Στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου βρέθηκε λίγο μετά τις 8 ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Φίλης για μια ομιλία με θέμα: «100 μέρες κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: η διαπραγμάτευση και οι θέσεις της κυβέρνησης». Αναφορές έγιναν και στο θέμα των συντάξεων...
και στον κατώτατο μισθό.
και στον κατώτατο μισθό.
Στην συγκέντρωση παραβρέθηκε πλήθος κόσμου ενώ εκεί ήταν και η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας κ. Μαρία Τριανταφύλλου. Η συζήτηση κινήθηκε κυρίως γύρω από τα προβλήματα που ταλανίζουν την κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες που υπάρχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πως θα αποφευχθούν οι διάφορες πολώσεις.
Αρχικά στο βήμα ανέβηκε ο Γραμματέας της Νομαρχιακής κ. Θανάσης Γαλατάς ο οποίος ανέφερε τα εξής: «Πριν από 3 μήνες ο λαός έδωσε ένα τέλος στις μνημονειακές εντολές λιτότητας. Οι δανειστές πρέπει να σεβαστούν τη λαϊκή εντολή. Πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους καθότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να υπάρξει μια κατάλληλη συμφωνία για το απεχθές χρέος. Τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας είναι εδώ και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Πρέπει η συμφωνία που θα γίνει να μην είναι επώδυνη για τον ελληνικό λαό».
Στη συνέχεια μίλησε η κ. Τριανταφύλλου η οποία δήλωσε χαρακτηριστικά: «Όλα τα προβλήματα πρέπει να μπαίνουν σε έναν διάλογο. Επιτεύχθηκε μια μεγάλη νίκη του λαού μας τον Ιανουάριο αλλά θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει από δω και πέρα. Μιλάμε για εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ενώ η κρίση δεν είναι μόνο θέμα της Ελλάδας αλλά τίθεται και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλουμε μια Ευρώπη των λαών και θέλουμε αλλαγή των δόμων της ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διαπραγμάτευση είναι ιδιαίτερα δύσκολη και για την Ευρώπη επίσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη κ αν το ήθελε δεν μπορεί να υπερβεί τις «κόκκινες γραμμές». Πρέπει να δούμε σε κάθε νομό ξεχωριστά τι έχει γίνει σε όλα τα επίπεδα, Υγείας, Παιδείας κτλ. Το γεγονός ότι νικήσαμε δεν είναι αρκετό, πρέπει να μπουν πολλές πινελιές σε αυτή τη νίκη. Χωρίς τον λαϊκό παράγοντα δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ».
Τον λόγο, τέλος, πήρε ο κ. Φίλης ο οποίος ανέφερε τα κάτωθι:
«Η εντολή της ανάπτυξης για τον ΣΥΡΙΖΑ βρήκε διάφορες αντιδράσεις τόσο εντός της χώρας όσο και εκτός αυτής. Θέλησαν με το μνημόνιο να δείξουν ότι μόνος δρόμος είναι ο δρόμος της τακτική της λιτότητας. Κι ακόμη κι αν ο λαός προσπάθησε να βρει άλλο δρόμο, τον έκαναν να βλέπουν ότι υπάρχει μονόδρομος. Υπάρχει και πρόβλημα στο εσωτερικό της χώρας με το 4μηνο που μας πέρασε να υπάρχουν πολλές αντιδράσεις και αντιστάσεις. Παλεύουμε για μια πολιτική που μας δόθηκε με την ψήφο του λαού μας. Επιμένουμε σε μια τακτική: στα κύρια, όπως τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων τα οποία γονατίζουν την οικονομία της χώρας. Είναι προφανές ότι η μάχη για το χρέος δεν γίνεται αυτόματα αποδεκτή από τους μισθωτές.
«Αυτή η μάχη θα δοθεί ώστε να αναπνεύσει η ελληνική οικονομία. Σχετικά με τις συντάξεις, δεν πρόκειται να μειώσουμε τις τωρινές συντάξεις ούτε οι μισθοί πρόκειται να υποστούν μείωση. Θέλουμε να προστατεύσουμε τους πολίτες αυτού εδώ του κράτους. Η περεταίρω μείωση των συντάξεων σημαίνει αυτόματα και κοινωνική ύφεση. Το κράτος πρέπει να συμμετέχει στην κοινωνική ασφάλιση και τις συντάξεις και στην προστασία των εισοδημάτων αυτών. Σχετικά τώρα με την αναπτυξιακή βοήθεια, είναι λογικό πως κανείς δεν θα επενδύσει στη χώρα αν δεν επενδύσει παραγωγικά πρώτα το δημόσιο. Δεν θα υπογράψουμε νέα μνημόνια και δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε αντιλαϊκά μέτρα. Το να υπογράφουν «μη συμβάσεις εργασίας» δε θα ισχύσει όταν πραγματοποιηθεί η συλλογική διαπραγμάτευση».
«Έχει μεγάλη σημασία να επανέλθει η κατώτατη αμοιβή στα 751 ευρώ. Η διεθνής οργάνωση εργασίας μας βοηθά στο να προχωρήσουμε στην καθιέρωση της κατώτατης αμοιβής. Όλα αυτά, βέβαια, βρίσκουν την αντίθεση από πολλούς. Στην Ευρώπη η χώρα αντιμετωπίζεται ως μια αποικία χρέους κι αυτό δημιουργεί μια σύγκρουση. Θέλουμε, ωστόσο, κάθε ρήξη να μπορεί να φέρνει αποτελέσματα. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία και αν δεν αρχίσει ξανά η οικονομία της χώρας με δανειακή σύμβαση, δε θα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στην κάλυψη των οικονομικών αναγκών. Τα άλλα κράτη καλύπτουν τις ανάγκες τους καταφεύγοντας στις αγορές. Εμείς δε μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Τα ποσά του δημόσιου χρέους είναι δυσθεώρητα και δε μπορούμε πλέον να πληρώσουμε αν δεν ενεργοποιηθεί η δανειακή σύμβαση».
«Είμαστε έτοιμοι να κριθούμε από τον ελληνικό λαό αλλά όχι να πούμε ψέμματα. Αν οι μισθωτές δεν έρθουν σε συνεννόηση τότε θα απαντήσουμε με την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα, το δημοψήφισμα. Δεν αποποιούμαστε των ευθυνών μας. Δεν ήρθαμε για να βιαστούμε να φύγουμε αλλά με τη ψήφο του λαού ήρθαμε να αποκτήσουμε την εξουσία. Αν η διαπραγμάτευση αποτέλεσε μια μονοκαλλιέργεια της διακυβέρνησης, η αριστερή διακυβέρνηση της χώρας είναι το ζητούμενο αν τελειώσει η ιστορία της διαπραγμάτευσης. Υπάρχει μια μεγάλη στήριξη στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και μας αναγνωρίζουν ότι σε 4 μήνες καταστήσαμε το ελληνικό θέμα ως ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Πήγαμε παντού: Μόσχα, Πεκίνο αλλά και σε ευρωπαϊκές πόλεις γιατί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και της χώρας μας είναι το πρώτο που πρέπει να αξιοποιήσουμε».
«Όχι όμως με το να γίνουμε αποικία της Γερμανίας αλλά με το να λειτουργήσουμε εξωστρεφώς. Έχουμε ισχυρή αντιπολίτευση από τα κανάλια, κάθε βράδυ «χύνεται αίμα» στα κανάλια. Πήραμε εντολή σαφή από τον λαό και δεν κρύβουμε τίποτα αλλά, αντιθέτως, εκτιμούμε την πραγματικότητα. Το πείραμα δεν πρέπει να τελειώσει σε 4 μήνες αλλά πρέπει να δοθεί μια 4ετια ώστε να βγει η χώρα μας από το αδιέξοδο. Με τη δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας θα λειτουργήσουμε και αν ψάχνουν για σενάρια αποσταθεροποίησης ματαιοπονούν. Ψηφίσαμε το νόμο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης το οποίο τίθεται υπό την έγκριση των δανειστών. Ψηφίσαμε το νόμο για τα χρέη στα ταμεία του ελληνικού κράτους. Πρέπει να υπάρξει ανασύνταξη των απασχολούμενων».
«Θέλουμε να αναλάβουμε τη δημόσια διοίκηση για την καλύτερη αντιμετώπιση αυτής. Οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα ξεκίνησαν μόλις άρχισε η διάλυση του δημόσιου τομέα. Μια απόλυση στο δημόσιο τομέα ισοδυναμεί με 3 απολύσεις στον ιδιωτικό γιατί ο πρώτος εργαζόμενος συντελεί περισσότερο στην οικονομία της χώρας. Θέλουμε να φτάσουμε στις 15.000 προσλήψεις στο δημόσιο διότι τα νοσοκομεία καταρρέουν κάτι που έχει αντίκτυπο στη δημόσια υγεία. Θα προχωρήσουμε με μέτρα που αφορούν την πραγματικότητα και πρέπει να επιτάχυνουμε προς αυτή τη κατεύθυνση. Η αριστερά στην κυβέρνηση σημαίνει ότι ο πολίτης είναι στην εξουσία».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...