Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΛΩΟΥ ΕΝ ΟΨΕΙ - Του Δημήτρη Μακρή*

  Παρακολουθώντας την συνέντευξη του κ. Πρωθυπουργού την 13-9-2020 ακούω την αποφασιστικότητά του για εκτροπή του Αχελώου μεκύρια επιχειρήματα α] Τις αρδευτικές ανάγκες της Θεσσαλίας β] Την εκδαπάνηση 700.000 0000 Ε για την κατασκευή του φράγματος Μεσοχώρας και γ] Την ανάγκη παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας από το φράγμα Μεσοχώρας.
Προσωπικά δεν εξεπλάγην. Το περίμενα. Μάλιστα με το άρθρο μου ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΧΕΙ ΛΑΚΚΟ Η ΦΑΒΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ που είναι ανηρτημένο στο διαδίκτυο προειδοποίησα προς τους αρμοδίους ανεύθυνο-υπεύθυνους του Αγρινίου ότι θα συνέβαινε αυτό. Και τώρα τι κάνουμε; Ως συνήθως το πατασσόμενο και καρπαζοεισπρακτορικό Αγρίνιο θα σέρνεται πίσω..... από τις εξελίξεις για να ισχυρισθούν οι διάφοροι παράγοντες τα συνήθη και γνωστά μέσα από κομματικά χαρακώματα, αντί να αναγνωρίσουν και διορθώσουν τις παραλείψεις τους προβαίνοντας σε μελέτες για άρδευση του κάμπου της Αμφιλοχίας, του κάμπου της Λεπενούς και της περιοχής από Βατόκαμπο Σπολάιτας μέχρι Κοκκινοπήλια Αγρινίου, ώστε ακολούθως να απαιτήσουν την υλοποίηση αρδευτικών έργων.
Η Θεσσαλία έχει κρυφό μεράκι να αναπτύξει ποτάμιο εναλλακτικό τουρισμό στον Πηνειό, από την άλλη εμείς αντί στις προαναφερόμενες περιοχές να έχουμε παραγωγικά και καταπράσινα, παραδεισένια τοπία θα συνεχίσουμε να έχουμε ξεραΐλα. Λυπάμαι και φοβάμαι ότι η μεγάλη πόλη του Αγρινίου που είναι υποβαθμισμένη σε χωριό θα συνεχίσει να πένεται και να μη απολαμβάνει αντισταθμιστικών ωφελημάτων από τα τρία Υ/Η φράγματα που έχει στο κεφάλι του. Επίσης επισημαίνω εν παρόδω να απαιτηθεί από τη ΔΕΗ να καταργήσει στο δρόμο προς γέφυρα Ματσουκίου τις κουτσουκέλες ζικ-ζακ με γέφυρα συντόμευσης της απόστασης παράλληλα με υπάρχον αρδευτικό κανάλι. Πριν γίνει το φράγμα Στράτου ο δρόμος προς γέφυρα Ματσουκίου ήταν ευθύς. Βρήκαν την εύκολη λύση και πρόσθεσαν απόσταση. Θα απαιτήσουν οι αρμόδιοι διόρθωση με γέφυρα; 

Επανέρχομαι στο θέμα και διατυπώνω το ισχυρό επιχείρημα στη φαρέτρα για αντιμετώπιση του ισχυρισμού ότι το φράγμα της Μεσοχώρας θα παράγει αναγκαία ενέργεια. ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ Το νερό της εκτροπής πέραν των οικολογικών επιπτώσεων σε ολόκληρη τη λεκάνη απορροής από την κοιλάδας του Αχελώου μέχρι την λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, θα το στερηθούν σωρεία φραγμάτων που θα μειώσουν πολλαπλασίως την παραγωγή ενέργειας. Τα φράγματα είναι ΔΑΦΝΟΖΩΝΑΡΑΣ, ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ, ΚΑΣΤΡΑΚΙΟΥ και ΣΤΡΑΤΟΥ. Κάνοντάς τα λεγόμενά μου λιανά υποστηρίζω κατηγορηματικά ότι η χασούρα σε παραγωγή ενέργειας θα είναι μεγάλη. Ας μην ξεχνάμε επίσης το προαναφερόμενο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ότι πρέπει να αρδευτεί η ξερική Αιτωλοακαρνανία πράγμα για το οποίο νομίζω δεν έκαναν τίποτα οι παράγοντες του Αγρινίου. Τώρα για να προλάβουν τις εξελίξεις ας σπεύσουν να ενημερώσουν σφαιρικά τον κ. Πρωθυπουργό, αν δεν είναι αργά για τις δίκαιες θέσεις μας. Καλόν αγώνα που πρέπει να ξεκινήσουμε επιτέλους όχι για κομματισμό αλλά για να κερδίσουμε κάποια αντισταθμιστικά οφέλη και την άρδευση της αδικημένης Αιτωλοακαρνανίας αποτρέποντας την εκτροπή της λογικής. 

Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ 

*ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΚΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ