Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Ομιλία Μ.Τριανταφύλλου για μεσοπρόθεσμο 2015-2018


Ομιλία της Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μαρίας Τριανταφύλλου στην Ολομέλια της βουλής για το σύνολο του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018».
Η κυρία Τριανταφύλλου στην έναρξη της ομιλίας της απέκρουσε τους χαρακτηρισμούς για.... 
λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ,  που προέρχονταν από τους βουλευτές  της συγκυβέρνησης.
 «Εμείς ποτέ δεν τάξαμε εύκολο τρόπο ζωής, εσείς που τόσα χρόνια τάζετε εύκολη ζωή, τώρα μιλάτε για χρεοκοπία, η χρεοκοπία είναι στη δική σας πολιτική και όχι στη δική μας. Τι σας εμπόδισε τόσα χρόνια και ξαφνικά ανακαλύπτετε ότι το 2010 «μπαίνει» πραγματικά νοικοκύρεμα σε αυτή τη χώρα, ποιος κυβερνούσε όλα αυτά τα χρόνια; Προφανώς υπονοείτε το έτερον σας ήμισυ το ΠΑΣΟΚ  δηλαδή».
«Το μεσοπρόθεσμο έρχεται να επιβεβαιώσει τη βασική αφήγηση του "success story" με ένα πλήθος στοιχείων και αριθμών σε προεκλογική περίοδο, μόνο που αυτά τα στοιχεία δεν έχουν καμία σχέση με την οδυνηρή και ζοφερή Ελληνική πραγματικότητα».
Στο μεσοπρόθεσμο της περιόδου 2015-2018 από πλευράς κυβέρνησης γίνονται τέσσερις υποθέσεις:
 1) Από το 2014 και μετά ο ρυθμός αύξησης τους ΑΕΠ θα σταθεροποιηθεί σε ένα επίπεδο που κατά μέσο όρο θα ξεπερνάει το 3% ετησίως
2) Το πρωτογενές πλεόνασμα θα σταθεροποιηθεί σε περίπου 4% ετησίως με μία μείωση με μία μείωση κατά τα έτη 2015, 2016 και αύξηση για τα επόμενα δύο χρόνια μέχρι το 2018 υποτίθεται χωρίς λήψη νέων μέτρων.
3) Με αυτό τον τρόπο θα εξυπηρετηθεί το χρέος που με αυτό τον τρόπο θα γίνει βιώσιμο μετά το 2020.
4) Η ανεργία θα μειωθεί ραγδαία  το 2014 φτάνοντας στο 15,9% το 2018.
               Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως και   τα τέσσερα αυτά στοιχεία, η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά τα παρουσιάζει με μία ευκολία,  ως βεβαιότητες, που θα επιτευχθούν με κάποιο μαγικό τρόπο και κυρίως με βάση  τις τωρινές της «επιτυχίες», το πρωτογενές πλεόνασμα που γίνεται κοινωνικό μέρισμα και το άνοιγμα στις αγορές του εξωτερικού.
                Η κυρία Τριανταφύλλου, σημείωσε με νόημα πως  το άνοιγμα στις αγορές του εσωτερικού είναι για τη κυβέρνηση Σαμαρά μιας άλλης τάξης ζήτημα για το οποίο  τη συζήτηση παραπέμπεται τεχνηέντως στο μέλλον.
                Η συγκυβέρνηση προσπαθεί με όλα αυτά να συντηρήσει την προσδοκία της περίφημης ανάκαμψης και σταθερότητας για τη χώρα την ίδια στιγμή, που αποσιωπά το γεγονός, ότι μετά από διαδοχικά κουρέματα, λιτότητα και ύφεση το χρέος από 120% του ΑΕΠ έχει φτάσει το 179% του ΑΕΠ.
«Κάνετε την παράλογη υπόθεση της συνεχούς αύξησης των πρωτογενών πλεονασμάτων -παράλογη όχι μόνο επειδή το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ- παράλληλα με επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Για παράδειγμα μας λέτε να φανταστούμε -είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς- ότι το 2018 το κράτος θα πάρει από την οικονομία 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από αυτά που δίνει και την ίδια στιγμή η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,2%. Το ίδιο το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην τελευταία του Έκθεση επισημαίνει το σπάνιο του πράγματος και δίνει μόνο ένα παράδειγμα σε διαφορετικές βέβαια καταστάσεις, το παράδειγμα της Νορβηγίας».

«Εμείς απορρίπτουμε αυτό το μοντέλο, που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μονοπωλίων, που προάγει την πολιτική φθηνότερης εργατικής δύναμης, που επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας».
«Εμείς -και αυτό θα το κάνουμε- θα στηρίξουμε τον αγρότη, τον εργαζόμενο, την μικρομεσαία επιχείρηση, για να δώσουμε αυτό που χρειάζεται ο τόπος. Δηλαδή, θα πάμε στους ανθρώπους και όχι με όρους αξιοποίησης κεφαλαίου»
«Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ, ζητάμε και γνωρίζουμε ότι μόνο με την κινητοποίηση των εργαζομένων και της κοινωνίας, μόνο με την ενεργητική και την ουσιαστική της δύναμη και όχι απλώς με τη μαζική της δύναμη, μπορεί να υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση, ανάπτυξη και έξοδος από την κρίση».
«Ευτυχώς, στις προσεχείς εκλογές δεν ψηφίζουν οι αγορές και τα επιχειρηματικά λόμπι, αλλά ο ελληνικός λαός. Σε αυτόν προσδοκούμε».
Το γραφείο τύπου.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ