Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Ομιλία Δημ. Σταμάτη στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

Δ. ΣΤΑΜΑΤΗΣ: ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΔΡΟΜΟ

«Όσο πιο μακρύ είναι ένα αδιέξοδο, τόσο πιο πολύ μοιάζει με δρόμο.»
Αυτή είναι η μοναδική διαπίστωση, με την οποία μπορεί σήμερα κάποιος να αποδώσει την ουσία του προϋπολογισμού, τον οποίο συζητάμε σε αυτή την αίθουσα.
Μέσα σε ένα κλίμα γενικευμένης ύφεσης, με αρνητικό πρόσημα στον δείκτη ανάπτυξης, με εκτιμήσεις στον «αέρα», η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί στη μέση ενός μεγάλου οικονομικού χειμώνα να προϋπολογίσει το “χιόνι”, κάνοντας ασκήσεις επί χάρτου, έχοντας ταυτόχρονα ξεχάσει, όσα κανένας κυβερνήτης, σύμφωνα με τον Αγάθωνα, δεν πρέπει να ξεχνάει: «Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι:» Τρία πράγματα πρέπει να θυμάται αυτός που κυβερνάει. «Ότι επί ανθρώπων άρχει, ότι κατά νόμον άρχει και ότι ουκ αεί άρχει.»
Και σεις, κύριοι της κυβέρνησης, τα ξεχάσατε και τα τρία. Ξεχάσατε, πρώτα – πρώτα ότι κυβερνάτε ανθρώπους. Ξεχάσατε ύστερα ότι σήμερα τους κυβερνάτε με νόμους, για τους οποίους κάποτε θα λογοδοτήσετε, που τους περάσατε απ’ αυτή τη βουλή. Και τέλος,- μάλλον ξεχνάτε - ότι δεν θα κυβερνάτε για πάντα.
Δυστυχώς χάσατε το μέτρο. Και «πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος».
Σήμερα συζητάμε έναν προϋπολογισμό, που οδηγεί ακόμα παρακάτω τα χαμηλά όρια επιβίωσης για σημαντικά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας.
Προσέξετε παρακαλώ την λέξη: «Επιβίωσης», λέω, όχι διαβίωσης,
Καλείται κύριοι της κυβέρνησης τον ελληνικό λαό σε θυσίες. Όμως ξεχνάτε ότι η έννοια της θυσίας εμπεριέχει την προσφορά. Και σεις σήμερα οδηγείται έναν ολόκληρο λαό στον πιο φρικτό καταναγκασμό της ιστορίας του.
«Αν σήμερα παγώσουμε τους μισθούς, θα παγώσουμε την αγορά. Αν αυξήσουμε τους φόρους στη μεσαία τάξη, θα μειώσουμε την αγοραστική της δύναμη, θα βαθύνουμε την ύφεση, θα μειώσουμε τα έσοδα του κράτους.»
Δεν είναι δικά μου λόγια αυτά. Είναι σκέψεις και λόγια του κ. Παπανδρέου.
Τα επόμενα χρόνια - δεν το λέμε εμείς, εσείς το λέτε, και ο λαός, εκεί..... έξω, το ξέρει - το χρέος θα αυξάνεται συνεχώς. Το 2009 ήταν 290 δις. Το 2010 θα φτάσει τα 330 δις. Το 2011 θα ξεπεράσει 348 δις. Αυτό κύριοι της κυβέρνησης ξέρετε πως λέγετε στο χωριό μου: «Τοκογλυφία». Και στη χώρα μου - απ’ όσα ξέρω - η τοκογλυφία τιμωρείται. Δεν νομοθετείται.
Τα 110 δις που δανειστήκαμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με κυμαινόμενο επιτόκιο - 5% σήμερα - εκτινάσσουν στα ύψη τους τόκους. 12,325 δις οι τόκοι το 2009. 12,260 δις οι τόκοι το 2010. 15,920 δις οι τόκοι το 2011. Ας τελειώσει κάποτε αυτό το παραμύθι ότι δήθεν όλα γίνονται για την εξάλειψη του δημόσιου χρέους.
Τα επόμενα 5 χρόνια λήγουν δάνεια συνολικού ύψους 186 δις ευρώ. Στην πλειοψηφία τους είναι τα 10ετή δάνεια της κυβέρνησης Σημίτη. «Η Ελλάδα των έργων».Θυμάστε; Ένα είναι σίγουρο τα 110 δις του μνημονίου δεν τα καλύπτουν. Δεν χρειάζεται να διαβάσει κανείς τον προϋπολογισμό. Αρκεί να τον ξεφυλλίσει και θα γίνει μάρτυρας μιας συνεχούς και αδιάλειπτης επανάληψης τον υποτιθέμενων ποιοτικών στόχων: «Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Η ανταποδοτικότητα των δημοσίων υπηρεσιών.» Συγνώμη για την ειρωνεία της φράσης, αλλά δεν βρίσκω καταλληλότερη: «Θέλετε και τα λέτε ή σας ξεφεύγουν.»
Πως κύριοι; Πως αυτές οι εκθέσεις ιδεών των οικονομικών σας επιτελείων θα δώσουν αποτέλεσμα; Με την αύξηση των άμεσων φόρων κατά 6,5%; Με την αύξηση των έμμεσων φόρων κατά 1,6%; Αυτό, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, είναι που εσείς ονομάζετε δίκαιο φορολογικό σύστημα;
Άκουσα προχθές τον κ. Ντομινίκ Στρος Καν - όλοι τον ακούσαμε. Δεν φταίει ο γιατρός μας είπε. Φταίει η αρρώστια και τα φάρμακα, που πρέπει να πάρουμε για να γίνουμε καλά. «Αυτή είναι η δουλειά του γιατρού», είπε, να δίνει φάρμακα που δεν αρέσουν. Όμως, απ’ ότι φαίνεται - θα την έχετε ακούσει τη φράση – με τους εδώ βοηθούς του συγκεκριμένου γιατρού, οδηγούμαστε στην παρακάτω τραγική διαπίστωση: «Η εγχείρηση πέτυχε. ο ασθενής απεβίωσε.»
Σήμερα κυρίες και κύριοι είμαστε αντιμέτωποι με το ξεκλήρισμα των αγροτών και την ποιοτική υποβάθμιση του πιο συρρικνωμένου αγροτικού τομέα, που είχε ποτέ η χώρα. Η φτώχεια και η ανεργία συνεχώς αυξάνονται. Ο πληθυσμός συγκεντρώνεται στις πιο μεγάλες πόλεις της περιφέρειας  χωρίς σχεδιασμό, χωρίς τις αναγκαίες υποδομές, χωρίς κοινωνικές παροχές.
Όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας υπολειτουργούν. Τα μικρότερα διαλύονται. Τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ υποβαθμίζονται. Τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ συνεχώς αυξάνουν. Η τοπική αυτοδιοίκηση ακροβατεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις, με χρέη του μεγέθους των 1,7 δις ευρώ.
Ο «Καλλικράτης» - το πιο φιλόδοξο εγχείρημα της σημερινής κυβέρνησης - ετοιμάζεται να της στερήσει, άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ. Το χρηματοδοτικό πρόγραμμα, που θα τον στηρίξει παραμένει ακόμα στα χαρτιά, ως αδιευκρίνιστη εξαγγελία.
Πάμε σε καινούργιες αυξήσεις του Φ.Π.Α. ναι ή όχι; Δρομολογούνται αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Έρχονται νέες περικοπές. Επιβάλλονται ειδικοί φόροι κατανάλωσης στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Με συγχωρείται πολύ, αλλά μετά από όλα αυτά, ο προϋπολογισμός, που μας ζητάτε σήμερα να ψηφίσουμε, δεν ικανοποιεί καν την ελάχιστη συνθήκη. Δεν είναι ούτε καν εικονικός. Είναι ένας προϋπολογισμός, ο οποίος έρχεται να εξαντλήσει κάθε απόθεμα του Έλληνα πολίτη. Απόθεμα όχι χρημάτων, αυτά κ. πρωθυπουργέ δεν υπάρχουν. Έρχεται να εξαντλήσει τα τελευταία αποθέματα ελπίδας του λαού μας.
Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης. 
Στα χέρια σας κρατάτε ένα σφουγγάρι, το οποίο το πιέζεται πάνω στις λιγοστές σταγόνες μιας οικονομίας, που της έχετε στερήσει τις πηγές, για να ρουφήξει ότι της έχει απομείνει. Δυστυχώς για σας, μοιάζετε με μαθητευόμενους μάγους, που χορεύουν τον χορό της βροχής, διατυμπανίζοντας δεξιά και αριστερά, ότι όλα αυτά γίνονται για να βρέξει. Έξω όμως κυρίες και κύριοι έχει αρχίσει ήδη να «χιονίζει» και χωρίς να θέλω να επιδείξω ικανότητες που δεν έχω, επιτρέψτε μου να σας επιστήσω την προσοχή, γιατί φέτος, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα έχουμε κακό χειμώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ