Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

Ανθυγιεινοί προϋπολογισμοί ή Πως η 6 ΥΠΕ περικόπτει 800.000 ευρώ από το νοσοκομείο Αγρινίου

Το τοπίο στο χώρο της δημόσιας υγείας και εν γένει σε όλο τον δημόσιο τομέα είναι γνωστό σε όλους για την ζοφερή του εικόνα όχι μόνο για τους εργαζόμενους σε αυτό αλλά και για τις προσφερόμενες υπηρεσίες του στους.... πολίτες όλα τα χρόνια της κρίσης.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παραμένει πιστή στη γραμμή της ευρωπαϊκής ένωσης για δημοσιονομική πειθαρχεία-«ανάπτυξη», προγράμματα αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων» και τελικά για τη διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας σε όλο το Δημόσιο με ταυτόχρονα κάθετη μείωση του μισθολογικού κόστους. Εργολαβικοί εργάτες, επικουρικοί, συμβασιούχοι γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί, τεχνικοί, εργαζόμενοι ΚΕΕΛΠΝΟ, μαθητευόμενοι του ΟΑΕΔ και σπουδαστές των ΤΕΙ, αλλά και άμισθοι επιστήμονες κάνοντας την πρακτική τους αναλαμβάνουν πόστα που δεν φτάνουν οι μόνιμοι για να καλύψουν. Όλα αυτά αποτέλεσαν την αφορμή για την παράσταση διαμαρτυρίας του εργατικού κέντρου της πόλης μας, με τη συμμετοχή του σωματείου εργαζόμενων στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου Αγρινίου την πέμπτη 20 Οκτώβρη. Δυστυχώς κατά την συνομιλία που είχαμε με τον διοικητή κ.Μιχάλη βγήκε η είδηση ότι ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου είναι στα κόκκινα. 

Όλα λοιπόν τα παραπάνω που διατρέχουν το χώρο του ΕΣΥ σε όλη την επικράτεια αθροίζοντας τα μαζί με τις ελλείψεις και τις παθογένειες που κατατρέχουν το νοσοκομείο Αγρινίου εδώ και χρόνια δημιουργούν ένα εκρηκτικό τοπίο. Με την εικόνα όμως αυτή φαίνεται πως κάποιοι έχουν αντίθετη άποψη ίσως γιατί έχουν πάρει εδώ και καιρό διαζύγιο με την πραγματικότητα. Για πρώτη φορά η προϊσταμένη αρχή αυτή δηλαδή της 6 ΥΠΕ αποφάσισε να μην χορηγήσει το 10% του προϋπολογισμού του ιδρύματος. Το ποσό αυτό ξεπερνά τις 800 χιλιάδες ευρώ και καταβάλλεται τους τελευταίους μήνες του χρόνου όπως συμβαίνει σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας προκειμένου να καλυφτούν οι ανάγκες τους. Οργή, αγανάκτηση και ελπίζουμε όχι ακόμα απόγνωση, είναι τα αισθήματα που μας διακατέχουν από την επιλογή αυτή. Τούτο σημαίνει με απλά λόγια ότι η ασφαλής, ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου μας δεν είναι βέβαιη αφού για να τα βγάλει πέρα θα πρέπει να προβεί σε απίστευτες λογιστικές «αλχημείες» μεταφέροντας χρήματα από κωδικό σε κωδικό μειώνοντας δαπάνες. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την ποσοτική πτώση σε διάφορες λειτουργίες του νοσοκομείου π.χ. στα τακτικά χειρουργεία όπως εκείνα των ορθοπεδικών και του οφθαλμίατρου, λόγω των πιθανών ελλείψεων στο απαραίτητο και αναγκαίο υγειονομικό υλικό. Τυχόν διάφορα απρόοπτα συμβάντα όπως βλάβες και ζημίες σε μηχανήματα θα είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν, ενώ εμπόδια μπαίνουν και στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό όπως αυτόν που αφορά αιτήματα για τις προσλήψεις επικουρικού ιατρικού και όχι μόνο προσωπικού λόγω της αδυναμίας αποστολής προς το υπουργείο των ανάλογων οικονομικών βεβαιώσεων. Τέλος τα οφειλόμενα χρήματα προς τους εργαζόμενους από τον Δεκέμβριο του 2014 δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσουν να εξοφληθούν από την επικείμενη τροπολογία που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας, μιας και θα πρέπει το ίδιο το νοσοκομείο να διαθέσει από τον προϋπολογισμό του τα χρήματα αυτά, ενώ διάφορες δράσεις που έχουν αποφασιστεί από την διοίκηση του νοσοκομείου Αγρινίου όπως οι ατομικές συμβάσεις καθαριότητας, η φύλαξη του παλιού νοσοκομείου, η διαμόρφωση του χώρου των επειγόντων περιστατικών και πολλά άλλα δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν.

Ζητάμε λοιπόν άμεσα και χωρίς χρονοτριβή την ανάκληση αυτής της απόφασης από την μεριά της 6ΥΠΕ αλλά και την άμεση καταβολή του προϋπολογισθέντος ποσού, αυτό δηλαδή που έχει ήδη εγκρίνει το υπουργείο Υγείας για το νοσοκομείο μας πριν να είναι αργά για όλους μας.

Οι μειοψηφούντες παρατάξεις του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Αγρινίου

Για την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ 

Αλεξανδρή Βάσω νοσηλεύτρια
Μερμίγκης Στέλιος φαρμακοποιός

Για την ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
Πέτρου Δημήτρης διοικητικός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ