Μεγάλες δυνατότητες οικονομικής δραστηριότητας προσφέρει, εν μέσω κρίσης, ο πρωτογενής τομέας της παραγωγής και στην Ήπειρο, για όσους έχουν τη διάθεση, την όρεξη αλλά και τη δυνατότητα να ασχοληθούν συστηματικά.
Ανάμεσα σε… μανιτάρια, σαλιγκάρια, ιπποφαές, ρόδια και κράνα έχει αρχίσει να αναπτύσσεται και η εκτροφή γαϊδουριών, με σκοπό την παραγωγή γάλακτος και προϊόντων που προέρχονται από αυτό όπως το…
σαπούνι! Εξάλλου, το γάλα γαϊδούρας είναι και πολύ ακριβό και περιζήτητο.
σαπούνι! Εξάλλου, το γάλα γαϊδούρας είναι και πολύ ακριβό και περιζήτητο.
Στο Νομό Ιωαννίνων
Η εκτροφή γαϊδουριών έφτασε και στο Νομό Ιωαννίνων, όπου μία μονάδα πήρε ήδη άδεια λειτουργίας από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου.
Σύμφωνα με την απόφαση που έχει ημερομηνία 30/11/2015, η χορηγούμενη άδεια αφορά τη λειτουργία «εγκατάστασης παραγωγής γάλακτος ιπποειδών προς ανθρώπινη κατανάλωση» η οποία βρίσκεται στη Χρυσοβίτσα του Δήμου Μετσόβου. Στη συγκεκριμένη φάρμα θα εκτρέφονται 35 γαϊδούρια κι εκτός από αυτή καθαυτή την παραγωγική διαδικασία, θα εξυπηρετεί και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δέχεται και θα ξεναγεί μαθητές απ’ όλη την περιοχή.
Ακριβό το γάλα
Ιδιαίτερα ακριβό είναι το γάλα γαϊδούρας, το οποίο κοστίζει από 30 έως 50 ευρώ το λίτρο. Αυτό γιατί από τη μία έχει πολύ θρεπτικές ιδιότητες, ενώ από την άλλη είναι δυσεύρετο ως προϊόν. Εξάλλου, ένα θηλυκό ζώο δίνει μικρές σχετικά ποσότητες.
Πέρα από αυτά, η συγκεκριμένη δουλειά έχει τις απαιτήσεις της. Τα γαϊδουράκια χρειάζονται διαρκή φροντίδα, ενώ και η Πολιτεία δεν βοηθάει με κάποιον πρακτικό τρόπο όσους ασχολούνται με την εκτροφή τους, τουλάχιστον περιορίζοντας τη γραφειοκρατία που ταλαιπωρεί τους επίδοξους παραγωγούς.
Πωλούνται και ζώα
Πέρα από το γάλα, ο ιδιοκτήτης μιας φάρμας με γαϊδουράκια έχει τη δυνατότητα να πουλάει και τα αρσενικά νεαρά ζώα που γεννιούνται σ’ αυτήν, η τιμή των οποίων κυμαίνεται ανάμεσα στα 400 με 500 ευρώ. Πρόκειται για γαϊδουράκια ενός έως δύο ετών, αφού τα μικρότερα είναι απαραίτητο να μένουν δίπλα στη μητέρα τους ώστε αυτή να παράγει γάλα, ενώ τα θηλυκά ζώα διατηρούνται για να ανανεώνουν ή να μεγαλώνουν τη φάρμα.
Το κεφάλαιο…
Για τη δημιουργία φάρμας, πλην των εγκαταστάσεων, δεν απαιτείται ιδιαίτερα μεγάλο κεφάλαιο όπως θα φανταζόταν κανείς. Μία γαϊδουρίτσα κοστίζει από 1.500 έως 2.000 ευρώ. Τα ζώα αρμέγονται τρεις φορές την ημέρα και δίνουν ένα με ενάμιση λίτρο γάλα, το οποίο, αφού φιλτραριστεί, μπαίνει σε φιάλες και καταψύχεται. Γάλα γαϊδούρας βρίσκει κανείς και στα Γιάννενα σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και ντελικατέσεν.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...