Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Ν. Xουντής: Να εγγράψουμε μονομερώς τις απαιτήσεις έναντι της Γερμανίας

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής μιλάει αποκλειστικά στο Rizopoulos Post και διατυπώνει την πρόταση – βόμβα να εγγράψουμε μονομερώς στον προϋπολογισμό τις απαιτήσεις έναντι των γερμνανικών αποζημιώσεων και του ...
γερμανικού κατοχικού δανείου!
1. Οι φετινές ευρωεκλογές έχουν χαρακτηριστεί οι πιο κρίσιμες στην ευρωπαϊκή ιστορία, λόγω της αναμενόμενης ανόδου της ακροδεξιάς με έμφαση στη Γαλλία αλλά και της Αριστεράς με έμφαση στην Ελλάδα, στο φόντο ιδιαίτερα των εξελίξεων στην Ουκρανία. Εσείς, πώς αξιολογείτε τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τη σοβαρότητα των ευρωεκλογών;  
Η κατάσταση πολιτικής, ηθικής και οικονομικής παρακμής που χαρακτηρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Η επικράτηση των νεοφιλελεύθερων απόψεων και πολιτικών, εδώ και πολλά χρόνια, έχει απομακρύνει τους πολίτες από την ιδέα της Ευρώπης και τις ευρωεκλογές, τους έχει απομακρύνει, εν γένει, από τις πολιτικές διαδικασίες. Οι Ευρωπαίοι πολίτες προσπαθούν να βρουν διέξοδο αναζητώντας άλλες πολιτικές λύσεις, από τα αδιέξοδα που τους σπρώχνουν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που έχουν αναπτυχθεί.
Από τη μια μεριά, όπως και εσείς επισημαίνετε, εμφανίζεται το φαινόμενο της ακροδεξιάς, που βλέπουμε να σηκώνει κεφάλι σε όλη την Ευρώπη, με ιδιαίτερο δυναμισμό όπως σε Γαλλία και Ελλάδα. Από την άλλη, ωστόσο, εμφανίζονται ελπιδοφόρα μηνύματα αντίστασης και ανατροπής των κυρίαρχων πολιτικών, με την εκρηκτική άνοδο των αριστερών κομμάτων στην Ευρώπη, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία μάλιστα μπορούν να διεκδικήσουν, με αξιώσεις, ακόμα και κυβερνητική εξουσία.
Η κρίση στην Ουκρανία και ο ανεύθυνος τρόπος με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση τη χειρίστηκε, αποδείχτηκε ότι λειτούργησε αποσταθεροποιητικά για όλη την ήπειρό μας. Οι ευρω-ατλαντικές δυνάμεις προσπαθούν, με τις επικίνδυνες πολιτικές τους στην περιοχή, να ξαναστηλώσουν τείχη και διαχωριστικές γραμμές στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Πιστεύω ότι αν οι εξελίξεις στην Ουκρανία συνεχιστούν προς την ίδια κατεύθυνση, θα αποδειχτούν μια μεγάλη παγίδα για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών της Ευρώπης.
2. Στον ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση για τις σχέσεις με την Ευρωζώνη και το ευρώ παραμένει ανοιχτή. Οι αντίπαλοί σας, σας κατηγορούν ότι είστε διχασμένοι σε αυτό το ζήτημα ανάμεσα σε ευρωπαϊστές και υποστηρικτές της επιστροφής στη δραχμή. Τι απαντάτε;
Η παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομική κρίση ανέδειξε τα δομικά προβλήματα της ΟΝΕ. Επίσης, έφερε στην επιφάνεια, σε όλους τους πολιτικούς χώρους και σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη συζήτηση σχετικά με τη βιωσιμότητα και τη μακροημέρευση της Ευρωζώνης.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφή θέση ως προς το θέμα αυτό, που είναι προϊόν συλλογικών διαδικασιών και συνεδριακών πλειοψηφικών αποφάσεων. Την οικονομική κρίση θα προσπαθήσουμε να την αντιμετωπίσουμε, καταρχήν, εντός της Ευρωζώνης, με προτεραιότητα το ξεπέρασμα της ανθρωπιστικής κρίσης και την υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού και του τόπου μας.
3. Ποιος είναι ο εκλογικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές; Η πρωτιά έστω και με μία ψήφο διαφορά ή μια ευρεία νίκη; Στη δεύτερη περίπτωση, θα ζητήσετε αμέσως εκλογές;
Όσο πιο ευρεία είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έναντι των μνημονιακών δυνάμεων, τόσο πιο έντονες και γρήγορες θα είναι οι πολιτικές αλλαγές στην Ελλάδα. Πολιτικές αλλαγές που, πλέον, ο ελληνικός λαός τις θεωρεί, όχι μόνο αναγκαίες, αλλά επιβεβλημένες, για να μπει ένα οριστικό τέλος στις πολιτικές της φτώχειας, της εξαθλίωσης και της ανεργίας. Την επόμενη Κυριακή, τόσο στο Β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών όσο και στην κάλπη των Ευρωεκλογών, ο ελληνικός λαός θα ψηφίσει μια νέα προοπτική για τη χώρα, μια νέα, εναλλακτική, προοδευτική και αριστερή πορεία για την οικονομία και την κοινωνία.
4. Η υποψηφιότητα Γλέζου στο ευρωψηφοδέλτιο υπογραμμίζει μεταξύ άλλων και την έμφαση που θέλετε να δώσετε στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και του γερμανικού κατοχικού δανείου. Από την πείρα σας ως ευρωβουλευτή, πιστεύετε ότι αυτά τα ζητήματα μπορούν να τεθούν με ρεαλιστικές πιθανότητες αίσιου αποτελέσματος για την Ελλάδα ή απλώς αποτελούν μέρος της πολιτικής ατζέντας του κόμματός σας;
Το θέμα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων δεν είναι, και δεν ήταν ποτέ, ένα απλό θέμα οικονομικής διευθέτησης μεταξύ της Ελλάδας, από τη μια, και της Γερμανικής Ομοσπονδίας, από την άλλη. Πάνω απ’ όλα, είναι ένα θέμα ηθικής απαίτησης της Ελλάδας να αναγνωριστούν οι θυσίες του λαού της στον αγώνα κατά της φασιστικής και ναζιστικής λαίλαπας.
Από την άποψη αυτή, θα έπρεπε το κατοχικό δάνειο και οι πολεμικές αποζημιώσεις να βρισκόταν στην καθημερινή πολιτική ατζέντα όλων των ελληνικών κομμάτων. Δυστυχώς, δεν βρίσκεται στην πολιτική ατζέντα εκείνων των κομμάτων που έχουν επιλέξει να πορευτούν σύμφωνα με τις πολιτικές επιδιώξεις και τα κομματικά συμφέροντα της κ. Μέρκελ και του κ. Γκάμπριελ από το γερμανικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Αυτά τα κόμματα έχουν, επί της ουσίας, “αποσυρθεί” από κάθε διεκδίκηση που αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αν υπάρξει μια κυβέρνηση με πολιτική βούληση, τότε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου μπορεί να μπει στην ατζέντα, να γίνει ευρωπαϊκό. Από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση εγγράψει μονομερώς στους προϋπολογισμούς της τις απαιτήσεις του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων, τότε ανοίγει εκ των πραγμάτων ο διάλογος εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν, ένας τέτοιος διάλογος, διαχυθεί μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε κερδισμένη θα είναι η ελληνική προσπάθεια διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ