Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΒΑΣΙΛΗ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ
Πάτρα,   15 Μαΐου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ζητήματα, προτάσεις και εκκρεμότητες που αφορούν στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας έθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Αντωνόπουλος κατά την  σύσκεψη που συνεκλήθη στην Πάτρα, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου, των Γενικών Γραμματέων Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, Αθλητισμού Πάνου Μπιτσαξή και ΕΟΤ Γιώργου Κολέτσου και του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα.  

«Σε ότι αφόρα την περιφερειακή ενότητα της Αιτωλοακαρνανίας, θα έλεγα χωρίς διάθεση υπερβολής ότι ο φυσικός πλούτος της περιοχής και η πλούσια πολιτιστική μας παράδοση αποτελεί  μια αξιοζήλευτη προίκα που μας κληροδότησε η φύση και η ιστορία», είπε στην αρχή της εισήγησης του ο κ. Αντωνόπουλος. Και πρόσθεσε: «Μια προίκα που διαμορφώνει τις φυσικές προϋποθέσεις για τουριστική ανάπτυξη στον πολιτιστικό τουρισμό, στον θρησκευτικό τουρισμό, στον ιαματικό τουρισμό όσο και στον τουρισμό των δράσεων των χόμπι, αλλά  και των αισθήσεων».

«Έτσι λοιπόν», συνέχισε ο κ. Αντωνόπουλος «από τον ναό του Θέρμιου  Απόλλωνα, ο οποίος κτίστηκε το 625 π.Χ. και αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο δείγμα του δωρικού, ναοδομικού ρυθμού, της Αρχαίας Ελλάδας, μέχρι τα θρησκευτικά μνημεία, όπως το ιστορικό Μοναστήρι της Παναγιάς Μυρτιδιώτισσας, με συνεχή ιστορία χιλίων χρόνων και ένα από τα σημαντικότερα........... βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας. Από τους  μοναδικούς αρχαιολογικούς τόπους όπως τα ερείπια της Πλευρώνας, μιας από τις σπουδαιότερες πόλεις της αρχαίας Αιτωλίας , η οποία καταστράφηκε το 234 π.Χ. από το Δημήτριο Πολιορκητή ή τα ερείπια του οχυρού του αρχαίου Βουκάτιου που ανήκουν στον 3ο π.Χ. αιώνα μέχρι τα τοίχοι της αρχαίας Στράτου και το ναό του Στρατίου Διός του 4Ου αιώνα π.Χ. Από τα τείχη της Λιμναίας στον λόφο της Αμφιλοχίας , μέχρι τα τείχη της αρχαίας ακαρνανικής πόλης Κόροντα (κοντά στην Χρυσοβίτσα), πόλης που υπάρχει από την μυκηναϊκή περίοδο. Από το κάστρο της Αλυζίας, μέχρι τα ερείπια της αρχαίας Παλαίρου. Από το αρχαίο θέατρο Στράτου μέχρι τις Οινιάδες και από το αρχαίο θέατρο της Πλευρώνας μέχρι αυτό της Μακύνειας, η Αιτωλοακαρνανία αποτελεί μια σπάνια αρχαιολογική πρόκληση».    
«Είναι ακόμη χαρακτηριστικό» πρόσθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας «ότι στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν πέντε ιαματικές πηγές με νερά ιδιαίτερης φυσικοχημικής σύνθεσης, πέντε φυσικές λίμνες συμπεριλαμβανομένης της Τριχωνίδας, της μεγαλύτερης λίμνης στην Ελλάδα, σημαντικούς ποταμούς με εξέχοντα τον Αχελώο, ξεχωριστά οικοσυστήματα, όπως η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, προστατευόμενα με διεθνείς συνθήκες ,  ενώ ξεχωριστή μνεία αξίζει  η περιοχή της γέφυρας του Μπανιά , όπου  οι επισκέπτες θα γνωρίσουν  το Διεθνές Προπονητικό Κέντρο Canoe - Kayak, θα κάνουν ορειβασία, ιππασία, περιπάτους και θα μαγευτούν πραγματικά από το μεγαλείο της φύσης».

«Όλα λοιπόν τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στον νομό , τα σπουδαία θρησκευτικά μνημεία, οι αρχαίες πόλεις και τα οχυρά, τα αρχαία  θέατρα καθώς και πλήθος άλλων μνημείων δημιουργούν σε συνδυασμό με τις γραφικές και καταγάλανες παραλίες , τις μαγικές φυσικές και τεχνητές λίμνες, τους καταπράσινους και προσβάσιμους ορεινούς όγκους έναν σπάνιο τουριστικό προορισμό», υπογράμμισε ο κ. Αντωνόπουλος.

Και πρόσθεσε: «Από την άλλη, η τοπική παραγωγή παραδοσιακών και ποιοτικών προϊόντων, οι λαογραφικές μας αξίες, τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής μας συμβάλουν σε μια ζωντανή και ολοκληρωμένη τουριστική και πολιτιστική περιπέτεια. Μια τουριστική και πολιτιστική περιπέτεια όπου ο επισκέπτης δεν θα βρεθεί απλά την Αιτωλοακαρνανία αλλά θα βιώσει την ιστορία της, την εξέλιξη της, τις ομορφιές της και τις γεύσεις της.  Στο σημείο αυτό όμως, κύριε υπουργέ, θα ήθελα να επισημάνω , ότι ο νομός μας αντιμετωπίζει ταυτόχρονα σοβαρά θέματα σε αθλητικές υποδομές και εγκαταστάσεις και να σας υπενθυμίσω για το κλειστό κολυμβητήριο της Ναυπάκτου που αποπεράτωση του βάλτωσε. Επίσης γνωρίζετε ότι η επίσπευση των διαδικασιών για την δημιουργία κεντρικού μουσείου στο Αγρίνιο, στις καπνοαποθήκες του Παπαπέτρου, η έναρξη λειτουργίας του μουσείου Θέρμου, μετά την έγκριση μελέτης από το Συμβούλιο Μουσείων καθώς και η θετική προσέγγιση από την πλευρά του υπουργείου για δημιουργία μουσείου και στο Μεσολόγγι είναι αιτήματα αναπτυξιακού χαρακτήρα και πολιτιστικής δικαιοσύνης, για τον νομό.  

Και ο κ. Αντωνόπουλος κατέληξε: «Κύριε υπουργέ γνωρίζουμε καλά ότι η τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη δεν είναι απλά το άθροισμα μιας σειράς φυσικών και τεχνητών υποδομών ούτε είναι ένα μέγεθος που επιτυγχάνεται με ανερμάτιστες και ρηχές παρεμβάσεις. Η τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη, είναι το αποτέλεσμα μιας βαθιάς και διαχρονικής αντίληψης των ανθρώπων ενός τόπου οι οποίοι έχουν την αίσθηση της φιλοξενίας, της περιποίησης  και της αφήγησης του μύθου τους στους επισκέπτες. Εμείς ζητάμε την συμβολή σας στην προσπάθεια που θα καταβάλουμε ώστε να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες υποδομές, να διαμορφώσουμε αυτήν την αντίληψη που χρειάζεται και να αφηγηθούμε στους επισκέπτες μας, τον μύθο του τόπου μας. Σας ευχαριστώ σας καλωσορίζω και πάλι  και σας περιμένουμε σύντομα στην Αιτωλοακαρνανία».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ