Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

«Όχι» στο νέο Λύκειο και απεργιακή συγκέντρωση της Β’ ΕΛΜΕ & Ένωσης Γονέων στο Αγρίνιο - Φωτο από τη συνέντευξη τύπου

Σε ταξική και αντιπαιδαγωγική κατεύθυνση, για μια σειρά από λόγους, χαρακτηρίζει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, και τις ΕΛΜΕ, αφού το 90,4% των Προέδρων των καθηγητών της χώρας, απορρίπτουν το σχέδιο νόμου του κ. Γαβρόγλου. Δηλαδή το σύνολο των...
καθηγητών εκφράζουν με έντονο τρόπο τη διαφωνία τους για το λεγόμενο «νέο Λύκειο», είπαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο κ. Κατσίφας Γιώργος Πρόεδρος και ο κ. Κώστας Κορδάτος Αντιπρόεδρος αντίστοιχα της Β' ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας.
Όλους τους λόγους για τους οποίους τους βρίσκει αντίθετους το σχέδιο νόμου Γαβρόγλου, εξέθεσαν σήμερα το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, οι εκπρόσωποι των καθηγητών της Β΄ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας, στο Αγρίνιο, μαζί με το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Σχολείων Δήμου Αγρινίου.
Αυτό που επεσήμανε ο πρόεδρος της Β' ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας κ. Γιώργος Κατσίφας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, είναι ότι «το Λύκειο πρέπει να εξασφαλίζει την αυτονομία και να διατηρεί το μορφωτικό του χαρακτήρα για όλα τα παιδιά και να μην συνδέεται με τις πανελλαδικές εξετάσεις και το σύστημα πρόσβασης στην Γ/θμια εκπαίδευση».
«Είμαστε αντίθετοι στη συρρίκνωση της γενικής εκπαίδευσης του Λυκείου, στη δραματική μείωση των γνωστικών αντικειμένων, στη μετατροπή του σε προθάλαμο για την Ανώτατη εκπαίδευση και στην αποδόμηση του μορφωτικού του χαρακτήρα», ανέφερε ο κ. Κατσίφας, ο οποίος έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για υποβάθμιση της γενικής παιδείας στο Λύκειο – η οποία έχει ήδη πληγεί τραγικά, όπως τόνισε- και για «ακρωτηριασμό» της τριετούς δομής του Λυκείου με τη μετατροπή της Γ’ τάξης σε προπαρασκευαστικό έτος για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση»: «Το χειρότερο δε όλων, είναι πως δεν κλήθηκαν εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ να συμμετάσχουν στον διάλογο για το σχέδιο νόμου!», τόνισε ο κ. Κατσίφας.
Αυτό που επεσήμανε ο πρόεδρος της Β' ΕΛΜΕ, ότι η Αιτωλοακαρνανία, αν ακολουθηθεί το σχέδιο αυτό και οι κατευθύνσεις γίνουν από τρεις τέσσερις , θα δει πολλά σχολεία της να κλείνουν: «Ειδικά σε Περιφερειακά σχολεία με λίγους μαθητές , αν γίνουν τέσσερις κατευθύνσεις και δε σχηματίζονται τμήματα, οι μαθητές θα αναγκάζονται να εγγράφονται σε μεγαλύτερα σχολεία και τα Περιφερειακά σχολεία θα οδηγηθούν σε κλείσιμο», ανέφερε ο πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ, πράγμα που βρήκε σύμφωνο τόσο τον πρόεδρο της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων κ. Απ. Γούναρη, όσο και τον κ. Κώστα Κορδάτος Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της Β’ ΕΛΜΕ.
Οι συνδικαλιστές της Β' ΕΛΜΕ κάλεσαν τους καθηγητές και καθηγήτριες των σχολείων της περιοχής τους να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση την ερχόμενη Παρασκευή 12-4-2019, ώρα 11 π.μ. στην πλατεία Δημοκρατίας, στο Αγρίνιο, όπως επίσης και όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, τους φορείς και την τοπική κοινωνία.
«Την Παρασκευή καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να απεργήσουν. Να δώσουμε το μήνυμα ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Το υπουργείο να αποσύρει αυτό το έκτρωμα. Ο γίγαντας που λέγεται ΟΛΜΕ βρυχάται» είπε μάλιστα ο Κ. Κορδάτος στο κλείσιμο της συνέντευξης Τύπου.
Ταυτόχρονα στην τοποθέτησή του ο Αντιπρόεδρος της Β' ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας είπε ότι "Η πρόταση του κ. Γαβρόγλου έχει ταξικό πρόσημο και γίνεται προσπάθεια να εκδιωχθεί το μεγαλύτερο μέρος των μαθητών από το Λύκεια και να σταλούν στην μαθητεία και την φθηνή κατάρτιση, όπως έχουν συμφωνήσει με τα προαπαιτούμενα των μνημονίων. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής θα είναι να μειωθούν δραματικά οι θέσεις εργασίας των εκπαιδευτικών στα Λύκεια και να εκδιωχθούν οι συνάδελφοι αναπληρωτές, ενώ τα Λύκεια του Αγρινίου να λειτουργούν με υπερτροφικά τμήματα μαθητών, πράγμα που θα δημιουργηθούν τεράστια εκπαιδευτικά και στεγαστικά προβλήματα" 
Στη συνέντευξη πήραν τον λόγο και μίλησαν αναλυτικά για τις αλλαγές στο λύκειο και τα «κακώς κείμενα», κατά την άποψή τους, το νέου σχεδίου νόμου, εκτός του Προέδρου του Δ.Σ. και μέλη της Ένωσης Γονέων
και δήλωσαν ότι θα στηρίζουν τον αγώνα των καθηγητών και ότι θα συμμετέχουν στην απεργιακή εκδήλωση της Παρασκευής στο Αγρίνιο.

«ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12/04/2019»


Συνάδελφοι,
Το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για «τη νέα Γ΄ Γενικού Λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» που θα ψηφιστούν και θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά για την Γ’ Λυκείου του 2019-2020 είναι σε αντιεκπαιδευτική και ταξική κατεύθυνση.
 Διαχρονική θέση της ΟΛΜΕ είναι ότι το Λύκειο πρέπει να εξασφαλίζει την αυτονομία και να διατηρεί το μορφωτικό του χαρακτήρα για όλα τα παιδιά και να μην συνδέεται με τις πανελλαδικές εξετάσεις και το σύστημα πρόσβασης στην Γ/θμια εκπαίδευση.
Είμαστε αντίθετοι στη συρρίκνωση της γενικής εκπαίδευσης του Λυκείου, στη δραματική μείωση των γνωστικών αντικειμένων, στη μετατροπή του σε προθάλαμο για την Ανώτατη εκπαίδευση και στην αποδόμηση του μορφωτικού του χαρακτήρα.

Με το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας:
·        Υποβαθμίζεται η γενική παιδεία στο Λύκειο, που ήδη έχει πληγεί τραγικά.
·        Μειώνεται η διδασκαλία βασικών γνωστικών αντικειμένων σε όλα τα πεδία των επιστημών, με αποτέλεσμα να είναι ελλειμματική η μάθηση και η απόκτηση των απαραίτητων γνώσεων των μαθητών.
·        Ακρωτηριάζεται η τριετής δομή του Λυκείου με την μετατροπή της Γ΄ τάξης σε προπαρασκευαστικό έτος για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
·        Φροντιστηριοποιείται πλήρως η όλη λειτουργία της Γ΄ τάξης και υπονομεύεται ο παιδαγωγικός χαρακτήρας του Λυκείου και το απολυτήριο των Επαγγελματικών Λυκείων. Είναι αποπροσανατολιστική η επιχειρηματολογία του Υπουργείου Παιδείας περί «κατάργησης» των φροντιστηρίων, αφού η ιδιωτική παραπαιδεία θα αυξηθεί με τις νέες εξεταστικές διαδικασίες για το απολυτήριο και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό για την εισαγωγή σε μια σχολή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
·        Μεταφέρεται το βάρος της επιλογής του μαθητή και μάλιστα για συγκεκριμένο Τμήμα κάποιας σχολής, σε μικρότερη ηλικία ενώ ταυτόχρονα περιορίζονται δραστικά οι δυνατότητες επιλογής.
·        Διευρύνονται οι μορφωτικές και κοινωνικές ανισότητες.
·        Αυξάνεται το άγχος των  εξετάσεων  με  την οργάνωσή τους σε επίπεδο δήμων και νομών  για την απόκτηση απολυτηρίου και σε πανελλήνιο επίπεδο για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
·        Οδηγούνται σε πρώτη φάση τα περιφερειακά Λύκεια της περιοχής μας με οριακό αριθμό μαθητών σε κλείσιμο!
Η ΓΣ των Προέδρων των ΕΛΜΕ  απορρίπτει το σχέδιο για τη νέα Γ΄ Γενικού Λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ζητάει την απόσυρσή του.
Συνεχίζουμε να διεκδικούμε:
·        Άμεση επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού
·        «Ξεπάγωμα» της 2ετίας 2016-2017 και απόδοση του μισθολογικού κλιμακίου
·        Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις
·        Κατάργηση του «νόμου Κατρούγκαλου». Αξιοπρεπείς συντάξεις στα 30 χρόνια προϋπηρεσίας  με τη συμπλήρωση του 60ου έτους
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ στη συνεδρίασή του στις 02/04/2019 αποφάσισε:

Η 24ωρη πανελλαδική απεργία να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12/4/2019.
To Δ.Σ. της Β΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς περιοχής ευθύνης μας, στην Απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί, σε συνεργασία με την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων του Δήμου Αγρινίου, στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου στις 11:00 π.μ.
Καλούμε γονείς, μαθητές και την τοπική κοινωνία να πάρουν μέρος στην συγκέντρωση και να  στηρίξουν τον δίκαιο αγώνα για δημόσιο 12/χρονο σχολείο και αναβαθμισμένη δημόσια ΤΕΕ που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής.
Κανένα Παιδί έξω από το σχολείο

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12- 04-2019, ΩΡΑ 11π.μ.








Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ