Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Χωρίς εμβόλια παιδιά άπορων και ανασφάλιστων οικογενειών στο Αγρίνιο

Πολλά παιδιά δεν μπορούν να γραφούν στο σχολείο γιατί δεν έχουν κάνει τα απαραίτητα εμβόλια
Υπεράνθρωπες προσπάθειες από το ΠΙΚΠΑ Αγρινίου για να εξομαλύνει την κατάσταση
Χωρίς παιδικά εμβόλια εδώ κι ένα χρόνο έχουν μείνει τα παιδιά των άπορων και ανασφάλιστων οικογενειών στο Αγρίνιο αλλά και πανελλαδικά, μετά την....περσινή απόφαση του τέως υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη να σταματήσει η δωρεάν χορήγησή τους από το φαρμακείου του νοσοκομείου.

Οι οικογένειες που δεν διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη βρίσκονται πλέον αναγκασμένες να αγοράζουν πληρώνοντας από την τσέπη τους ακόμη και τα πλέον βασικά εμβόλια για την υγεία των παιδιών τους, ενώ κατακλύζουν κατά δεκάδες καθημερινά τα γραφεία του ΠΙΚΠΑ στο Αγρίνιο ζητώντας την βοήθεια των εργαζόμενων που καταβάλουν υπερπροσπάθειες για να καλύψουν τις αδυναμίες της πολιτείας.
Το πρόβλημα προέκυψε τον Ιούνιο του 2013, όταν με υπουργική απόφαση τα εμβόλια έπαψαν να χορηγούνται πλέον από το φαρμακείο του νοσοκομείου Αγρινίου και η ευθύνη μεταφέρθηκε στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια. Κηρύχτηκε μάλιστα σχετικός διαγωνισμός για την προμήθειά τους, ο οποίος όμως βάλτωσε. Κατόπιν τούτου, εκατοντάδες μικρά παιδιά έμειναν χωρίς πρόσβαση σε βασικά παιδικά εμβόλια. Πρόκειται μάλιστα για σημαντικά εμβόλια για την υγεία των παιδιών, όπως είναι αυτά για την ηπατίτιδα Β’, τον πνευμονιόκοκκο, την ιλαρά, την ερυθρά και άλλες σοβαρές ασθένειες, για τις οποίες προβλέπεται ο εμβολιασμός του συνόλου του πληθυσμού. Για το λόγο αυτό και ως πέρυσι αυτά χορηγούνταν δωρεάν σε όλα τα παιδιά, ενώ οι εργαζόμενοι στο Ιατροκοινωνικό Κέντρο Αγρινίου (πρώην ΠΙΚΠΑ), αναλάμβαναν την εκτέλεση του εμβολιασμού.
Όλα αυτά άλλαξαν πέρυσι το καλοκαίρι όμως, καθώς πλέον μόνο οι γονείς οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι μπορούν να γράψουν στα βιβλιάρια υγείας τα εμβόλια και να τα προμηθευτούν στη συνέχεια ώστε να πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός των παιδιών τους. Όσοι από τους υπόλοιπους βρίσκονται σε κατάσταση απορίας ή ανασφάλιστοι, αυτοί δηλαδή που έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη, θα πρέπει να προμηθευτούν τα εμβόλια μόνοι τους, πληρώνοντας στα φαρμακεία την πλήρη αξία τους. Εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς ότι τόσο η κατηγορία των απόρων όσων και των ανασφάλιστων έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, και ο αριθμός των οικογενειών που δεν μπορούν να καλύψουν το χρηματικό κόστος, είναι πλέον αρκετά μεγάλος στο Αγρίνιο.
Με την τιμή ενός εμβολίου να ξεκινά από τα 10 ευρώ και να φθάνει τα 50, το συνολικό κόστος εύκολα πολλαπλασιάζεται αφού για κάθε παιδί μιας οικογένειας θα πρέπει να γίνουν ξεχωριστοί εμβολιασμοί, πολλοί από τους οποίους ακολουθούνται στη συνέχεια από δεύτερη και τρίτη δόση. Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, οι εργαζόμενοι του ΠΙΚΠΑ καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες που ξεπερνούν κατά πολύ τις τυπικές τους υποχρεώσεις, ώστε να εμβολιάσουν όσο περισσότερα παιδιά μπορούν. Πολλές φορές μάλιστα βασίζονται σε δωρεές εμβολίων από ιδιώτες, αφού πλέον μόνο λιγοστά σκευάσματα έχουν απομείνει στα ψυγεία του ιδρύματος, από τη στιγμή που σταμάτησε η χορήγησή τους από το νοσοκομειακό φαρμακείο.
Πολλοί όμως είναι οι γονείς οι οποίοι ακόμη δεν είναι ενήμεροι για τις αλλαγές στον τρόπο χορηγίας, με αποτέλεσμα να ζητούν επίμονα τον εμβολιασμό των παιδιών τους, αφού έχουν μείνει ακόμη με την εντύπωση ότι η Πρόνοια καλύπτει το σχετικό κόστος. Όλα αυτά άλλαξαν όμως από πέρυσι το καλοκαίρι και πλέον η Πρόνοια δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει το κόστος των εμβολίων, το οποίο στο εξής θα επιβαρύνει εξολοκλήρου τους γονείς των παιδιών.
Για την κατάσταση αυτή είναι φυσικά ενήμερη η διοίκηση του ΠΙΚΠΑ, η οποία καταβάλει προσπάθειες ώστε να βρεθεί λύση, αφού από τη στιγμή που ο σχετικός διαγωνισμός βάλτωσε, παραμένει άγνωστο το πότε θα προκηρυχθεί νέος. Εξάλλου όποτε κι αν προκηρυχτεί αυτός, είναι γνωστό από την ανάλογη εμπειρία του παρελθόντος ότι η διαδικασία είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και επομένως θα καθυστερήσουν να καταφθάσουν οι επόμενες παρτίδες με εμβόλια. Άλλωστε, κάποια από αυτά, όπως είναι το Mantoux για την φυματίωση βρίσκονται σε τρομερή έλλειψη ακόμη και στην αγορά.
Ο Διευθυντής μάλιστα του Κέντρου Υγείας Θέρμου στο οποίο υπάγεται το ΠΙΚΠΑ Αγρινίου, καταδεικνύει και μια σοβαρή κοινωνική προέκταση του συγκεκριμένου προβλήματος, αφού όπως ανάφερε μιλώντας στην εφημερίδα «Σ», υπάρχουν παιδιά που δεν μπορούν να γραφτούν στο σχολείο γιατί δεν έχουν πραγματοποιήσει τα προβλεπόμενα εμβόλια. Όπως μας ενημέρωσε ο ίδιος, το ιατροφαρμακευτικό υλικό και τα αναλώσιμα τα οποία είναι απαραίτητα για την λειτουργία του ιδρύματος, τα προμηθεύεται από το νοσοκομείο Αγρινίου. Μετά τις αλλαγές όμως που επέφερε η περσινή υπουργική απόφαση, ξεκίνησαν και τα προβλήματα με τις ελλείψεις.
Για την περίπτωση αυτή έχει δείξει προσωπικό ενδιαφέρον και ο ίδιος ο διοικητής του νοσοκομείου Αγρινίου, Γιώργος Βλάχος, ο οποίος παρά το γεγονός ότι πλέον η αρμοδιότητα έχει φύγει από τον ίδιο, μας ενημέρωσε πως έχει δεσμευτεί να προσπαθήσει να εξοικονομήσει εμβόλια, ασκώντας παράλληλα πιέσεις προς την 6η Υγειονομική Περιφέρεια για οριστική επίλυση του προβλήματος.
Έως τότε όμως η κατάσταση αυτή παραμένει, και δεν είναι λίγοι αυτοί που διατυπώνουν σοβαρές ανησυχίες ότι μια τέτοια μαζική μείωση του αριθμού των εμβολιαζόμενων παιδιών θυμίζει προπολεμικές εποχές και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ανάλογες καταστάσεις, με εξάρσεις ίσως και ασθενειών οι οποίες θεωρείται ότι έχουν πλέον εξαφανιστεί εδώ και δεκαετίες από τη χώρα μας.
Για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται ότι ο τόσο ευαίσθητος τομέας της Υγείας παραμένει παραμελημένος από την κεντρική πολιτεία. Μόνο που δυστυχώς αυτή τη φορά τα θύματα αυτής της κατάστασης είναι όχι μόνο οι οικονομικά αδύναμοι, αλλά παιδιά και βρέφη.

Κώστας Καρακώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ