Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Τη Δευτέρα μετά τις εκλογές το δελτίο θυέλλης για την οικονομία!

Έκτακτα διορθωτικά μέτρα 4,5 δις. ευρώ ανακοινώνονται την Δευτέρα – «Τοξική» η ύφεση, με «βουτιά» 4,5% στο ΑΕΠ γ’ τριμήνου – “Bloomberg”: Πρόβλεψη χρεοκοπίας της χώρας από το 71% των διαχειριστών κεφαλαίων – Από Δευτέρα με πρώτο σταθμό το Παρίσι η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου – Τι αλλάζει μετά το ιρλανδικό δράμα .
Ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για το δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών, χάθηκε το «φως στο βάθος του τούνελ» της οικονομίας, για το οποίο μιλούσαν όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες και αποκαλύφθηκε η δραματική πραγματικότητα της αδυναμίας εφαρμογής των σκληρών όρων του μνημονίου, την ώρα μάλιστα που το ιρλανδικό δράμα ανατρέπει πλήρως τους αρχικούς σχεδιασμούς της τρόικας για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2012 και καθιστά απολύτως επιβεβλημένη την επαναδιαπραγμάτευση των όρων στήριξης της χώρας από τα κράτη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ.
Σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της Eurostat, ότι το πρωί της Δευτέρας θα δοθούν στη δημοσιότητα τα αναθεωρημένα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας για το 2009, διέρρευσαν από το υπουργείο Οικονομικών στο πρακτορείο Dow Jones Newswires τα σχέδια της κυβέρνησης για  έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα με στόχο την εξοικονόμηση 4,5 δις. ευρώ επιπλέον το 2011, ενώ η Στατιστική Αρχή επιβεβαίωσε την επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας πέρα από τις αρχικές προβλέψεις, στις οποίες βασίσθηκε το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής του μνημονίου.
Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του Dow Jones, που αποδίδει τις πληροφορίες του σε αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών,
Τα πρόσθετα μέτρα θα επικεντρώνονται κυρίως στις περικοπές δαπανών στο δημόσιο τομέα, αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν περισσότερους έμμεσους φόρους. «Θα υπάρξει σημαντική περικοπή δαπανών σε επιχειρήσεις του δημοσίου τομέα. Θα μπει πλαφόν σε υπερωρίες και μπόνους. Οι προϋπολογισμοί των υπουργείων θα περικοπούν, δημόσιοι φορείς θα συγχωνευτούν και εκείνοι που δεν εξυπηρετούν κανέναν πραγματικό σκοπό, θα κλείσουν,» σημείωσε αξιωματούχος του υπουργείου.
Είπε επίσης ότι οι δαπάνες για τα νοσοκομεία και τους δήμους θα περικοπούν περαιτέρω μαζί με τον προϋπολογισμό των δημοσίων επενδύσεων. Μερικά προϊόντα θα μπουν σε υψηλότερη κλίμακα ΦΠΑ κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, ενώ τα προϊόντα καπνού και τα αλκοολούχα ποτά θα μπορούσαν να φορολογηθούν περισσότερο. Έγινε επίσης λόγος για μείωση των επιδομάτων ανεργίας.
Τα νέα μέτρα, τα οποία δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα, θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του 2011, ο οποίος θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο την Πέμπτη. Ένας δεύτερος αξιωματούχος δήλωσε πως οι τελικές αποφάσεις για συγκεκριμένες περικοπές θα ληφθούν μετά από συνομιλίες μεταξύ του υπουργείου οικονομικών και της τρόικας  ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου, που φαίνεται ότι αίφνης «ήπιαν ορό της αλήθειας» και εγκατέλειψαν τις προβλέψεις για «φως στο τούνελ», το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας για το 2010 αναμένεται να φτάσει το «9,3% ή και λίγο περισσότερο», κάτι που οφείλεται στην καθυστερημένη είσπραξη φόρων και την αναμενόμενη ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος της χώρας από τη Eurostat για το προηγούμενο έτος.
«Η φοροδιαφυγή παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα. Σε απόλυτους αριθμούς είμαστε μείον 2 δισ. ευρώ στην επίτευξη του στόχου του τρέχοντος έτους, και έτσι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα αναθεωρηθεί και θα πρέπει να προσπαθήσουμε σκληρότερα το επόμενο έτος για να πλησιάσουμε το στόχο για το έλλειμμα», είπε στο Dow Jones Newswires ο αξιωματούχος.
Ερωτηθείς αν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κάποιος ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να εισπράξει τα 4,5 δισ. ευρώ που απαιτούνται από τα επιπλέον μέτρα, είπε: «Ρεαλιστικά θα είναι πολύ δύσκολο, στη διάρκεια ενός έτους». Είπε ότι περιμένει πως οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και το ΔΝΤ μπορεί να δώσουν «κάποια ανάσα» και μια σκέψη είναι ότι τα μισά από τα πρόσθετα μέτρα που απαιτούνται θα εφαρμοστούν το 2011, και τα άλλα μισά το 2012. Πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ έχει δηλώσει πως «εξετάζει μια τέτοια ιδέα,» αλλά δεν είπε ποιος έριξε την ιδέα στο τραπέζι, αν ήταν η κυβέρνηση ή το ΔΝΤ, και αν θα συμφωνήσει η Ε.Ε.
Την ίδια ώρα, η Ελλάδα φαίνεται περισσότερο από ποτέ «παγιδευμένη» στην οικονομική κρίση, καθώς η Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο του έτους έφθασε το 4,5% σε ετήσια βάση. Αυτό σημαίνει, ότι ανατρέπεται η πρόβλεψη για αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης «μόνο» 4% φέτος, γεγονός που πιθανότατα οδηγεί σε αναθεώρηση και του στόχου για μείωση του ΑΕΠ κατά 2,6% το 2010, στον οποίο είχε βασισθεί το μνημόνιο.
Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις για σοβαρές αποκλίσεις στην εφαρμογή του μνημονίου, αλλά και για ύφεση τόσο βαθιά, που μπορεί να εκτροχιάσει κάθε πρόβλεψη για επάνοδο της χώρας σε ρυθμό ανάπτυξης συμβατό με την εξυπηρέτηση του τεράστιου δημοσίου χρέους έχουν εμπεδώσει στην αγορά τη βεβαιότητα, ότι η Ελλάδα οδηγείται σε χρεοκοπία. Σύμφωνα με έρευνα του “Bloomberg”, το 71% των διαχειριστών κεφαλαίων που ερωτήθηκαν περιμένουν χρεοκοπία της Ελλάδας.
Μεσότιτλος: Το ιρλανδικό δράμα
Την ώρα που η εφαρμογή του μνημονίου στην Ελλάδα μένει μετέωρη, το ιρλανδικό δράμα φαίνεται ότι ανατρέπει πλήρως τους αρχικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της τρόικας. Παρότι χθες οι υπουργοί Οικονομικών των πέντε μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, που μετέχουν στο G20, ανακοίνωσαν ότι οι συζητήσεις για «κούρεμα» πιστωτών δεν αφορούν ήδη εκδοθέντα ομόλογα, αλλά τίτλους που θα εκδοθούν μετά το 2013, η μικρή μείωση του ιρλανδικού spread που καταγράφηκε στις αγορές δεν αλλάζει το βασικό δεδομένο: ότι η Ιρλανδία, όπως και η Πορτογαλία, είναι πάρα πολύ πιθανό να παραμείνουν αποκλεισμένες από την αγορά ομολόγων και να υποχρεωθούν να προσφύγουν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
Η σοβαρή κρίση στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, που επιταχύνθηκε μετά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για καθιέρωση μηχανισμού ελεγχόμενης χρεοκοπίας μετά το 2013, ανατρέπει ένα βασικό στόχο του μνημονίου: η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη από το 2012 να χρηματοδοτεί τις τρέχουσες δανειακές ανάγκες της με εκδόσεις ομολόγων στη διεθνή αγορά. Όμως, γίνεται πλέον σαφές ότι οι αγορές θα αντιμετωπίζουν σαν «σκουπίδια», ή στην καλύτερη περίπτωση σαν τίτλους β’ κατηγορίας τα ομόλογα των περιφερειακών οικονομιών, άρα θα είναι αδύνατο η Ελλάδα να δανεισθεί με ανεκτούς όρους από το 2012.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από αύριο, με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Νικολά Σαρκοζί, αναμένεται να κορυφωθεί η διαπραγμάτευση για νέους όρους στήριξης της Ελλάδας. Το επιθυμητό για την κυβέρνηση, εφόσον με τα νέα μέτρα πείσει Γαλλία και Γερμανία ότι έχει τη βούληση και τη δυνατότητα εφαρμογής αυστηρών μέτρων εξυγίανσης, θα ήταν να δοθεί παράταση ενός ή δύο ετών στη διάρκεια της δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή να τεθεί νέος στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 3% το 2014 ή το 2015. Αυτό θα πρέπει να συνοδευθεί από πρόσθετο δανεισμό από το μηχανισμό στήριξης, ώστε να καλυφθούν οι επιπλέον δανειακές ανάγκες που δημιουργούνται και να προστατευθεί η οικονομία από τις διαθέσεις των αγορών, ενώ θα χρειασθεί και μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των διεθνών δανείων. Η κυβέρνηση θα κάνει σοβαρή προσπάθεια να επιτύχει μια ευνοϊκή συμφωνία, αλλά η διαπραγμάτευση θα έχει αρκετά στοιχεία θρίλερ, καθώς η Άνγκελα Μέρκελ κρατάει σκληρή στάση, ενώ αντιμετωπίζει μέσα στο 2011 εκλογές σε έξι ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ