Παγκόσμια Ημέρα Νερού
«Το νερό είναι δημόσιο αγαθό: αναθεώρηση της απόφασης ιδιωτικοποίησής του»
Η Βουλευτής Αιτωλ/νίας και Υπεύθυνη του Τομέα Περιβάλλοντος της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού:
Η παγκόσμια ημέρα νερού δεν μπορεί πια να είναι μέρα απλής αναφοράς στην σημασία του νερού στην ζωή μας, ούτε να αποτελεί αφορμή για πλειοδοσία σε ευαισθησία. Αποτελεί μια ευκαιρία να υπενθυμίσουμε με έμφαση κάποια στοιχειώδη: Το νερό είναι ένας φυσικός πόρος και μάλιστα σε έλλειψη. Υπ’ αυτή τηνέννοια δεν είναι κοινό εμπορεύσιμο είδος, αλλά κοινωνικό αγαθό που πρέπει να προστατευτεί και να τύχει κατάλληλης μεταχείρισης.
Γι’ αυτό και η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης συνιστά ένα μείζον και πολυδιάστατο κοινωνικό διακύβευμα. Το νερό είναι και πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό. Πρέπει να αναθεωρηθεί η απόφαση για πώληση του ποσοστού που το δημόσιο κατέχει στην ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ. Παράλληλα, όμως, πρέπει να αναβαθμιστεί η λειτουργία των υπηρεσιών ύδρευσης.
Στον τομέα, τώρα, της διαχείρισης και της προστασίας των υδάτινων πόρων υπάρχουν ακόμη σοβαρές αδυναμίες, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, το υδατικό αποτύπωμα της χώρας να ξεπερνά κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και η μέση κατά κεφαλήν κατανάλωση να είναι εξαιρετικά υψηλή. Η κατάρτιση των σχετικών σχεδίων διαχείρισης, άλλωστε, που προβλέπεται από την Οδηγία 2000/60/ΕΚ, τα οποία σε μεγάλο βαθμό θα αντιμετωπίσουν ολοκληρωμένα το πρόβλημα της ορθολογικής διαχείρισης, ευτυχώς πλέον προχωρούν, αλλά έχουν καθυστερήσει σημαντικά –μόλις 10 στα 14 σχέδια διαχείρισης έχουν ολοκληρωθεί έπειτα από πενταετή καθυστέρηση.
Είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων με χρονοδιάγραμμα για την εξοικονόμηση νερού κατ’ οίκον, όπως η υποχρεωτική εγκατάσταση εξοπλισμού εξοικονόμησης νερού σε νέες κατοικίες, κίνητρα για ανακαίνιση του αντίστοιχου εξοπλισμού στα παλαιά, πιλοτικές εφαρμογές εξοικονόμησης σε δημόσια κτίρια, επέκταση σχεδιαζόμενων δράσεων που αφορούν στην αξιοποίηση κι ανακύκλωση ομβρίων υδάτων, ώστε να υπάρξει όφελος τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για το περιβάλλον. Επίσης, φαντάζει πλέον υποχρεωτική η ένταξη σεμιναρίων στην εκπαίδευση των μαθητών, σχετικά με την σημασία του νερού και την αντιμετώπισή του ως αγαθό πολύτιμο.
Σημαντικό τμήμα δε της κατασπατάλησης των υδάτινων πόρων οφείλεται στη γεωργία, για την οποία δεν έχει υπάρξει ένα οργανωμένο σχέδιο βιώσιμης και ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων αποθεμάτων, σχέδιο εκσυγχρονισμού των συστημάτων και των μεθόδων άρδευσης αλλά και αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών.
Πρέπει να κυλήσει ακόμα πολύ νερό στο αυλάκι….
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...