτικό του χαρακτήρα.
Παράλληλα είναι αναγκαία όσο ποτέ η καλλιέργεια ενός ισχυρού «Μορφωτικού Κινήματος» που θαθέσει το ζήτημα της πρωταρχικής σχέσης του πολίτη με τη γνώση και τον εκδημοκρατισμό της γνώσηςως πρώτη πολιτική προτεραιότητα. 


Αγωνιζόμαστε για ένα πολιτικοποιημένο, για ένα ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, για ένα κίνημα που θα συσπειρώνει όλους τους εργαζομένους και θα έχει πάντα δημιουργικό χαρακτήρα με θέσεις και δράσεις που θα ριζοσπαστικοποιούν τις αντιλήψεις μας και θα προάγουν την κοινωνική συνείδησή μας.  
Βασικοί μας στόχοι είναι:
Η ουσιαστικότερη σύνδεση των Συλλόγων Διδασκόντων με τους θεσμούς της συλλογικής μαςλειτουργίας και ιδιαίτερα με τις Γενικές Συνελεύσεις, έτσι ώστε οι Σύλλογοι Διδασκόντων να γίνουνπρωτογενείς κυψέλες προβληματισμού και δράσης, πρωτοβουλιών και παραγωγής
...
Β'  ΕΛΜΕ   ΑΙΤΩΛΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

        ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ      
                          
                                   ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ   ΕΝΟΤΗΤΑ   ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
                                        ΓΙΑ  ΤΟ  ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
                                               ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ         ΧΡΗΣΤΟΣ
                                               ΤΣΙΚΡΙΤΕΑΣ      ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ 
                   ΦΑΦΟΥΤΗΣ        ΑΛΕΞΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ