Τρίτη 1 Απριλίου 2014

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στις 27 Μάρτη, ο κ. Δήμαρχος ‘Αγρινίου επιγραμματικά ανέφερε ότι ο Δήμος Αγρινίου είναι οικονομικά βιώσιμος και ότι οι άξονες που κινήθηκε ήταν η διαφάνεια, η μείωση  των δαπανών και η φερεγγυότητα.

του Γιώργου Σολτάτου
(Περιφερειακός Σύμβουλος)

    Θεωρώ ότι τόσο η διαφάνεια όσο και η φερεγγυότητα είναι ή θα πρέπει να είναι αυτονόητα και δεν θα πρέπει να τονίζονται σαν κατάκτηση. Ειδικότερα σε περιπτώσεις που η συνέχεια συγκεκριμένων πολιτικών (όπως στον συγκεκριμένο Δήμο) είναι δεδομένη τα τελευταία τριάντα χρόνια.
   Όσο αφορά την μείωση των δαπανών θα έπρεπε νομίζω να αναλύσει πως έγινε αυτό. Γιατί απλά ή υπάρχε σπατάλη τα προηγούμενα χρόνια, ή κόπηκαν κάποιες παροχές, έργα ή....
προμήθειες.
Επειδή δεν υπάρχει ακόμα διαθέσιμος ο Ισολογισμός του Δήμου για την χρήση του 2013 για να  δικαιώσει ή όχι τις εκτιμήσεις του κ. Δημάρχου είμαι υποχρεωμένος να αναφερθώ σε ότι έχει δημοσιευθεί για την χρήση του 2012.
Κοιτώντας τον Ισολογισμό  της χρήσης 2012 και τον Προϋπολογισμό της χρήσης 2014 του Δήμου Αγρινίου, ο κάθε καλόπιστος πολίτης που έχει στοιχειώδεις γνώσεις λογιστικών απεικονίσεων και από τις οποίες εύκολα μπορεί να βγάλει και πολιτικά συμπεράσματα, να αισθάνεται ότι κάποιοι και ειδικότερα οι Κυβερνώντες τον Δήμο τον κοροϊδεύουν συστηματικά.
Και ενώ ο Προϋπολογισμός μπορεί να στηρίζεται βασικά στην πρόβλεψη, ο Ισολογισμός πρέπει να θεωρείται ότι παρουσιάζει την πραγματική κατάσταση όπως διαμορφώθηκε και καταγράφηκε.
Έτσι για παράδειγμα στον Ισολογισμό που δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες και αφορά την χρήση του 2012 προκύπτουν  τα παρακάτω :
Τα  συνολικά έσοδα του Δήμου Αγρινίου , οργανικά και ανόργανα ανήλθαν σε 44.593.138 Euro που σε σχέση με το 2011 που ήταν 50.416.653 παρουσιάζει μείωση της τάξεως 13% (τα ποσά εμφανίζονται στρογγυλοποιημένα).
Τα πάσης φύσεως έξοδα, οργανικά και ανόργανα μαζί με τις αποσβέσεις  το 2012 ανήλθαν σε  48.221.313 Euro που σε σχέση με το 2011 που ήταν 49.339.129 παρουσιάζει μείωση  2,32%.
Αποτέλεσμα των παραπάνω για μεν το 2012 παρουσιάζει έλλειμμα ο Ισολογισμός ποσού 3.628.157 περίπου για το  2011 πλεόνασμα ύψους 1.077.524 Euro
Με δεδομένα αυτά τα στοιχεία πόση σχέση έχει ο προϋπολογισμός που παρουσιάσθηκε και εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του Δήμου Αγρινίου;;  
         ‘Όμως το σημαντικότερο σημείο κατά την γνώμη μου στον δημοσιευμένο Ισολογισμό του 2012 βρίσκεται στην ουσιώδη παρατήρηση του Ορκωτού Λογιστή που αναφέρει τα παρακάτω «Από τον έλεγχο μας προέκυψαν τα εξής: 
1. Η σχηματισθείσα πρόβλεψη κατά τις προηγούμενες χρήσεις, για καθυστερημένες απαιτήσεις από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών ποσού 763.314,42 Euro υπολείπεται κατά την εκτίμηση μοας και σε συνδυασμό με τις ισχύουσες διατάξεις περί καταρτίσεως προϋπολογισμού των Δήμων (Υπ. Απόφαση 47.490/18.12.2012), της πρόβλεψης που θα έπρεπε να σχηματισθεί για κάλυψη ζημιών από την μη ρευστοποίηση μέρους των απαιτήσεων αυτών, κατά ποσό 3.000.000 Euro περίπου, με συνέπεια τα ίδια κεφάλαια του Δήμου να εμφανίζονται ισόποσα αυξημένα και οι προβλέψεις ισόποσα μειωμένες. 
2. Δεν λάβαμε επιστολή από τον Νομικό Σύμβουλο του Δήμου για την εξέλιξη των εκκρεμών  δικαστικών  αγωγών τρίτων κατά αυτού . Λόγω του γεγονότος αυτού διατηρούμε επιφύλαξη ως προς το ύψος των πιθανών υποχρεώσεων που θα προκύψουν εις βάρος του Δήμου από τις αγωγές αυτές.  
3. Στην κλειόμενη χρήση δεν σχηματίσθηκε πρόβλεψη για αποζημίωση προσωπικού λόγω εξόδου από την υπηρεσία ποσού 78.000 .Ως εκ τούτου η αξία του λογαριασμού «Προβλέψεις για αποζημίωση προσωπικού λόγω εξόδου από την Υπηρεσία‘ εμφανίζεται μειωμένη κατά ευρώ 78.000 ενώ τα αποτελέσματα χρήσης και τα ίδια κεφάλαια εμφανίζονται ισόποσα αυξημένα». 
    Τι σημαίνουν αυτά που τονίζει στην  δημοσιευθείσα έκθεση του ο ορκωτός λογιστής του Δήμου;  Απλά ότι ο Ισολογισμός δεν παρουσιάζει την πραγματική κατάσταση του Δήμου γιατί αν είχαν γίνει η παραπάνω προβλέψεις το έλλειμμα από 3.628.167 Euro θα ανέρχονταν στο ποσό των 6.700.000 Euro τουλάχιστον.
   Δηλαδή ενώ οι υποχρεώσεις  εμφανίζονταν σε 20.082.302 Euro  (έστω και αν
δεν υπάρχει η επιστολή του Νομικού Συμβούλου όπως αναφέρει ο ορκωτός λογιστής), οι απαιτήσεις που εμφανίζονται στο ύψος των 5.758.889 Euro στην ουσία απέχουν πάρα πολύ από την πραγματικότητα που στην καλλίτερη των περιπτώσεων θα ανέρχονταν σε 2.800.000 Euro.
Πως λοιπόν προκύπτει η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του 2014  στα έσοδα ότι θα εισπραχθούν 5.156.254,68 Euro  από Εισπρακτέα υπόλοιπα από βεβαιωθέντα έσοδα κατά τα παρελθόντα έτη.  Βέβαια μας μάρανε η ακρίβεια των 68 λεπτών. ‘Έλεος.
Μια σημαντική  αναφορά που χρειάζεται κατά την γνώμη μου έρευνα και που πιθανόν να ζημιώσουν πάρα πέρα τον Δήμο είναι το κονδύλι του Ισολογισμού που αναφέρεται σε «Συμμετοχές και άλλες μακρ/σμες χρηματοοικονομικές απαιτήσεις» ύψους 3.483.060 Euro. Σε αυτό το κονδύλι προφανώς περιλαμβάνονται  και οι συμμετοχές στις διάφορες εταιρείες αναπτυξιακές κλπ.
Όλες αυτές δηλαδή που παρουσιάζουν ζημίες εκατοντάδων χιλιάδων Euro.
‘Η δεν είναι έτσι;;; Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί το Νομαρχιακό Κ.Ε.Κ. για το οποίο από ότι γνωρίζω δεν έχει συντάξει οικονομικές καταστάσεις (Ισολογισμούς κ.λ.π.) εδώ και κάμποσα χρόνια και στο οποίο ο Δήμος Αγρινίου συμμετέχει με μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο και δεν γνωρίζω αν έχει ζητήσει τις σχετικές ευθύνες που υπάρχουν  για αυτό.
Νομίζω ότι σε αυτά θα πρέπει να απαντήσει υπεύθυνα ο κ. Δήμαρχος και όχι με γενικεύσεις να παρουσιάζει επιτεύγματα που δεν υπάρχουν.

Αγρίνιο 29 Μάρτη 2014
 Γιώργος Β. Σολτάτος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ