Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

«Ανεξήγητος» ο αποκλεισμός του σχολικού συγκροτήματος του π. Πολυκλαδικού από το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων διδακτηρίων Δήμου Αγρινίου

ΔΗΛΩΣΗ 
Κώστα Διον. Κορδάτου 
Αντιπροέδρου Δ.Σ. Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας
«Ανεξήγητος» ο αποκλεισμός του σχολικού συγκροτήματος του π. Πολυκλαδικού από το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων διδακτηρίων Δήμου Αγρινίου
Με στόχο  την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, υπέγραψε την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018, Προγραμματικής Σύμβαση με το ΤΕΕ (Τμήμα Δυτικής Ελλάδας και...
Αιτωλοακαρνανίας) και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου,  Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου, για τον προσδιορισμό του Ενεργειακού Αποτυπώματος της Δυτικής Ελλάδας.
Στο πλαίσιο αυτό η Δημοτική αρχή Αγρινίου κατάρτιση σχετική πρόταση ένταξης ορισμένων διδακτηρίων Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης και η οποία εγκρίθηκε (ομόφωνα) κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Στο δημοτικό συμβούλιο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος υποστήριξε πως  «….η επιλογή δεν έγινε αυθαίρετα αλλά με βασικό κριτήριο το μαθητικό δυναμικό  ενώ τα  κτίρια που επελέγησαν ήταν τα γερασμένα και κοστοβόρα κτίρια του Αγρινίου»!
----------------------------------------------------------------------------------------
Η Πρόταση του δήμου Αγρινίου για την ενεργειακή αναβάθμιση πέντε σχολικών κτιρίων που ψηφίστηκε στις 27-8-2018, είναι:
«Την υποβολή προτάσεων από το Δήμο Αγρινίου για την ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου. Η πρόταση γίνεται στην πρόσκληση του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας με τίτλο «Δράση 4.c.1.1-a2 : Επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές πλην υποδομών υγείας για ενεργειακή αναβάθμιση και την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» και αφορά τα εξής σχολεία:
1. «Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιριακού Συγκροτήματος 11ου & 17ου Δημοτικών σχολείων και 11ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου»
2. «Ενεργειακή Αναβάθμιση 3ου Γενικού Λυκείου Αγρινίου»
3. «Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιριακού Συγκροτήματος 2ου και 6ου Γυμνασίων Αγρινίου»
4. «Ενεργειακή Αναβάθμιση 5ου Γενικού Λυκείου Αγρινίου»
5. «Ενεργειακή Αναβάθμιση 2ου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Αγρινίου»

Η αναβάθμιση των κτιρίων θα αφορά ενδεικτικά σε παρεμβάσεις στο κέλυφος των κτιρίων (θερμομόνωση), αντικατάσταση κουφωμάτων, αντικατάσταση συστημάτων ψύξης – θέρμανσης, αντικατάσταση συστημάτων φωτισμού με πιο αποδοτικά, συστήματα ελέγχου κτιρίων κλπ».
 ---------------------------------------------------------------------------------
Μετά τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των συναδέλφων εκπαιδευτικών για τον αποκλεισμό της μεγαλύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας του Δήμου (σχολικό συγκρότημα π. Πολυκλαδικό) από το πρόγραμμα και έχοντας υπόψη την εξέλιξη του θέματος έχω να δηλώσω τα εξής:
  1.       Το πρόγραμμα δεν έχει καθολικό χαρακτήρα αλλά θα καλύψει μόνο έναν μικρό αριθμό δημοσίων κτιρίων – σχολείων.
  2.       Η επιλογή όμως των σχολείων στο Αγρίνιο δεν έγινε με τα κριτήρια που αναφέρθηκαν από τον Αντιδήμαρχο στο Δημοτικό Συμβούλιο και αυτό προκύπτει - συγκριτικά – από τον αποκλεισμό του κτιριακού συγκροτήματος του πρώην Πολυκλαδικού  το οποίο έπρεπε να είναι ο κανόνας των κριτηρίων που τέθηκαν και προφανώς δεν τηρήθηκαν,
συγκεκριμένα:
α) Το εν λόγω σχολικό συγκρότημα είναι από τα παλαιότερα στην περιοχή (κατασκευάστηκε το 1982), είναι «γερασμένο» και κόστοβόρο κτίριο. Λόγω της παλαιότητάς του αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να δαπανώνται μεγάλα ποσά για θέρμανση (περίπου 15.000 ευρώ το μήνα για πετρέλαιο), ενώ οι μαθητές και οι καθηγητές να ξεπαγιάζουν την ώρα του μαθήματος (δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του τοπικού τύπου εδώ). Επίσης για την συντήρηση των εγκαταστάσεων δαπανώνται ετησίως μεγάλα ποσά για επιδιορθώσεις κ.λ.π. στο τεράστιο δίκτυο και τα μέσα θέρμανσης σε τεχνικές υποδομές που έχουν ξεπεράσει τα ανεκτά τεχνικά όριά τους. Για κλιματισμό εντός των αιθουσών και των κοινόχρηστων χώρων δεν γίνεται καν λόγος. Το ανησυχητικό όμως που πρέπει να προβληματίσει τους υπευθύνους του Δήμου Αγρινίου και τους φορείς υλοποιήσεις του προγράμματος (Περιφέρεια και ΤΕΕ Αιτωλ/νίας), καθώς και την πολιτεία γενικότερα, είναι οι κίνδυνοι ατυχημάτων, που ελλοχεύουν κάθε φορά σε ένα τόσο μεγάλο συγκρότημα, με σχεδόν κατεστραμμένα τα υποστηρικτικά συστήματα τόσο στον φέροντα οργανισμό, όσο και στις Η/Μ εγκαταστάσεις. Το θέμα αυτό δηλαδή των τεράστιων προβλημάτων και των κινδύνων του κτιρίου είναι ένας συνεχής «Μαραθώνιος» για τις διευθύνσεις αυτών των σχολικών μονάδων και τους Συλλόγους των διδασκόντων. Το πρόβλημα μεγιστοποιείται από την παντελή έλλειψη τεχνιτών-συντηρητών και επιστατών στο σχολικό συγκρότημα, όπως και σε όλα τα σχολεία, που για τα θέματα αυτά θα πρέπει να υπάρξει η ανάλογη μέριμνα πριν συμβεί κάποιο δυσάρεστο γεγονός.
β) Σημειωτέον ότι το σχολικό συγκρότημα (στεγάζει τα 4ο Λύκειο, 1ο &, Εσπερινό ΕΠΑΛ, εργαστηριακό Κέντρο και Δ.ΙΕΚ) ενώ φοιτούν και στους τρεις κύκλους λειτουργίας του (πρωί-απόγευμαα και βράδυ) πάνω από 1200 μαθητές και 150 καταρτιζόμενους του Δ.ΙΕΚ, ενώ  διδάσκουν 200 περίπου καθηγητές.
γ) Το συγκρότημα βρίσκεται σε ολοήμερη λειτουργία από της 00:8πμ έως στις 10:00 το βράδυ, με διαφορετικές εκπαιδευτικές δομές και ηλικίες μαθητών και σπουδαστών.
δ) Δεν ζητήθηκε η γνώμη της Β΄ΕΛΜΕ αλλά ούτε και των διευθυντών και κυρίως δεν λήφθηκαν υπόψη τα οικονομικά στοιχεία των απολογισμών των σχολικών κοινοτήτων για να επιλεγούν τα πιο κοστοβόρα σε πρώτη φάση, όπως ακούστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο.
ε) δεν υπήρξε καμία τεχνική εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών γιατί αν υπήρξε τα κριτήρια της πρότασης το σχολικό συγκρότημα του π. πολυκλαδικού τα καλύπτει απόλυτα.
στ) δεν λήφθηκε υπόψη η πρόταση της Β’ ΕΛΜΕ για μελέτη εγκατάστασης συστημάτων φ/β στην οροφή του συγκροτήματος που στεγάζονται κυρίως δομές της ΤΕΕ και εκτός του εκμηδενισμού του κόστους λειτουργίας, σε αντίθεση με τα τεράστια ποσά που δαπανούνται σε ηλεκτρική ενέργεια τα οποία βέβαια ο δημότης πληρώνει, θα βοηθήσει και στην εργαστηριακή εξάσκηση των μαθητών και της μαθητείας που λειτουργεί στο ΕΚ Αγρινίου!     
Τέλος θεωρώ ότι το Δ.Σ. της Β’ ΕΛΜΕ πρέπει να υποβάλει αίτημα στον Δήμο Αγρινίου και στους φορείς που έχουν συμπράξει για την υλοποίηση του προγράμματος, όπως συμπεριληφθεί σε αυτή τη φάση στην πρόταση για ενεργειακή αναβάθμιση και το συγκρότημα του π. Πολυκλαδικού στον Αγ. Κων/νο.

Ευελπιστώ ότι θα υπάρξει συνέχεια για ένταξη και άλλων δημοσίων διδακτηρίων στο άμεσο μέλλον και δεν θα μείνουν μόνο οι υποσχέσεις ορισμένων θεσμικών παραγόντων, έως τότε όμως  οφείλει ο Δήμος και η πολιτεία να εξασφαλίσουν σε όλα τα σχολεία ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και μάθησης. Αυτονόητο είναι ότι δεν υποστηρίζω ότι κακώς εντάχθηκαν τα συγκεκριμένα σχολεία στο πρόγραμμα για ενεργειακή αναβάθμιση, παρόμοιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν στα περισσότερα διδακτήρια της περιοχής μας για αντικειμενικούς λόγους αλλά και για εξοικονόμηση πόρων με ήπιες μορφές ενέργειας φιλικές προς το περιβάλλον που τόσο πολύ χρήσιμο είναι στην εποχή μας.     
  Αγρίνιο 7-9-2018
Κώστας Διον. Κορδάτος
Μηχανολόγος
Αντιπρόεδρος Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ