Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Συνάντηση ΣΥΡΙΖΑ με τους εκπαιδευτικούς την Τρίτη (5-6-12) στο Αγρίνιο

Συνάντηση με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών στα γραφεία της Β’ ΕΛΜΕ στο Αγρίνιου έγινε χθες Τρίτη 5-6-2012, μεταξύ αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με επικεφαλή τον υποψήφιο βουλευτή Γιώργο Βαρεμένο, με τα Δ.Σ. της Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας και του Συλλόγου Εκπ/κών Π/θμιας Εκπ/σης Αγρινίου-Θέρμου, ύστερα από αίτημα του πολιτικού φορέα.
Στην αντιπροσωπεία του κόμματος συμμετείχαν επίσης οι υποψήφιοι βουλευτές, οι κ.κ. Τριανταφύλλου Μαρία, Δούτσιου Ζωή και οι κ.κ. Φωτόπουλος Κώστας και Καραγιάννης Ανδρέας.
Η ατζέντα περιλάμβανε την εφ’ όλης της ύλης ενημέρωσης από τα σωματεία των εκπαιδευτικών στους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ για τα προβλήματα στην εκπαίδευση της περιοχής και τις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών.
Οι δύο Πρόεδροι δηλαδή της Β΄ ΕΛΜΕ Γιώργος Καραμητσόπουλος και των Δασκαλών-Νηπιαγωγών Σπύρος Αδάμης έθεσαν το σύνολο των προβλημάτων που υπάρχουν σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης, όπως: τα λειτουργικά προβλήματα (ελλιπής χρηματοδότηση σχολικών επιτροπών, ελλείψεις εκπαιδευτικών, βιβλίων κ.λ.π.), καταργήσεις σχολείων, για τις απαράδεκτες συνθήκες εκπαίδευσης σε κοντέινερ στο Θέρμο, Γαβαλού, Βόνιτσα (από τους σεισμούς της Τριχωνίδας) ακόμα και στην πόλη του Αγρινίου, τον αποκλεισμό των σωματείων των εκπαιδευτικών από θεσμικά όργανα λαϊκής συμμετοχής στο Δήμο Αγρινίου κ.α., μισθολογικές περικοπές- εξαθλίωση των εκπαιδευτικών με καταρράκωση της αξιοπρέπειάς τους. Για την οδύσσεια που περνούν οι νέοι πτυχιούχοι άνεργοι που φεύγουν από το νομό και τη χώρα μας.
Τέθηκαν επίσης τα προβλήματα των αναπληρωτών, της μεταφοράς των μαθητών με αγροτικά από τους γονείς, όσο και για τους κινδύνους εγκατάλειψης του σχολείου από μεγάλο αριθμό μαθητών, από την οικονομική κρίση και τις πολιτικές των κυβερνήσεων των μνημονίων. Χαρακτηριστικά ακούστηκε από ....
δάσκαλο ότι τα περισσότερα νηπιαγωγεία του Αγρινίου στεγάζονται σε μικρά ενοικιαζόμενα μαγαζιά (χωρίς αύλειους χώρους), με τζαμαρίες στην πρόσοψη κάτι που παιδαγωγικά και ψυχοσωματικά για μικρά παιδιά είναι εγκληματικό!
Στη συνέχεια το λόγο πήραν και άλλα μέλη των δύο Δ.Σ. σωματείων που συμμετείχαν στην ενημερωτική συνάντηση και έθεσαν διάφορα ζητήματα, όπως και άλλοι εκπαιδευτικοί , ενώ ακούστηκαν σχεδόν όλα τα προβλήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας καθώς και εποικοδομητικές απόψεις.
Τέθηκε από Νηπιαγωγό το θέμα της σίτισης των μαθητών και οι συνθήκες που ζουν καθημερινά με τους μικρούς μαθητές, που στο ολοήμερο που εργάζεται η συγκεκριμένη εκπαιδευτικούς τα παιδάκι είπε δεν φέρνουν τις περισσότερες φορές φαγητό για να φάνε. Δεν πρέπει να υπάρξει επιτέλους μέριμνα από μια κυβέρνηση που θα έχει τέτοιες ευαισθησίες για την κοινωνία;
Ο εκπρόσωπος της Ρ.Α.Σ., Κώστας Κορδάτος, στο Δ.Σ. Β’ ΕΛΜΕ τοποθετήθηκε και έθεσε σοβαρά θέματα που προκάλεσαν αίσθηση στους παρευρισκόμενους.
Αρχικά τάχθηκε κατά των μνημονίων και της οικονομικής ένωσης της Ευρώπης που μοναδικό στόχο έχουν να στηριχθούν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις σε βάρος του κόσμου της εργασίας.
Όλα αυτά τα προβλήματα που ακούστηκαν από τους συναδέλφους είπε ότι είναι αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών και των συγκυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Καρατζαφέρη.
Όσοι θέλουν να τους συναθροίζουν στα ΝΑΙ των μνημονίων δεν πρέπει να διαμαρτύρονται για τις περικοπές και την εξαθλίωση που μας έχουν φέρει αυτοί που θέλουν να υπηρετήσουν με δουλοπρέπεια τους ξένους τοκογλύφους. Δανειακές συμβάσεις και απελευθέρωση των παιδαγωγικών αξιών είναι ασύμβατες! Ο «δρόμος για την Ιθάκη» είναι ο παλλαϊκός αγώνας ενός νέου μορφωτικού κινήματος υπερβαίνοντας το χθες για την ανατροπή της κατοχής της χώρας και του λαού.
Τόνισε ότι στο νομό Αιτωλ/νίας επικράτησε στη διοίκηση της εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα μια «συμμορία ανάξιων» που λυμαίνονται την εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα με καθαρά κομματικές κ.λ.π. επιλογές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Αυτοί οι φίλα προσκείμενοι στο βαθύ κράτος εξυπηρετούσαν τους πελάτες των βουλευτών τους αφού στα περισσότερα θέματα έχουν ταυτόσημες απόψεις. Το μόνο σημείο που τους διαχωρίζει είναι ο κωδικός 711 των εντελλομένων εξόδων Αιτωλ/νίας, σχετικά με τα οδοιπορικά και τα τεράστια ποσά που έλαβαν ορισμένοι «αξιωματούχοι», όπως κατήγγελλε ο συνδικαλιστής. Ακούστηκε ακόμα για το κουκούλωμα από τη Ν.Δ. του σκανδάλου με τη διαχείριση (από τους πράσινους) του προγράμματος, της κοινωνίας της πληροφορίας, που ποτέ δεν κατέληξαν σε κάποιο πόρισμα. Πως μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο όταν εμπλέκονται άνθρωποι και των δυο κομμάτων.
Εμείς τα καταγγείλαμε όλα αυτά και κυνηγηθήκαμε λυσσαλέα!
Στην συνέχεια ζήτησε να τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στα πολιτικά και κοινωνικά θέματα που απασχολούν τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς και τη κοινωνία γενικότερα.

Εάν στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπεται:
1. Η αποκατάσταση του εισοδήματος των εργαζομένων έστω στα επίπεδα του 2009, πέρα από τις όποιες διασφαλίσεις αφορούν μόνο τον κατώτατο μισθό και το επίδομα ανεργίας.
2. Η κατάργηση των χαρατσιών σε όλους, όπως και αντίστοιχη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Να επιτραπεί η ελεύθερη διέλευση των εκπαιδευτικών στη γέφυρα Ρίου-Ανττιρίου κατά τις εργάσιμες ημέρες αφού είναι αναγκασμένοι να μεταφέρονται από και εντός του νομού και να καταβάλουν τον μισό μισθό τους από τα 640 ευρώ που παίρνουν!
3. Εάν θα καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, η ρητή δέσμευση για κατάργηση του αντιδραστικού Καλλικράτη, του νόμου Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ, του νόμου Λοβέρδου για την υγεία, του Ν. 4024 για το ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, όπως και του πρόσφατου νόμου για το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων που καταργήθηκε η συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων και την συμμετοχή δικαστών!
4. Η αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, την ευρωζώνη που είναι αναγκαία συνθήκη απελευθέρωσης της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς και θα θέλαμε και επί αυτών την άποψή σας ως ΣΥΡΙΖΑ.
                                                    Απαντήσεις εκπροσώπων ΣΥΡΙΖΑ
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αρχικά απαντήσεις έδωσε η κ. Δούτσιου-Νταούλη λέγοντας ότι συμφωνεί με την ελεύθερη μετακίνηση των εκπαιδευτικών στη γέφυρα του Ρίου, ενώ ανέφερε ότι είναι σύμφωνη με την αξιολόγηση του έργου των εκπαιδευτικών με δημοκρατικά πλαίσια ακόμη και από τους μαθητές (υπήρξε διαφωνία εδώ από τον εκπρόσωπο της ΡΑΣ).
Η κ. Τριανταφύλλου μίλησε ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι ταξικές και είπε ότι θα ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγείλει τα μνημόνια που σαν συνέπεια είναι η σημερινή κατάσταση στην εκπαίδευση.
Με κυβέρνηση της αριστεράς δεν θα γίνει καμία απόλυση υπαλλήλων πόσο δε μάλλον εκπαιδευτικών, ούτε θα δεχθούμε μερική απασχόληση ενώ θα καταργήσουμε το δήθεν ενιαίο μισθολόγια.
Πρέπει, όπως ανέφερε η υπ. βουλευτής να υπάρξουν σε πολλές περιοχές δωρεάν συσσίτιο στα σχολεία για να μπορούν τα παιδιά που λιμοκτονούν να έχουν τουλάχιστο το καθημερινό φαγητό.
Ο Γιάννης ο Κολοβός, εκπαιδευτικός, συνδικαλιστής του χώρου στην ΕΛΜΕ αναφέρθηκε ότι πρέπει τα αδικαίωτα αιτήματα του κλάδου να είναι αυτά που η νέα κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ στο επίκεντρο να κάνει πράξει γιατί δεν πάει άλλο. Μια τέτοια κυβέρνηση πρέπει να στηριχθεί στο συνδικαλιστικό κίνημα που και αγώνες έχει και θέσεις για το καλό της δημόσιας εκπαίδευσης αλλά και της κοινωνίας.
Τέλος το λόγο έλαβε ο Γιώργος Βαρεμένος (πρώτος στη λίστα του ΣΥΡΙΖΑ), απαντώντας στα θέματα που τέθηκαν από τα σωματεία των εκπαιδευτικών σε σχέση με τις προγραμματικές θέσεις του κόμματός του.
Είπε χαρακτηριστικά ότι «μπορεί η συζήτηση να φαίνεται ως προεκλογική αλλά είναι μια ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ μας για τα θέματα της εκπαίδευσης τους τόπου μας σε συνθήκες κοινωνικής κατάρρευσης. Η ανάκτηση των κεκτημένων άμεσα, όπως τέθηκε από τον σ. Κώστα είναι υπερβολικό, χρειάζεται μια σταδιακή προσαρμογή και ιεράρχηση των στόχων και των παρεμβάσεων. Επί παραδείγματι η έξοδος από το ΝΑΤΟ δεν είναι εφικτή.
Για το θέμα της αξιολόγησης που ακούστηκε πριν και υπήρξε και η διαφωνία θα έλεγα ότι αυτό δεν πρέπει να συνδέεται με τις απολύσεις, αλλά μόνο με επιβράβευση. Το νέο μισθολόγιο των υπαλλήλων για μας είναι προγραμματική επιδίωξη».
Αύριο Πέμπτη θα γίνει παρόμοια συνάντηση των εκπαιδευτικών με τη ΝΔ στα γραφεία της Β’ ΕΛΜΕ στις 8 το βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ