Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
Τεράστια οικολογική καταστροφή
Ο Υπουργός της «Ενεργειακής Δημοκρατίας», των πετρελαίων και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης κος Μανιάτης έρχεται στην Πάτρα για να μοιράσει ανέξοδες μελλοντικές υποσχέσεις, να μετατρέψει τους άνεργους σε «σεΐχηδες» και να φορέσει «κελεμπίες» στην ανεργία, τη φτώχια και την κοινωνική εξαθλίωση που.....
μαστίζουν την Πάτρα και την Δυτική Ελλάδα.
Θέλει να κρύψει την τεράστια, πολύχρονη και πολύπλευρη οικολογική καταστροφή που θα προκληθεί από τις γεωτρήσεις, την εξόρυξη, τη μεταφορά και την εκμετάλλευση των πετρελαίων στο θαλάσσιο περιβάλλον του κλειστού Πατραϊκού κόλπου και του Ιονίου, στις πανέμορφες ακτές και τους σημαντικούς βιοτόπους, στην αλιεία και τις ιχθυοκαλλιέργειες, στο οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου καθώς και στον τουρισμό (Κατάκολο, Αρχαία Ολυμπία).
Όσο για το πολυδιαφημιζόμενο οικονομικό όφελος αυτό είναι αβέβαιο και μικρό (20% φόρος στις εταιρείες εκμετάλλευσης υπέρ του δημοσίου το οποίο θα πάει για την αποπληρωμή του χρέους) και μόνο 5% για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή ψίχουλα, έσοδα που δεν αναπληρώνουν σε καμία περίπτωση την τεράστια και ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή. Η δε παραχώρηση των ερευνών και της εξόρυξης γίνεται για τουλάχιστον 40 χρόνια. Επομένως «άνθρακες ο θησαυρός» από τους υδρογονάνθρακες του κου Μανιάτη.
Ακόμα και το Περιφερειακό Συμβούλιο που ενέκρινε με την πλειοψηφία των κυβερνητικών παρατάξεων την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων σε Κατάκολο και Πατραϊκό εξέφρασε επιφυλάξεις για την έντονη σεισμικότητα του Ιονίου, το ότι πρόκειται για κλειστή θάλασσα, την οπτική διαταραχή από τις τεράστιες εγκαταστάσεις που θα τοποθετηθούν απέναντι από τουριστικές περιοχές και βιοτόπους, τις επιπτώσεις στον τουρισμό και τα κρουαζιερόπλοια, στην αλιεία και τις ιχθυοκαλλιέργειες, την απουσία πρόβλεψης μέτρων αποφυγής περιβαλλοντικής καταστροφής μετά την εμπειρία της καταστροφικής διαρροής στον κόλπο του Μεξικού το 2010. Ενστάσεις που αγνοήθηκαν.
Κυβέρνηση και τρόικα θέλουν την πίτα ολόκληρη γι’ αυτούς και τον λαό πεινασμένο. Παραχωρούν με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους στις πολυεθνικές την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του Ιονίου με την υπόσχεση της αύξησης των θέσεων εργασίας τη στιγμή που είναι εξαιρετικά πιθανό οι εταιρείες να απασχολήσουν δικό τους προσωπικό, απειλούν με οικολογική καταστροφή τις ακτές της Δυτικής Ελλάδας και από την άλλη ετοιμάζονται να τις ξεπουλήσουν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ σε μεγαλοξενοδόχους και ιδιωτικά συμφέροντα.
Η Αριστερή Παρέμβαση Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα καλεί το λαό της Πάτρας και της Δυτικής Ελλάδας να αντισταθεί στην περιβαλλοντική υποβάθμιση και την οικολογική καταστροφή, στο ξεπούλημα των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, στην εμμονή στην ρυπογόνα εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων τη στιγμή που υποβαθμίζεται η εκμετάλλευση των ΑΠΕ από δημόσιους φορείς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ