Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Ερώτηση Τριανταφύλλου για τον βιολογικό Καθαρισμό (BIO.KA) Αιτωλικού.

Μαρία Τριανταφύλλου
Βουλευτής Αιτ/νίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Γραφείο: Τριανταφύλλου 115
Τηλ: 26310-22887 & 26310-29266
Κιν.: 6977-274759                                          20/9/2013
Θέμα: Βιολογικός Καθαρισμός (BIO.KA) Αιτωλικού.
Σημαντικά ερωτήματα, για τον βιολογικό καθαρισμό του Αιτωλικού, έθεσε προς τους Υπουργούς Εσωτερικών,  Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου.
Η κ. Τριανταφύλλου αναφέρει μεταξύ άλλων πως η υπολειτουργία του ΒΙΟΚΑ Αιτωλικού έχει τρομερές επιπτώσεις στην περιοχή, τόσο από περιβαλλοντικής πλευράς, αφού το οικολογικό σύστημα της λιμνοθάλασσας είναι πάρα πολύ ευαίσθητο αλλά και επιβαρυμένο επί......
μακρόν από ανορθολογικές παρεμβάσεις του ανθρώπινου παράγοντα, όσο και από πλευράς διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής του Αιτωλικού των οποίων η υγεία τίθεται καθημερινά σε κίνδυνο και εξαναγκάζονται να διαβιώνουν σε  τριτοκοσμικές συνθήκες δυσοσμίας από τα μολυσμένα ύδατα της λιμνοθάλασσας.

Στην ερώτηση που κατατέθηκε  θέτει τα εξής ερωτήματα προς τους αρμόδιους Υπουργούς:

1) Γιατί ο Βιολογικός Καθαρισμός Αιτωλικού, παρά τα σημαντικά ποσά που δαπανήθηκαν για την κατασκευή του, δεν λειτουργεί ικανοποιητικά; Έχουν εξεταστεί τα στοιχεία που προκύπτουν από τις πρόσφατες μελέτες και πού εντοπίζεται η ευθύνη για την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ΒΙΟΚΑ Αιτωλικού;

2)Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να προωθηθούν άμεσα προς υλοποίηση έργα που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα του ΒΙΟΚΑ Αιτωλικού; Ποια είναι τα έργα που το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προκρίνει;

3)Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για τον έλεγχο και αντιμετώπιση των συνολικότερων περιβαλλοντικών προβλημάτων στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού;

Η ερώτηση αναλυτικά:   Ερώτηση

Προς:

          τον Υπουργό Εσωτερικών
          τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
          τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα:         Βιολογικός Καθαρισμός (BIO.KA) Αιτωλικού.

Σύμφωνα με τη «ΜΕΛΕΤΗ – ΕΡΕΥΝΑ – ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΩΝ (Υ/Ε 13)» που διενεργήθηκε  από συμπράττοντα γραφεία μελετών για λογαριασμό του ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΩΝ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ ,ΕΚΒΟΛΩΝ ΑΧΕΛΩΟΥ ΚΑΙ ΕΥΗΝΟΥ ΚΑΙ ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ η εικόνα που παρουσιάζεται για το ΒΙΟΚΑ Αιτωλικού είναι αυτή της σοβαρότατης υπολειτουργίας – αν όχι της εγκατάλειψης.
Παραθέτουμε χαρακτηριστικό σημείο της μελέτης:

7.4. Αξιολόγηση λειτουργίας της μονάδας – Ανάγκη αναβάθμισης

Προκειμένου να μπορέσει η μονάδα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις διαχείρισης των λυμάτων του Αιτωλικού, κρίνονται απαραίτητα μια σειρά μέτρων που έχουν να κάνουν τόσο με το προσωπικό όσο και με την ίδια τη μονάδα.

Προσωπικό
l      Το άτομο που επιβλέπει/παρακολουθεί τη λειτουργία της μονάδας δεν είναι καταρτισμένο και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις λειτουργικές απαιτήσεις του έργου.

l      Η πρόσληψη επιπλέον εξειδικευμένου ατόμου ή ατόμων κρίνεται μάλλον ασύμφορη για τα δεδομένα του Δήμου του Αιτωλικού.

l      Η δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης υγρών αποβλήτων σε συνεργασία με το Δήμο Μεσολογγίου ή και τον Δήμο Οινιάδων θα μπορούσε να μειώσει δραστικά το κόστος λειτουργίας και να συντελέσει καθοριστικά στην αποτελεσματική λειτουργία της μονάδας.

l      Σε άλλη περίπτωση η μονάδα θα μπορούσε να λειτουργήσει με το υπάρχον προσωπικό και τη στήριξη έμπειρου εξωτερικού τεχνικού συμβούλου.

Αναλύσεις
l      Αυτή τη στιγμή δεν πραγματοποιούνται αξιόπιστες αναλύσεις στη μονάδα.

l      Προτείνεται η συνεργασία με χημεία άλλων Βιο.Κα. ή εξωτερικών εργαστηρίων για την άμεση αλλά και την μακροπρόθεσμη κάλυψη των αναγκών της μονάδας.

Αναβάθμιση μονάδας
l      Ο περιβάλλον χώρος και όλοι οι εσωτερικοί χώροι της μονάδας χρήζουν άμεσης καθαριότητας και απολύμανσης.

l      Απαιτείται άμεση συντήρηση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της μονάδας.

l      Ο Βιο.Κα. διαθέτει σύστημα ταινιοφιλτρόπρεσας και παρασκευής πολυηλεκτρολύτη που ποτέ δεν τέθηκε σε λειτουργία. Σαν μέθοδος αφυδάτωσης χρησιμοποιείται κλίνη ξήρανσης. Η εικόνα που παρουσιάζει η μονάδα φανερώνει ότι η μέθοδος αυτή δεν είναι επαρκής και δημιουργούνται πολλά προβλήματα. Προτείνεται η άμεση λειτουργία της ταινιοφιλτρόπρεσας.

l      Δεν υφίσταται κανένα σύστημα μέτρησης, ελέγχου ή ρύθμισης στη μονάδα. Τα πάντα είναι σε αχρηστία και κατεστραμμένα.

l      Δεν υφίσταται κανένα στάδιο απολύμανσης του επεξεργασμένου αποβλήτου και το μικροβιακό φορτίο στην έξοδο είναι επικίνδυνο.

l      Ο μαίανδρος χλωρίωσης λειτουργεί ως δεξαμενή καθίζησης και έχει ουσιαστικά κλείσει.

l      Ο υγροβιότοπος που έπεται της μονάδας φαίνεται να συσσωρεύει ρύπους και μικροβιακό φορτίο καθώς δεν απομακρύνεται η παραγόμενη βιομάζα των καλαμιών. Πάντως η αυξημένη αλατότητα υποδηλώνει το αυτονόητο: την άμεση επικοινωνία του με τη λιμνοθάλασσα καθώς δεν υπάρχει στον πυθμένα στεγανοποιητική μεμβράνη.

l      Επίσης, η έξοδος του υγροβιότοπου έχει μεταφερθεί στο δίαυλο ακριβώς δίπλα ενώ η αρχική του θέση ήταν στη λιμνοθάλασσα μετά τον Ντολμά, περίπου 500m  πιο μακριά.

Επιπλέον να αναφέρουμε ότι η Οριστική Μελέτη για τη διαχείριση των νερών όλων των αντλιοστασίων και άρση των αναχωμάτων από τη λιμνοθάλασσα είναι έτοιμη από το 2011. Το Φεβρουάριο του 2013 στο Μεσολόγγι παρουσιάστηκε, παρουσία των αρχών και Φορέων, σε σχετική ημερίδα με τίτλο: “Έργα βελτίωσης κυκλοφορίας νερών και συνθηκών διαβίωσης αλιέων στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού”. Η εν λόγω μελέτη έχει λάβει Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων καθώς και έγκριση για  χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ και προβλέπει την άρση του αναχώματος-δρόμου από το Μουσείο “Β. Κατράκη” έως το νησάκι του Πόρου, διάνοιξη υδραυλάκων και διαχείριση νερών των αντλιοστασίων.

Επειδή η υπολειτουργία του ΒΙΟΚΑ Αιτωλικού έχει τρομερές επιπτώσεις στην περιοχή, τόσο από περιβαλλοντικής πλευράς, αφού το οικολογικό σύστημα της λιμνοθάλασσας είναι πάρα πολύ ευαίσθητο αλλά και επιβαρυμένο επί μακρόν από ανορθολογικές παρεμβάσεις του ανθρώπινου παράγοντα, όσο και από πλευράς διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής του Αιτωλικού των οποίων η υγεία τίθεται καθημερινά σε κίνδυνο και εξαναγκάζονται να διαβιώνουν σε  τριτοκοσμικές συνθήκες δυσοσμίας από τα μολυσμένα ύδατα της λιμνοθάλασσας.
Επειδή επιπλέον, σημαντικές επιπτώσεις υπάρχουν και στον τομέα της αλιείας, επάγγελμα που ασκούν πολλοί κάτοικοι του Αιτωλικού.
Επειδή πολύ πρόσφατα, μάλιστα, παρουσιάστηκε για πολλοστή φορά έξαρση του φαινομένου συσσώρευσης  φυτοπλαγκτού στην περιοχή Νίδοβα λ/Θ Αιτωλικού που εμφανίστηκε ως μάζα πρασινοκίτρινου χρώματος που κάλυψε το σύνολο της επιφανείας του νερού στην συγκεκριμένη περιοχή.
Επειδή, παρόλα τα παραπάνω, κανένα έργο δεν έχει ακόμα ξεκινήσει και οι ελπίδες των κατοίκων της περιοχής για καλύτερες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης εξανεμίζονται, μαζί με την υπομονή τους.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1.    Γιατί ο Βιολογικός Καθαρισμός Αιτωλικού, παρά τα σημαντικά ποσά που δαπανήθηκαν για την κατασκευή του, δεν λειτουργεί ικανοποιητικά; Έχουν εξεταστεί τα στοιχεία που προκύπτουν από τις πρόσφατες μελέτες και πού εντοπίζεται η ευθύνη για την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ΒΙΟΚΑ Αιτωλικού;
2.    Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να προωθηθούν άμεσα προς υλοποίηση έργα που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα του ΒΙΟΚΑ Αιτωλικού; Ποια είναι τα έργα που το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προκρίνει;
3.    Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για τον έλεγχο και αντιμετώπιση των συνολικότερων περιβαλλοντικών προβλημάτων στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού;

Οι ερωτώσα βουλευτής
Τριανταφύλλου Μαρία

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ