Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Παρέμβαση Θάνου Μωραΐτη για αγρότες και κτηνοτρόφους


«Η κυβέρνηση εδώ και τέσσερις μήνες εμπαίζει αγρότες και κτηνοτρόφους»
Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης έκανε παρέμβαση για τα ζητήματα που εξαντλούν πλέον αγρότες, κτηνοτρόφους και τις αγροτικές επιχειρήσεις, μετά και την απόφαση της ΕΕ για μεγαλύτερη ενίσχυση από τα αδιάθετα κονδύλια του ΠΑΑ.
«Η Κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει καμία ενίσχυση σε αγρότες και κτηνοτρόφους. Έχουν εξαντληθεί σε προβλέψεις και ανακοινώσεις σχεδιασμών. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι την...
ίδια ώρα δε μπορούν να κάνουν κανένα σχεδιασμό για την επιβίωσή τους», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Βουλευτής. 
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι  «δεν έχουμε δει την υλοποίηση κανενός σχεδίου για την αξιοποίηση αδιάθετων κονδύλιων του ΠΑΑ υπέρ των αγροτών. Δεν έχουμε μάθει πώς θα επιδοτηθούν και οι κτηνοτρόφοι από κρατικά κονδύλια. Δεν έχουμε δει καμία απόφαση για την χρηματοδοτική ενίσχυση των παραγωγών και των μεταποιητικών επιχειρήσεων μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Αγροτικής Ανάπτυξης, παρά μόνο προβλέψεις για πόρους 400 εκατομμυρίων ευρώ μέσω δανείων». 
Συμπλήρωσε ότι «αν ακολουθηθεί η ίδια πολιτική καθυστερήσεων και στρεβλώσεων που έχουμε δει στο δανεισμό όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με τις παλινωδίες της Κυβέρνησης στην επιστρεπτέα προκαταβολή και στα χρηματοδοτικά εργαλεία ΤΕΠΙΧ, δε μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι». Και ρωτά αν «θα ενταχθούν σε αυτά οι απλοί αγρότες χαμηλών εισοδηματικών κριτηρίων με μεγάλες απώλειες».
Ο Βουλευτής τόνισε ότι η πρωτογενής παραγωγή δεν αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και συγκεκριμένα αναφέρει:
«Η Ειδική Επιτροπή Γεωργίας και το Ευρωκοινοβούλιο ενέκριναν το Προσωρινό Μέτρο Στήριξης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Η Κοινότητα πήρε την απόφαση για τη στήριξη των αγροτών και των αγροτικών επιχειρήσεων, αλλά οι αρμόδιοι ακόμα συζητούν ποιοι θα ναι οι δικαιούχοι».
Ο Βουλευτής έκανε λόγο για τα μέτρα στήριξης που αποφασίστηκαν από την ΕΕ και αφορούν σε:  
  • ανώτατο όριο αποζημιώσεων από τα 5.000 στα 7.000 ευρώ
  • ποσό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα στα 50.000 ευρώ
  • ανώτατο όριο στήριξης από το ΠΑΑ κατά 2%, ποσό που αντιστοιχεί στην Ελλάδα σε 96 εκατ. ευρώ
Ο κ. Μωραΐτης είπε σχετικά με τα ανωτέρω: «Μας λένε ότι διαβουλεύονται με τους θεσμικούς εκπροσώπους των κλάδων που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να τεκμηριωθεί η επιλεξιμότητα στήριξής τους. Μας λένε ότι κάνουν αναλυτική καταγραφή ζημιών για να αποφασίσουν τον τρόπο και το ύψος αποζημιώσεων των ζημιών σε καίριες, εξαγωγικές καλλιέργειες, όπως αυτή της ελιάς. Πότε επιτέλους θα πάρει κάποια απόφαση η Κυβέρνηση για τον πιο παραγωγικό ιστό του τόπου; Μέχρι πότε θα συζητάνε και θα διαβουλεύονται»;
Ο Βουλευτής σημείωσε επιπλέον ότι «στην καλύτερη περίπτωση, από τα αδιάθετα κονδύλια 96 εκατ. ευρώ, το ποσό που θα μπορούσε να εξασφαλισθεί, αν εξαντληθεί το όριο των 7.000 ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση θα ωφελήσει περί τους 13.714 αγρότες. Αν η Κυβέρνηση, τελικά, εκτιμήσει ότι έχουν πληγεί και θα πρέπει να ενισχυθούν όλοι οι αγρότες, δηλαδή οι 650.000 ΟΣΔΕ, τότε η ενίσχυση θα φτάσει στο “αστρονομικό ποσό” των 147 ευρώ για κάθε αγρότη».
«Και δεν έχουμε λάβει υπόψη την περίπτωση των των μικρομεσαίων αγροτικών επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να ενισχυθούν με 50.000 ευρώ η κάθε μια». συμπλήρωσε ο βουλευτής και καταλήγει:
«Καταλαβαίνετε ότι τότε, το ποσό που θα μείνει για τους αγρότες θα είναι πολύ λιγότερο ακόμα και από τα 147 ευρώ!».
Παράλληλα, σημείωσε ότι «το σκηνικό που διαμορφώνεται οδηγεί  στην αποδυνάμωση του αγροτικού εισοδήματος,  στον αποκλεισμό των νέων παραγωγών,  στην εγκατάλειψη των παραγωγικών μονάδων».
Κλείνοντας συμπλήρωσε: «Η Κομισιόν πρότεινε 55,2 δισ. ευρώ για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και 813 εκατ. ευρώ για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, στον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2021, ποιο αλήθεια είναι το σχέδιο της ελληνικής πλευράς για τη διεκδίκηση της στήριξης του αγροδιατροφικού τομέα μέσα στο 2021;» 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ