Η άποψη του Ομότιμου Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αθανάσιου Παλιούρα για το Πανεπιστήμιο του Αγρινίου είναι βαρύνουσα. Αναλύεται διεξοδικά στην επιστολή με θέμα «Γιατί είναι βιώσιμο και αναγκαίο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας» που απέστειλε στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Αναλυτικά αναφέρεται στην επιστολή:
Κύριε Πρόεδρε,
Το περιεχόμενο, η σκοπιμότητα και οι στόχοι του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος βρίσκονται στον Ιδρυτικό Νόμο των Σχολών του Αγρινίου το 1998. Ύστερα από δεκαπέντε (15) χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων το πανεπιστήμιο απέκτησε την αυτοτέλειά του (2008), βρίσκεται μπροστά στις νέες επιστημονικές κατευθύνσεις και ...
προκλήσεις της εποχής μας.
Ο επιστημονικός προσανατολισμός του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος σχετίζεται με την διαχείριση, την οικονομία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Ήδη τα τρία Τμήματα καλύπτουν μέρος του περιεχομένου και των στόχων και σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό της ίδρυσης και λειτουργίας αναμένεται ακόμη ένα Τμήμα Marketing (που είναι εγκεκριμένο αλλά δεν λειτουργεί), ένα Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων και ένα Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας (με Μεταπτυχιακά Προγράμματα για τον Φιλελληνισμό και τις Βυρώνειες Σπουδές).
Τονίζω, με την ευκαιρία, ότι το Τμήμα Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, το οποίο στη διαδρομή του δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τους αρχικούς στόχους, είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και γεννήθηκε μέσα από τις διεργασίες των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου διαπιστώθηκε ότι στην Ευρώπη μόνο η Ελλάδα, η χώρα του Πολιτισμού, δεν διέθετε αντίστοιχο πανεπιστημιακό τμήμα.
Ως πρώτος πρόεδρος Τμήματος του Πανεπιστημίου μπορώ υπεύθυνα να υποστηρίξω, με αδιάσειστα επιχειρήματα, πως αν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος διοικηθεί ξανά από αυτούς που το ίδρυσαν και όχι από αυτούς που καλύπτουν κομματικές θέσεις και έχουν αποδειχθεί τουλάχιστον αναποτελεσματικοί, τότε το Πανεπιστήμιο όχι μόνο δεν πρέπει να διαλυθεί από το Πρόγραμμα «Αθηνά», αλλά να του δοθούν οι ευκαιρίες να αναδιοργανωθεί, να βελτιωθεί και να εκπληρώσει ευρύτερα τον προορισμό του.
Σημειώνω ενδεικτικά τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά του και μπορούν να αξιοποιηθούν με ταχύτατους ρυθμούς.
Α) Αξιοποίηση της Πανεπιστημιούπολης (υπάρχει πρόθεση χορηγίας δύο τουλάχιστον κτιρίων από μεγάλο ελληνικό Ίδρυμα).
Β) Αξιοποίηση Καπναποθηκών Αφων Παπαστράτου (έχει προταθεί επανειλημμένα η πρόθεση των χορηγών να μεταβιβαστεί το νεοκλασικό κτιριακό συγκρότημα στο Πανεπιστήμιο). Μετά την ανάπλασή του εκεί μπορούν να στεγαστούν η Διοίκηση, οι Γραμματείες, Αίθουσες Διδασκαλίας, Συνεδριακό Κέντρο και στο τεράστιο ημιυπόγειό του να στεγαστεί η Φοιτητική Λέσχη μέχρι την ίδρυση μόνιμης στην Πανεπιστημιούπολη.
Γ) Αξιοποίηση του Κατσάμπειου Ιδρύματος στον Προυσσό (υπάρχει πρόθεση να δωριθεί στο Πανεπιστήμιο από τον ιδιοκτήτη του βιομήχανο Άρη Κατσάμπα). Εκεί να οργανωθεί πανεπιστημιακό Ίδρυμα Έρευνας και Μελέτης Ορεινών Όγκων σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές και σε συνάρτηση των αντίστοιχων περιβαλλοντολογικών Τμημάτων του Αγρινίου.
Δ) Αξιοποίηση του πρώην Νοσοκομείο Χατζηκώστα στο Μεσολόγγι (μετά την ανάπλαση του νεοκλασικού κτιρίου θα στεγαστούν τα μεταπτυχιακά τμήματα για τον Φιλελληνισμό και τις Βυρώνειες Σπουδές με στόχο οι περισσότεροι μεταπτυχιακοί φοιτητές να είναι νέοι από ευρωπαϊκές και άλλες χώρες.
Ε) Η πόλη του Αγρινίου, 8η πόλη σε πληθυσμό της χώρας (100.000 κάτοικοι) έχει τις δυνατότητες και την κτιριακή υποδομή να φιλοξενήσει τουλάχιστον 10.000 φοιτητές πέρα από τις ποικίλες ευκαιρίες μόρφωσης, άθλησης, ψυχαγωγίας που παρέχει.
Ότι γενικά η Ανώτατη Παιδεία χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση δεν αντιλέγει κανείς. Όμως σε αυτή τη λαίλαπα των καταργήσεων και συμπτύξεων δεν είναι δίκαιο ούτε ορθολογικό να «λυθεί το πρόβλημα» στις πλάτες του πολύπαθου Αγρινίου. Αυτό θα ισοδυναμεί με εξόντωση της μεγάλης πόλης, η οποία επί 50 χρόνια μόνιμα περιθωριοποιείται από τις εκάστοτε εξουσίες.
Μη λησμονείται, αξιότιμε κ. Πρόεδρε, ότι το Αγρίνιο είναι η μόνη πόλη στην Ελλάδα άνω των 50.000 κατοίκων που δεν είναι έδρα ούτε Νομού ούτε Μητρόπολης. Θα της πάρετε τώρα και το νεοσύστατο Πανεπιστήμιο; Δεν έχουν τον κοινό νου όσοι απεργάζονται, μέσα από το πρόγραμμα «Αθηνά», τον Χάρτη της Ανώτατης Παιδείας στην Ελλάδα να σκεφτούν: είναι δυνατόν να λειτουργούν σήμερα πανεπιστημιακά τμήματα και σχολές σε 28 μικρότερες του Αγρινίου πόλεις και να εισηγούνται να αφαιρέσουν τμήμα από το Αγρίνιο ή ακόμη και να καταργήσουν την αυτοτέλειά του;
Και κάτι ακόμη, που ισορροπεί το «παιδευτικό γίγνεσθαι» ανάμεσα στις τρείς μεγάλες πόλεις, Πάτρα, Αγρίνιο, Ιωάννινα: το παλαιό Οικονομικό Τμήμα, που με υπογραφή του τότε Υπουργού Παιδείας Γ.Α. Παπανδρέου, «αφηρπάγη» εν μία νυκτί από το Πανεπιστήμιο Πατρών, να επιστρέψει στο Αγρίνιο και να ενταχθεί στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλαδος.
Κ. Πρόεδρε
Όταν εσείς ως Υπουργός Πολιτισμού και εγώ ως μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου εγκαινιάζαμε το Μουσείο Ακροπόλεως των Αθηνών είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για το επιστημονικό μέλλον αυτού του τόπου.
Θέλω να σας παρακαλέσω «τώρα», να επεμβείτε προσωπικά και να σταματήσετε το «λάθος» που, καθώς κυκλοφορεί, σχεδιάζει το Υπουργείο Παιδείας. Το οφείλει η Πατρίδα σε μια περιοχή (Αγρίνιο – Αιτωλοακαρνανία) που έχει μείνει τελευταία σε Δημόσια Έργα, σε δρόμους, στην ανάπτυξη, στον πολιτισμό.
Με βαθειά εκτίμηση
Αθανάσιος Παλιούρας
Ομ. Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας
του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
1. Κ. Αρβανιτόπουλος, Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού
2. Μ. Σαλμάς, αναπλ. Υπουργός Υγείας
3. Κ. Καραγκούνης, Υφυπουργός Δικαιοσύνης
4. Θ. Μωραΐτης, Βουλευτής
5. Π. Κουρουμπλής, Βουλευτής
6. Γ. Βαρεμένος, Βουλευτής
7. Ν. Φούντα, Βουλευτής
8. Μ. Τριανταφύλλου, Βουλευτής
9. N.. Μωραΐτης, Βουλευτής
10. Π. Μοσχολιός, Δήμαρχος Αγρινίου
11. Π. Κατσούλης, Δήμαρχος Ι. Π. Μεσολογγίου
12 Β. Αντωνόπουλος, Αντιπεριφεριάρχης
13. Εφημερίδες, Περιοδικά – έντυπα και ηλεκτρονικά – Αιτωλοακαρνανίας
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...