Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Χρήμα το… καλοκαίρι στους ιδιώτες

Το χρήμα στους ιδιώτες θα αρχίσει να πέφτει από το καλοκαίρι και έχει ο Θεός, όπως προκύπτει από την αποκωδικοποίηση όσων είπε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.
Ο ίδιος προδιέθεσε εντέχνως για τις καθυστερήσεις, αλλά απέφυγε να αναφερθεί στους θεσπισμένους ελέγχους που υφίστανται και οι οποίοι θα εφαρμοστούν στους προμηθευτές του Δημοσίου πριν από την εκταμίευση των κονδυλίων. Ο υφυπουργός έδωσε υποσχέσεις για εξόφληση, αλλά δεν είπε τίποτα για τις καθυστερήσεις που θα δημιουργήσουν οι έλεγχοι για την εκταμίευση των χρημάτων.
Ποιοί παίρνουν σειρά
Προτεραιότητα θα δοθεί στην εξόφληση των χρεών που δημιουργήθηκαν μέχρι τις 31/12/ 2011.
Περισσότερο «ώριμη» είναι κατά τον υφυπουργό η πληρωμή του εφάπαξ για......
40.229 (εκκρεμούν 17 αιτήσεις από το 2009, 5.981 από το 2010, 20.168 από το 2011 και 14.063 από το 2012) σε δημοσίους υπαλλήλους που έχουν συνταξιοδοτηθεί, ποσό που ανέρχεται σε 1,38 δισ. ευρώ.
Προτεραιότητα είναι επίσης και οι οφειλές προς τις φαρμακευτικές εταιρίες, που αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ, καθώς και επιστροφές φόρων (μεταξύ των οποίων και ΦΠΑ σε εξαγωγικές επιχειρήσεις) συνολικού ύψους 738.000.000 ευρώ. Οι προαναφερόμενες οφειλές (παρά την προτεραιότητα) δεν πρόκειται να αρχίσουν να εξοφλούνται πριν από τον Φεβρουάριο του 2013.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας χθες το «Σχέδιο Εκκαθάρισης Ληξιπρόθεσμων Οφειλών», ανέφερε ότι δεν θα είναι δυνατή η καταβολή οφειλών 3,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2012, καθώς δεν θα μπορέσουν όλοι οι φορείς να προσαρμοστούν εγκαίρως στις απαιτήσεις του νέου μηχανισμού.

Οι τρεις έλεγχοι

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εξόφληση θα γίνει με ένα γραφειοκρατικό σύστημα, το οποίο στην ουσία περιλαμβάνει τριών τύπων ελέγχους πριν από την τελική εκταμίευση. Ο πρώτος έλεγχος θα γίνεται από την Εφορία, η οποία θα ψάχνει αν ο προμηθευτής έχει οφειλές (κάθε είδους) στο Δημόσιο. Φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και οτιδήποτε άλλο σχετικό.

Ο δεύτερος έλεγχος θα ασκείται από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) των φορέων του Δημοσίου, οι οποίοι θα εξετάζουν το κατά πόσο μπορεί να γίνει η πληρωμή και αν βέβαια αντιστοιχεί στις προμήθειες που υποτίθεται ότι έγιναν.

Ο τρίτος έλεγχος γίνεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο με τη σειρά του θα εξετάζει τη σκοπιμότητα των προμηθειών και θα εγκρίνει τις πληρωμές.

Γνώστες των σχετικών διαδικασιών έλεγαν στη «δημοκρατία» ότι όλα αυτά μπορεί να τραβήξουν τις προθεσμίες μέχρι και ένα εξάμηνο. Εξάλλου, ο υφυπουργός στις χθεσινές δηλώσεις του ανέφερε ότι οι πληρωμές θα γίνουν μέχρι το τέλος του 2013.

Ειρήσθω εν παρόδω, προϋπόθεση για να γίνουν οι όποιες πληρωμές είναι να υπάρχουν διαθέσιμα τα χρήματα, κάτι το οποίο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα. Υπό την έννοια αυτή τα χρονοδιαγράμματα της κυβέρνησης απεικονίζουν αφενός την καλή πρόθεση και αφετέρου μπορεί κάλλιστα να μην εφαρμοστούν. Μην ξεχνάμε ότι η συγκεκριμένη δόση των 31,2 δισ. ευρώ κανονικά η χώρα θα έπρεπε να την πάρει τον Ιούνιο του 2012

Οφειλές 9,3 δισ. Ευρώ

Συνολικά, τον περασμένο Σεπτέμβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ήταν 9,3 δισ. ευρώ.

Οι οφειλές για επιστροφές φόρων ήταν 738.000.000 ευρώ, 934.000.000 ήταν τα χρέη των υπουργείων, 971.000.000 ήταν τα χρέη των ΟΤΑ, 1,79 δισ. ευρώ αφορούν χρέη νοσοκομείων, στα 4,49 δισ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ 385.000.000 οφείλουν διάφορα νομικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με τον Χρ. Σταϊκούρα, στην εξόφληση θα προηγούνται οι παλαιότερες υποχρεώσεις, με βάση την ημερομηνία των σχετικών παραστατικών. Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών κάθε υπουργείου θα αξιολογήσει τα αιτήματα χρηματοδότησης των φορέων του ως προς την τήρηση των προϋποθέσεων χρηματοδότησης και ως προς την αξιοπιστία των μηνιαίων στοιχείων που αποστέλλουν και θα διαμορφώσει αναλυτική πρόταση χρηματοδότησής τους, την οποία και θα αποστείλει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Τα υπουργεία θα αποστέλλουν εντός του πρώτου 20ημέρου κάθε μήνα στοιχεία για το υπουργείο και τους εποπτευόμενους φορείς τους σχετικά με τις μηνιαίες πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν από την έκτακτη επιχορήγηση.

Τυχόν υπόλοιπα της χρηματοδότησης των νομικών προσώπων δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου που δεν θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση των υποχρεώσεων θα επιστρέφονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Ολοι οι φορείς, υπουργεία και νομικά πρόσωπα θα οριστικοποιήσουν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2012 και θα καταρτίσουν με ευθύνη του προϊσταμένου Οικονομικών Υπηρεσιών αναλυτική κατάσταση με τις υποχρεώσεις αυτές κατά χρονολογική σειρά.

«Εκλεκτικές συγγένειες»

Οι υποσχέσεις για έναρξη των αποπληρωμών των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες θα ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου και θα δημιουργήσουν σκηνές απείρου κάλλους. Οι έλεγχοι στη διαδικασία είναι όλο το μυστικό. Τους προδιέγραψε χθες ο Χρ. Σταϊκούρας, αλλά δεν τους φώτισε, καθώς αυτό δεν συμφέρει. Αυτό είναι η μία πλευρά του βουνού. Η άλλη πλευρά είναι η συναλλαγή που θα αναπτυχθεί για να μπει σε καλύτερη θέση ο Α σε σχέση με τον Β. Η διαδικασία Σταϊκούρα, υποτίθεται, θα εφαρμοστεί από μια διαλυμένη δημόσια διοίκηση, γεγονός που από μόνο του είναι προβληματικό και δημιουργεί ερωτήματα.

Τα πρώτα ραβασάκια για «καλή σειρά» στον κατάλογο έχουν πάει σε υπουργικά γραφεία εδώ και καιρό. Οι κομματικοί ξανασηκώνουν κεφάλιπουλώντας χρησιμότητα και άκρες. Ολοι τα ξέρουν και βέβαια τα παραπάνω σε καιρούς κρίσης ανακατεύονται με τη διαφθορά και την εξαγορά.

Η υπόθεση δεν αποκλείεται να μοιάζει στο τέλος με τα επιδόματα των πυροπαθών της Ηλείας, που κάποιοι τα πήραν έως και δέκα φορές.

Δ. Γ. Παπαδοκωστόπουλος – Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ