Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Προϋπολογισμός με μέτρα, φόρους και λιτότητα και για το 2014

Κατατέθηκε την Πέμπτη (21/11) στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2014, με την κυβέρνηση και την τρόικα να μην έχουν καταλήξει σε οριστική συμφωνία για το ύψος του δημοσιονομικού κενού. Ο νέος προϋπολογισμός, του οποίου η ψήφιση θα πραγματοποιηθεί μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, καθώς και οι συμπληρωματικοί που θα ακολουθήσουν, θα εξειδικεύσουν τα νέα βάρβαρα μέτρα που.........
σχεδιάζουν από κοινού η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και οι εκπρόσωποι των δανειστών.
Λίγες μόνο ώρες μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προαναγγέλλει -εμμέσως πλην σαφώς- αλλαγές, ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις της. "Ορισμένα στοιχεία του ελληνικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε την Πέμπτη ίσως είναι υπό αίρεση, μετά το νέο έλεγχο της τρόικας", έσπευσε να δηλώσει ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, καθιστώντας σαφές στη κυβέρνηση Σαμαρά ότι πριν η τρόικα μιλήσει και εγκρίνει, τα πάντα είναι στον αέρα.
Ζοφερές είναι oι προβλέψεις του προϋπολογισμού για το επίπεδο της ανεργίας, το οποίο εκτιμάται στο 24,5% το 2014, ενώ το δημόσιο χρέος, παρά τα βάρβαρα μέτρα,  δεν πρόκειται να αποκλιμακωθεί αλλά αντίθετα θα παραμείνει αμετάβλητο στα 320 δισ. ευρώ (από 321 δισ. που είναι η εκτίμηση για το 2013), το οποίο μεταφράζεται σε 174,8% του ΑΕΠ (175,5% του ΑΕΠ οι εκτιμήσεις για το 2013). Η κυβέρνηση προβλέπει οριακή ανάπτυξη στο 0,6%, παρά τις εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών (πχ του ΟΟΣΑ), οι οποίοι προβλέπουν ύφεση και για το 2014.
Στο έδαφος, λοιπόν, της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και της εξαθλίωσης που πλήττει την εργατική τάξη και πλατιά λαϊκά στρώματα, η κυβέρνηση θέτει ως κεντρικό στόχο του νέου προϋπολογισμού την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,6% του ΑΕΠ ή 2,9 δισ. ευρώ. 
Για να πραγματοποιηθούν αυτοί οι στόχοι οι πολίτες θα επωμιστούν βάρος 6,1 δισεκατομμυρίων. 2,5 δισ. είναι οι επιπλέον φόροι, άλλα τόσα θα είναι τα χρήματα που θα εξοικονομήσει το κράτος από την περικοπή σε μισθούς και σε συντάξεις, ενώ από 500 εκατομμύρια θα είναι οι περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και τις κρατικές υπηρεσίες.
Την ίδια ώρα αυξάνεται η φορολογία των ακινήτων κατά 44%, κατά 11,5% η φορολογία των εισοδημάτων και κατά 8,5% οι έμμεσοι φόροι.
Ουσιαστικά για να μειωθούν οι δαπάνες και να φανούν τα... πλεονάσματα και ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους περιλαμβάνει μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Παράλληλα θα υπάρξουν οι μειώσεις των συντάξεων και των εφάπαξ καθώς από το επόμενο έτος βάσει της συμφωνίας μέσω μνημονίου με την τρόικα το κράτος είναι υποχρεωμένο να μειώσει κατά 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ τις επιδοτήσεις προς τα Ταμεία.
Ενώ οι δαπάνες του κράτους προς τον πολίτη μειώνονται, αυξάνονται σε όλα τα επίπεδα οι φόροι.
Για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες ο προϋπολογισμός του 2014 περιλαμβάνει επιπλέον φόρους 2,8 δισεκατομμυρίων με φορολογικές κλίμακες στο 26% και με φορολόγηση από το πρώτο ευρώ χωρίς καμία ελάφρυνση.
Όλοι, ιδιωτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, αγρότες επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες τον επόμενο χρόνο θα πληρώσουν επιπλέον φόρους 1,3 ευρώ για τα ακίνητα, ενώ όλοι έχουν να ξεπληρώσουν μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο και τις... ουρές των φόρων από το 2013.
Την ίδια ώρα, θα χάσουν τη δουλειά τους 11.000 δημόσιοι υπάλληλοι καθώς έχει συμφωνηθεί με την τρόικα να απολυθουν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο η τρόικα να ζητήσει απολύσεις και μέσα στο 2015.

ΣΦΑΓΙΑΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΓΕΝΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ 2,7 ΔΙΣ
Οι κρατικές δαπάνες για το 2014 αναμένεται να συρρικνωθούν κατά 2,7 δισ. ευρώ, χωρίς αυτό να αποκλείει νέες παρεμβάσεις. Η παραπέρα μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σε συνδυασμό και με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την πλευρά της εργοδοσίας, διαμορφώνει το πλαίσιο για νέες μειώσεις συντάξεων, προνοιακών επιδομάτων στους ασφαλισμένους, των κονδυλίων για την Υγεία κ.ά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τακτικός προϋπολογισμός για το 2014 προβλέπει περίπου 2,3 δισ. ευρώ λιγότερα για την χρηματοδότηση των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (11,7 δισ. προς τα ασφαλιστικά ταμεία, 774 εκατ. προς τον ΕΟΠΥΥ και 1,11 δισ. προς τα νοσοκομεία).
Όσον αφορά τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αυτές θα είναι μειωμένες κατά 250 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 7 δισ. ευρώ που στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Κι αυτό, προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες στις φορολογικές εισπράξεις που προέκυψαν από τις αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ