Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

“Πρώτα κατάθλιψη και μετά έκρηξη”


«Οι πολιτικοί θα πρέπει να γνωρίζουν πως αν πάρουν από τις οικογένειές μας το ψωμί που τρώμε, θα τους αποτελειώσουμε. Και μην μας πείτε μετά αναρχικούς. Είμαστε οικογενειάρχες σε απόγνωση. Είμαστε ένα καζάνι που βράζει. Και κάποτε το καζάνι θα εκραγεί.»
Αυτά είναι τα λόγια ενός εργάτη από το Πέραμα, με τα οποία κλείνει το δημοσίευμά του το το έγκυρο Spiegel, απηχώντας και την ανησυχία των εταίρων μας στη Γερμανία, αφού “προβληματίζεται” για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας. Με ένα δημοσίευμα που προφανώς περιγράφει την οικονομική κατάσταση της χώρας, αποπειράται μάλιστα και την ψυχολογική, το έγκυρο περιοδικό κάνει λόγο για κατάθλιψη που οδηγεί σε έκρηξη!Το δημοσίευμα περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και τις προοπτικές: «Οι προσπάθειες της κυβέρνησης μπορεί να απέδωσαν καρπούς και να έφεραν τους επιθυμητούς αριθμούς, όσον αφορά για παράδειγμα τη μείωση του ελλείμματος, ωστόσο το πρόγραμμα περικοπών επηρεάζει το σύνολο της οικονομικής ζωής του τόπου: Η αγοραστική δύναμη μειώνεται, η κατανάλωση υποχωρεί, ο αριθμός των πτωχεύσεων και της ανεργίας αυξάνεται. 
Στην ελληνική κοινωνία δημιουργείται ένα κλίμα φόβου, μηδαμινών προοπτικών και οργής. Στη συνέχεια περιγράφει την κατάσταση στα ναυπηγεία του Περάματος στο παράδειγμα ενός εργάτη, ο οποίος όπως λέει προς το γερμανικό περιοδικό, άλλες χρονιές έκανε μέχρι και 300 μεροκάματα ενώ φέτος δεν ξεπερνά τα 25, με αποτέλεσμα να μην μπορεί καν να ασφαλιστεί ο ίδιος και η οικογένειά του. «Το Πέραμα, όπου η ανεργία φτάνει και το 70 %, είναι μεν ακραία περίπτωση, αλλά συνιστά ένα εξαιρετικό παράδειγμα για την χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. 
Οι περισσότεροι πλοιοκτήτες στέλνουν τα καράβια τους για επισκευή στην Τουρκία, στην Κορέα ή την Κίνα. Στην Ελλάδα το κόστος είναι υψηλό, υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία και πολλές απεργίες που καθυστερούν τις παραδόσεις των έργων». «Το πρόγραμμα περικοπών έχει φέρει τα πάνω – κάτω στην οικονομική ζωή της Ελλάδας. Μισθοί και συντάξεις μειώθηκαν, οι φόροι αυξήθηκαν, οι άνθρωποι έχουν έτσι λιγότερα στη διάθεσή τους και σε μια χώρα όπου το 70 % της οικονομικής δραστηριότητας εξαρτάται από την ιδιωτική κατανάλωση, αυτό είναι καταστροφή. Οι διαστάσεις της “πτώσης” αυτής γίνονται εμφανείς όταν επισκέπτεται κανείς τους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, παντού γράφει ‘ενοικιάζεται’. Και στην επαρχία τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Η χώρα βρίσκεται σε ύφεση. 
Η κατάσταση φαίνεται παντού να χειροτερεύει, ένας φαύλος κύκλος, και μάλιστα χωρίς διέξοδο. Το χειρότερο είναι ότι σχεδόν κανείς δεν φαίνεται να έχει ελπίδες ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν μια μέρα». 
Το άρθρο αναφέρεται στις δυσοίωνες προβλέψεις για την ανεργία, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει τα επίπεδα του 1960, όπως υποστηρίζουν τα συνδικάτα, όταν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν.
http://politicanea.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ