Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Στην αντεπίθεση το Μαξίμου «κλειδώνει» τις εκλογές το Σεπτέμβριο

tsipras_flabouraris.medium.jpg
Δεδομένες φαίνεται πως είναι πλέον οι πρόωρες εκλογές μετά και τις σχετικές τοποθετήσεις κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης, οι οποίοι πέρασαν στην αντεπίθεση ενάντια στις αντιπολιτευτικές κορώνες των στελεχών της... Αριστερής Πλατφόρμας που κλιμακώνουν την κόντρα με το Μέγαρο Μαξίμου και τον Αλέξη Τσίπρα.
Οι εκλογές, όπως όλα δείχνουν θα λάβουν χώρα μέσα στο Σεπτέμβριο με διαδικασίες εξπρές, με τις δύο πιθανότερες ημερομηνίες να είναι αυτές της 20ης και της 27ης του μήνα. Την ίδια ώρα το ενδεχόμενο να στηθούν πρόωρες κάλπες στις 13 Σεπτεμβρίου απομακρύνεται, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά. Πάντως, στο πρωθυπουργικό επιτελείο θέλουν οπωσδήποτε να προλάβουν να έχουν ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο μέσα από τις κάλπες πριν τα πρώτα «ραβασάκια» της εφορίας αρχίσουν να φτάνουν στους φορολογούμενους στα τέλη του Σεπτέμβρη.
Οι όποιες αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης που θα δρομολογήσουν τις εκλογές αναμένεται να ληφθούν από τον πρωθυπουργό μετά την Πέμπτη, ημέρα ορόσημο καθώς το Μαξίμου στοχεύει στην εκταμίευση της πρώτης δόσης των 13 δισ. ευρώ από το τρίτο πακέτο βοήθειας μέσω του ESM, ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει το ομόλογο της ΕΚΤ που ωριμάζει και να διοχετεύσει ζεστό χρήμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ακόμα βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει στην Αθήνα και θα έχει συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς πριν λάβει τις οριστικές του αποφάσεις θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί και ψηφιστεί και από το γερμανικό κοινοβούλιο η συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο.

Ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης μιλώντας στο ΣΚΑΙ τόνισε ότι θα ήθελε οι 162 σύντροφοί του να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι εφόσον γίνει κάτι τέτοιο «δεν θα παραστεί ανάγκη να προχωρήσουμε σε εκλογές». Παραδέχθηκε ωστόσο η συμπόρευση με τους διαφωνούντες με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί και το χάσμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι «εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο».

Παράλληλα, ο κ. Φλαμπουράρης πέταξε το μπαλάκι των ευθυνών στους «αντάρτες», σημειώνοντας ότι «θα είναι αδικία αυτή η κυβέρνηση να πέσει από τους ίδιους της τους βουλευτές».

«Πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν εκλογές», δήλωσε μιλώντας επίσης στον Σκάι ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, καθώς, όπως είπε, η σημερινή πραγματικότητα έτσι όπως αυτή έχει διαμορφωθεί είναι πολύ διαφορετική από το προηγούμενο διάστημα και δεν πρέπει να παίζουμε με τη δημοκρατία. «Πρέπει να καταστρώσουμε σχέδιο ανασυγκρότησης πέρα από το μνημόνιο».

Για τις εκλογές, υποστήριξε ότι χρειάζεται δημοκρατική νομιμοποίηση από την κοινωνία καθώς οι κινήσεις της κυβέρνησης πρέπει να εγκριθούν από τον λαό. «Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι η αυτοδυναμία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Περάσαμε τρεις εβδομάδες με απανωτά χτυπήματα στην λειτουργία της κυβέρνησης. Αντιλαμβάνομαι το σοκ που έχουν υποστεί ψηφοφόροι και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζω το δικαίωμα στους διαφωνούντες να εκφραστούν με μια ψήφο» σχολίασε σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις, συμπληρώνοντας ειδικά για τις διαφωνίες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ πως δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τη διαδικασία της ενοποίησής του και ότι «αν πάμε σε εκλογές θα δούμε πως θα διαμορφωθούν και οι λίστες».

Την ίδια στιγμή, μιλώντας στο Βήμα fm ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής ξεκαθάρισε πως οι εκλογές είναι η μοναδική λύση που θα πρέπει να προκριθεί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ «ακόμη κι αν η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης».

«Είναι αναγκαίο να υπάρξουν διαδικασίες, μετά από τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος, άρα η ψήφος εμπιστοσύνης κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση» σημείωσε, τονίζοντας ταυτόχρονα πως «αυτή η διαδικασία πρέπει σε κάθε περίπτωση να οδηγήσει στην ανανέωση της εντολής που έχει η κυβέρνηση από τους πολίτες».

Εξαιρετικά πιθανό χαρακτήρισε σήμερα το σενάριο των πρόωρων εκλογών μέσα στους επόμενους μήνες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. «Προέχει να «κλειδώσει» η συμφωνία, να υπογραφεί η σύμβαση με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας, να δοθεί η πρώτη δόση του δανείου και να αρχίσει η εφαρμογή αυτού του προγράμματος».

Βηματισμό… απομάκρυνσης αναζητά η Αριστερή Πλατφόρμα

Όσο πλησιάζει η ώρα των τελικών αποφάσεων, στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας δείχνουν ότι η απόφαση για σχίσμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι ειλημμένη και αναζητούν τη στάση που θα κρατήσουν στο ενδεχόμενο ψήφου εμπιστοσύνης. Με δημόσιες τοποθετήσεις τους βουλευτές που πρόσκεινται στον Παναγιώτη Λαφαζάνη επιχειρούν να υπογραμμίσουν την «καθαρότητα» των αποφάσεων τους, αφήνοντας αιχμές κατά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για απομάκρυνση από το πρόγραμμα και τις θέσεις του κόμματος μέσα από την υπογραφή του μνημονίου.

Παράλληλα, στελέχη της Πλατφόρμας αναζητούν τρόπο να μη χρεωθούν την πτώση της κυβέρνησης, με την πιθανότερη επιλογή σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός αναζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης να είναι η αποχή από την ψηφοφορία.

Ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος μιλώντας στην εκπομπή “Πρωινό Mega” δήλωσε πως δεν είναι πρόθεση των στελεχών της πλατφόρμας να ρίξουν την κυβέρνηση, ενώ από την πλευρά του, ο Στάθης Λεουτσάκος μιλώντας στον Σκάι δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν θα στηρίξει την κυβέρνηση καθώς δεν στηρίζει τα μνημόνια.

«Ο σκοπός ο δικός μου και των άλλων 32, 44 ότι θέλετε πες τε που δεν ψηφίσαμε το μνημόνιο, δεν είναι να ρίξουμε την κυβέρνηση αλλά η κυβέρνηση μέσα από διαδικασίες να απεμπλακεί άμεσα από τον μνημονιακό δρόμο, ο οποίος είναι τραγικός για τη χώρα και φυσικά και για το ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο κ. Πετράκος. «Δεν μπορούμε να στηρίξουμε κανένα μνημόνιο, κανέναν εφαρμοστικό νόμο, κανένα προαπαιτούμενο», τόνισε ο Στάθης Λεουτσάκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ