Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποσυντίθεται, αλλά το Σύστημα τον στηρίζει

Σκίτσο του Ηλία Μακρή
Του Γιάννη Ξένου
Στον Σύριζα, αν συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό να φτιάχνουν ή να ανακοινώνουν πρόθεση για δημιουργία κομμάτων, σε λίγο καιρό θα έχουν περισσότερα και από τις συνιστώσες που τον συνέθεσαν. Την αρχή έκανε η Αριστερή Πλατφόρμα του Λαφαζάνη. ακολουθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου που οσονούπω θα ανακοινώσει το δικό της κόμμα. κόμμα θέλει να...
φτιάξει και οΒαρουφάκης (το δικό του όμως θα είναι πανευρωπαϊκό). με δημιουργία πολιτικού φορέα απειλεί και η Νεολαία Σύριζα που αύριο συνεδριάζει και αναμένεται η πλειοψηφία να αποχωρήσει και να φτιάξει δική της κίνηση. Ακόμα και στους πιστούς «53» υπάρχουν φωνές που προτείνουν ανάμεσα στις συμπληγάδες Τσίπρα/Λαφαζάνη να προχωρήσουν στη δημιουργία νέου φορέας. Κάποιο κόμμα/κίνηση/φορέα λογικά θα δημιουργήσει και η ΚΟΕ, αλλά αυτή μάλλον μετά τις εκλογές. Η «πρώτη φορά αριστερά» διαλύεται και αλληλοσπαράσσεται.
Το κόμμα Λαφαζάνη
Πιθανώς ένας από τους λόγους που ο Τσίπρας μας πάει καλοκαιριάτικα σε εκλογές είναι ότι έβλεπε τα φαινόμενα διάλυσης στο κόμμα του και ήθελε όσο μπορούσε να τα περιορίσει διά του αιφνιδιασμού. Και αυτό το κόλπο δεν του βγήκε. Ο Λαφαζάνης φάνηκε σαν έτοιμος από καιρό και μέσα σε λίγα 24ωρα δημιούργησε κοινοβουλευτική ομάδα, κόμμα και πήρε και τη διερευνητική εντολή για τρεις ημέρες. Με τόσα χρόνια εμπειρίας στο ΚΚΕ και στα εκλογομαγειρεία του Συνασπισμού αυτός και η ομάδα του είναι πολύ πιο ικανή στα εκλογικά από τους πρώην συντρόφους του στο Σύριζα. Ο αιφνιδιασμός του Τσίπρα δεν έπιασε και ο Λαφαζάνης πέρασε στην αντεπίθεση και τις τελευταίες μέρες ανακοινώνει συνεχώς προσχωρήσεις και συνεργασίες στο κόμμα του. Χθες ήταν η σειρά των «Αριστερών Σοσιαλιστών», από πρώην πασόκους συνδικαλιστές όπως ο Ν. Φωτόπουλος (της ΔΕΗ) και ο Π. Καλφαγιάννης (της ΠΟΣΠΕΡΤ) να ανακοινώσουν τη συνεργασία τους με τη ΛΑΕ. Η ΛΑΕ ενισχύθηκε και από τον προερχόμενο από τους ΑΝΕΛ (και πιο παλιά από τη ΝΔ) Γιώργο Ρωμανιά, το κόμμα βρήκε έτσι μόνιμο στασίδι στις εκπομπές του Γ. Αυτιά. Το φλερτ με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι ζωηρό, χθες στο Προεδρικό Μέγαρο στην αντιπαράθεση με τον Πρ. Παυλόπουλο από το στόμα του Λαφαζάνη έβγαιναν τα λόγια της Ζωής. Λογικά μέσα στο Σαββατοκύριακο θα προκύψει η συνεργασία του κόμματος Κωνστανοπούλου με τον Λαφαζάνη ο οποίος Λαφαζάνης καλεί σε συστράτευση το σύνολο του αντιμνημονιακού χώρου που τάχθηκε με το Όχι. Οι μικρότερες κινήσεις και προσωπικότητες αποδέχτηκαν το κάλεσμα, αλλά μεγαλύτερες κινήσεις όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (http://antarsya.gr/node/3238) απέρριψαν το κάλεσμα κατηγορώντας τη ΛΑΕ για ηγεμονισμό.
Εδώ και μήνες ο Γ. Καραμπελιάς είχε επισημάνει ότι ο Τσίπρας είναι ο πρώτος αρχηγός αριστερού κόμματος που δεν ελέγχει την πλειοψηφία του κόμματός του, που δεν έχει στο εσωτερικό του κόμματός του μια πλειοψηφική τάση που να αναφέρεται αποκλειστικά σ’ αυτόν. Και αυτή την ανεπάρκεια, που οφείλεται στη δική του πολιτική και ιδεολογική μηδαμινότητα και στη βιασύνη του να πάρει με κάθε τρόπο την εξουσία πριν το κόμμα του και ο ίδιος να είναι έτοιμοι, την πληρώνει τώρα. Ακόμα και οι «53» που ήταν πιο κοντά στον Τσίπρα κάνουν νερά. Τον απειλούν ότι αν δεν κάνει άκρη πασόκους, όπως ο Μάρδας, ο Πανούσης και άλλοι, θα χάσει και το τελευταίο του αποκούμπι στο κόμμα. Στελέχη όπως ο Τσακαλώτος και ο Σακελλαρίδης που τους προηγούμενους μήνες ήταν μαζί του στην παρωδία διαπραγμάτευσης, προσπαθούν να εξαφανιστούν και να μην κατέβουν στις εκλογές.
Το άλλο σπορ στο οποίο επιδίδονται οι πρώην σύντροφοι στο Σύριζα είναι το αλληλοφάγωμα. Ο Τσίπρας με την προχθεσινή του συνέντευξη στον Άλφα πήρε τη σκυτάλη από τη Κωνσταντοπούλου και απέδειξε ότι είναι και κάπου καλός. Κάρφωσε πρώτα τον Λαφαζάνη ότι τις μέρες του δημοψηφίσματος στο υπουργικό συμβούλιο φοβόταν πως αν κλείσει καμιά τράπεζα θα τους πάρουν με ελικόπτερα από το Μαξίμου. Εύλογοι οι φόβοι του Λαφαζάνη γιατί είναι γνωστό ότι του πρότεινε να πάρει τη συμφωνία που του έδινε ο Γιουνκέρ και να μην πάει σε δημοψήφισμα. Δεύτερον κάρφωσε τον Βαρουφάκη λέγοντας ότι συνειδητοποίησε ότι οι εταίροι δεν τον παίρνουν σοβαρά στις 25 Ιουνίου. Αλήθεια του πήρε 5 μήνες για να κατανοήσει ότι τον υπουργό Οικονομικών του τον θεωρούν αρλεκίνο οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ και θέλει πάλι να γίνει πρωθυπουργός; Και αφού στις 25 Ιουνίου κατάλαβε ότι ο Βαρουφάκης είναι ένας μπαρούφας γιατί δέχτηκε το σχέδιό του για δημοψήφισμα λίγες μέρες μετά; Από τα πολλά ψέματα τα έχει χαμένα.
Τη σκυτάλη πήρε ο Βαρουφάκης που μέσες άκρες αποκάλεσε τον Τσίπρα ηλίθιο, επειδή το έργο του (να υπογράψει τρίτο μνημόνιο) είναι σισύφειο και αυτός θεωρούσε από παιδί τον Σίσυφο ηλίθιο! Στο προχθεσινό επεισόδιο του σήριαλ συριζαίικοι αλληλοσπαραγμοί η απελθούσα πρόεδρος αποκάλυψε ότι ο Αλ. Φλαμπουράρης την «συμβούλεψε» να μην παραζορίζει τον Στουρνάρα. Ο Φλαμπουράρης άφησε να εννοηθεί στον Σκάι ότι η Ζωή είναι τρελή και φαντάζεται πράγματα! Και το ξεκατίνιασμα συνεχίζεται.
Ο ρόλος του εξωτερικού παράγοντα και των καναλιών
Με το κόμμα του πολυδιασπασμένο, τον ίδιο να έχει φέρει τρίτο μνημόνιο χειρότερο από τα δύο προηγούμενα, την οικονομία τσακισμένη και τις ελπίδες των ψηφοφόρων του διαψευσμένες, υπό κανονικές συνθήκες ο Τσίπρας θα έπρεπε ήδη να βρίσκεται στο σπίτι του και όχι να κλαίγεται στον Άλφα ότι δεν είχε τον χρόνο, όπως ο Σημίτης και ο Καραμανλής, να κυβερνήσει! Αλλά αυτά γίνονται σε ανεξάρτητες χώρες. Η στήριξη που απολαμβάνει από Αμερικανούς και Ευρωπαίους τον κρατά ζωντανό. Οι Αμερικανοί τον στηρίζουν γιατί θέλουν το χειμώνα να κλείσουν το Κυπριακό και να κάνουν ένα δώρο στον Ερντογάν που δέχτηκε να συμμετάσχει στον πόλεμο κατά του ISIS. Άλλωστε πού θα βρουν πιο συνεργάσιμο ΥΠΕΞ από τον Νίκο Κοτζιά, που έφτασε μέσα στο Βελιγράδι να δηλώνει ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει το Κόσσοβο;
Αλλά και τους Ευρωπαίους δεν τους ενοχλεί πια ο Τσίπρας, ακριβώς το αντίθετο. Η Μέρκελ την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε ότι οι εκλογές είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Ο Γερμανός Κλ. Ρέγκλινγκ διευθυντής του ESM, του ταμείου που θα μας δίνει λεφτά στο νέο πρόγραμμα, δήλωσε ότι οι εκλογές δεν τον ανησυχούν. Είναι αισιόδοξος ότι το πρόγραμμα θα τηρηθεί και υπόσχεται λύση για το χρέος. Η μεταστροφή των Γερμανών προκύπτει από τη βεβαιότητα τους ότι πια ο Τσίπρας συνέδεσε την πολιτική του επιβίωση με την υλοποίηση του μνημονίου, επομένως καλύτερα αυτός πρώτο κόμμα με μικρή απόσταση από τη ΝΔ για να εφαρμοστεί σίγουρα το μνημόνιο, παρά στην αντιπολίτευση που θα ξαναβάλει την αντιμνημονιακή μάσκα. Από την άλλη ο μνημονιακός Τσίπρας είναι και ένα μήνυμα σε εκείνους τους Ευρωπαίους που πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει ένας διαφορετικός δρόμος από αυτόν που θέλει η Γερμανία για την Ευρώπη, όποιος αντιδρά θα έχει τη μοίρα του Τσίπρα, θα αναγκαστεί να παραδοθεί άνευ όρων.
Στο εσωτερικό μέτωπο εντύπωση προκαλεί η προκλητική στήριξη που απολαμβάνει ο Τσίπρας από το μεγαλύτερο μέρος των μεγάλων μέσων ενημέρωσης. Τον χορό σέρνει ο ΔΟΛ του Ψυχάρη, που όπως και τον περασμένο Δεκέμβριο, στηρίζει σκανδαλωδώς τον Τσίπρα. Το περασμένο Σάββατο το εξώφυλλο Των Νέων το καταλάμβανε μια φωτογραφία του Τσίπρα που συνοδευόταν από το εξής: «Μόνος εναντίον όλων. Το στοίχημα της αυτοδυναμίας σε μια καθαρά προσωπική κίνηση που είναι η τελευταία σφυριά στο ελληνικό πολιτικό κατεστημένο από τα αριστερά ως τα δεξιά»! Τα Νέα, το Μέγκα (που πια ο Ψυχάρης παίζει μόνος του), ο Βήμα ΦΜ και οι ιστοσελίδες του συγκροτήματος παίζουν αποκλειστικά Τσίπρα και χτυπάνε Μεϊμαράκη και Λαφαζάνη-Κωνσταντοπούλου. Χαρακτηριστικό το χθεσινό δελτίο ειδήσεων του Μέγκα που ο κεντρικός σχολιαστής Νίκος Ευαγγελάτος (τρομάρα του!) έκρινε την παρουσία του Τσίπρα στον Άλφα ως στροφή προς τον ρεαλισμό και τον βρήκε πολύ καλό. Αμέσως μετά πρόβαλαν δύο βίντεο αρκετών λεπτών που επιτίθονταν στο Λαφαζάνη και στη Ζωή, ενώ τη ΝΔ την ξεπέταξαν μέσα σε λίγα λεπτά. Ακόμα και ο Κωστας Μητρόπουλος στα σκίτσα του στηρίζει τόσο σκανδαλωδώς τον Τσίπρα και δαιμονοποιεί τον Λαφαζάνη εμφανίζοντάς τον σαν συμμορίτη με μια χαντζάρα, ώστε θα έπρέπε να ντρέπεται μεγάλος άνθρωπος και κάποτε σπουδαίος σκιτσογράφος. Όσο για τους Οικονομέα-Καμπουράκη τα πρωινά ξεπερνούν –κυριολεκτικά– και την ΕΤ1 σε γλοιώδη και σκανδαλώδη στήριξη προς τον Σύριζα,  ακόμα και στους Ανέλ!.
Ρόλο στη νέα μεταστροφή του ΔΟΛ μπορεί να έπαιξε ότι στις 20 Αυγούστου, τη μέρα ακριβώς που εγκρίθηκε το πρόγραμμα, ο αναπλ. Υπ. Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, (που τον βρίσκεις που τον χάνεις τις τελευταίες μέρες έχει πιάσει στασίδι στα Μέσα του συγκροτήματος) κατέθεσε στο Μέγαρο Μουσικής 600.000 ευρώ, που είναι μέρος της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης προς το Μέγαρο. Με το που ήρθαν τα λεφτά από το Τρίτο Μνημόνιο η κυβέρνηση δεν έσπευσε να πληρώσει κανέναν προμηθευτή των Νοσοκομείων που η κατάσταση είναι απελπιστική, αλλά πρώτο μέλημά της είναι να επιδοτήσει το Μέγαρο.
Ανάλογη τήριξη, ο Τσίπρας έχει και από τα υπόλοιπα Μέσα. Παράδειγμα η συνέντευξη του στον Άλφα όπου στα 73 λεπτά που κράτησε η Σ. Παπαϊωάννου δεν «πρόφτασε» να του κάνει μια ερώτηση για το μεταναστευτικό/προσφυγικό, με τέτοια ασήμαντα θέματα θα απασχολούσε τον πρωθυπουργό! Ενώ και ο Σκάι το τελευταίο διάστημα δεν είναι τόσο επιθετικός, έφτασε ο Μπ. Παπαδημητρίου να πει στο κεντρικό δελτίο ότι δεν τον ενδιαφέρει αν βγει ο Σύριζα ή η ΝΔ, αρκεί το μνημόνιο να εφαρμοστεί όπως πρέπει.
Με το σπρώξιμο από ξένα και εγχώρια κέντρα ο Τσίπρας ονειρεύεται ότι θα κερδίσει με λίγες μονάδες και θα παραμείνει στα πράγματα, διαφορετικά η πτωτική του πορεία μετά τις εκλογές θα επιταχυνθεί. Ο κόσμος όμως, παρότι οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, αρχίζει να αντιλαμβάνεται το μέγεθος της εξαπάτησης και του γυρίζει την πλάτη.
Υ.Γ. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση που ορκίστηκε χαρακτηρίζεται ως πιο καραμανλική και από τις κυβερνήσεις του Κ. Καραμανλή τα χρόνια 2004-2009. Είναι προμήνυμα για το ποια θα είναι η σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης; Επιπλέον τόσα καραμανλικά στελέχη μπήκαν στην κυβέρνηση χωρίς να ρωτήσουν τον Καραμανλή; Χλωμό, ο Καραμανλής θα διαπράξει και δεύτερο ατόπημα στηρίζοντας και πάλι Τσίπρα; Προφανώς, διότι η στρατηγική του συστήματος εγχώριου και διεθνούς είναι να εκλεγεί ο Σύριζα έστω με λίγες ψήφους διαφορά ώστε να γίνει κυβέρνηση συνεργασίας με τον Σύριζα επικεφαλής για μπορεί να εφαρμοστεί το μνημόνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ