Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Τί χάνει η Δυτική Ελλάδα από την έλλειψη φυσικού αερίου

Εξοικονόμηση πόρων έως 15 εκ. (!) θα είχε η βιομηχανία της Δυτικής Ελλάδος, αν χρησιμοποιούσε φυσικό αέριο. Αν συνυπολογίσουμε και τα περιβαλλοντικά οφέλη, τότε ο δυτικός άξονας θα είχε μπει σίγουρα σε....
μια άλλη κατεύθυνση.
Παρ' όλα αυτά η έλευση φυσικού αερίου παραμένει διεκδίκηση εδώ και χρόνια, αν και το τελευταίο διάστημα υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Για την ώρα πάντως οι βιομηχανικές μονάδες της περιοχής κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα τους, καθώς πληρώνουν ακριβά την ηλεκτρική ενέργεια.
Οι παραπάνω παράμετροι απασχόλησαν σε σημαντικό βαθμό την εκδήλωση του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος με θέμα «Ενέργεια και Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Δυτική Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 4ου Forum Ενέργειας που διεξήχθη στις 13 και 14 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Αστήρ της Πάτρας.
Το μείζον ζήτημα του ακριβού κόστους της ενέργειας για τη βιομηχανία της Δυτικής Ελλάδος, έθεσαν κατά τον χαιρετισμό τους οι εκπρόσωποι του κλάδου. O περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάραςαναφέρθηκε στην έλλειψη φυσικού αερίου, τονίζοντας ότι «η Δυτική Ελλάδα είναι η μοναδική περιφέρεια που δεν έχει πρόσβαση στα δίκτυα φυσικού αερίου» και καταλήγοντας κατέστησε σαφές ότι η έλευση φυσικού αερίου αποτελεί μια από τις βασικές πολιτικές διεκδικήσεις.
Ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ και μέλος του ΔΣ, Νίκος Κοτσώνης μετέφερε τον χαιρετισμό του προέδρου του ΣΕΒ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας Γιώργου Κεπενού, ο οποίος εστίασε κυρίως στο κόστος της ενέργειας για τη βιομηχανία. Ζήτησε δραστική μείωση, καθώς η μεταποίηση στην Ελλάδα πληρώνει την ενέργεια 30-35% ακριβότερα, απ΄ όσο κοστίζει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Έθεσε όμως και το ζήτημα του φυσικού αερίου συμφωνώντας ότι «η Δυτική Ελλάδα είναι απομονωμένη στην ενεργειακή πολιτική» και έκλεισε λέγοντας «η φθηνή ενέργεια είναι ο πιο σωστός και δίκαιος τρόπος να στηριχτεί η βιομηχανία».
Ο Θόδωρος Τσούμπελης εκ μέρους του Επιμελητηρίου Αχαΐας αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να τεκμηριωθεί η βιωσιμότητα έλευσης του φυσικού αερίου.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΠΑ Γιώργος Κολλιόπουλος συμφώνησε ότι «το κόστος της ενέργειας είναι ζήτημα επιβίωσης για την βιομηχανία» και έθεσε ζήτημα παραγωγικής ανασυγκρότησης της ΒΙΠΕ Πάτρας, σχολιάζοντας το γεγονός ότι μονάδες παραγωγής φωτοβολταϊκών. ουσιαστικά δεν λειτουργούν εξαιτίας των μηδαμινών εγκαταστάσεων.
Επίσης, ο πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Γιώργος Κουτρουμάνης αναφέρθηκε στο μεγάλο εύρος των εφαρμογών που έχει η ενέργεια ακόμη και στην καθημερινότητά μας, επισημαίνοντας πόσο σημαντικές είναι οι συζητήσεις για τα ενεργειακά ζητήματα.
Πρώτος ομιλητής ήταν ο Θανάσης Γιανναδάκης, πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος, ο οποίος προχώρησε σε «Αποτύπωση Ενεργειακών Στοιχείων και Συσχέτιση με το Παραγωγικό Μοντέλο σε Εθνικό και Περιφερειακό Επίπεδο».
Επικαλούμενος επίσημα στοιχεία παρατήρησε ότι στη Δυτική Ελλάδα «καταναλώνουμε περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια στα σπίτια μας, απ' ότι στις δουλειές μας, χωρίς να έχουμε ψυχρό κλίμα». Ενώ στη βιομηχανία η κατανάλωση ενέργειας χρόνο με το χρόνο υποχωρεί και από το 23% έχει μειωθεί στο 15%, αντίθετη είναι η εικόνα για τους οικιακές χρήστες που από 36% έχουν αυξήσει την κατανάλωση ρεύματος στο 41%. «Εκεί οδήγησε η εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης» εξήγησε.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΕ αναφέρθηκε ακόμη στις τελευταίες επαφές που έχουν οι τοπικοί φορείς με τη ΔΕΠΑ. «Έχουμε στενή συνεργασία. Επιχειρούμε να δούμε όλα τα υπαρκτά σενάρια σχετικά με τον τρόπο και τον χρόνο που απαιτείται για να φτάσει το φυσικό αέριο στην περιοχή» είπε και προετοιμάζοντας το ακροατήριο για τον επόμενο ομιλητή ανέφερε ότι με την απόσβεση του κόστους της ενέργειας, οι βιομηχανίες θα μπορούσαν από μόνες τους να έχουν δημιουργήσει μονάδα ηλεκτροπαραγωγής προκαλώντας την έλευση του φυσικού αερίου.
Ο Κωνσταντίνος Θεοφύλακτος, Πρόεδρος Ελληνικού Συνδέσμου Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας, μίλησε με θέμα «Ο Νέος Ρόλος της Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας στη ΝΑ στα Πλαίσια της Κ.Ο 2012/27/ EU (EED)». Αφού περιέγραψε τί συμβαίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανέφερε επιτυχημένες εφαρμογές Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα, σε ξενοδοχείο, αρτοποιείο, ιδιωτική κατοικία με εσωτερική πισίνα και οκτα-όροφη πολυκατοικία στη Θεσσαλονίκη, της δεκαετίας του '60.
«Μέσα στην κρίση 18 ιδιοκτήτες ισάριθμων διαμερισμάτων, αποφάσισαν να αλλάξουν λέβητα και να πάνε σε συμπαραγωγή» είπε για να τονίσει τα οφέλη που προέκυψαν: «Σε αντίθεση με τον παραδοσιακό καυστήρα που άναβε και έσβηνε κατά την κρίση του διαχειριστή, απέκτησαν συνεχή θερμική άνεση. Καπό από 14.400 κυβικά πετρελαίου που έκαιγαν, έκαψαν 12.200 κυβικά αερίου» πρόσθεσε. Εξάλλου, ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάστηκαν από τη Βιομηχανία Δυτικής Ελλάδας για την Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Αξιοποίηση του Φυσικού Αερίου.
Ο Διονύσης Μάργαρης, Καθηγητής Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών, μέλος της ομάδας εργασίας του ΤΕΕ/ ΤΔΕ αναφέρθηκε στα οικονομικά οφέλη. Παρουσιάζοντας παραδείγματα βιομηχανιών και κάνοντας συγκρίσεις με τις συμβατικές μορφές καυσίμων και τη χρήση φυσικού αερίου για το διάστημα 2008-2014, κατέδειξε ότι θα υπήρχε σε χρήμα εξοικονόμηση ύψους 4,5- 5 εκατ. €, ήτοι «16-17 εκ. € ζεστό χρήμα που θα οδηγούσε σε φθηνότερα προϊόντα, θέσεις εργασίας καλύτερη ανάπτυξη στην περιοχή» τόνισε, ενώ αναφερόμενος στα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ομάδα εργασίας είπε ως «η ΔΕΠΑ δεν έχει λόγο να αμφισβητεί τα στοιχεία. Μπορεί να προχωρήσει σε σοβαρές βάσεις με στόχο την εισαγωγή φυσικού αερίου στην περιοχή».
Ακολούθως, ο Μιχάλης Κορνάρος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Χημικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών αναφέρθηκε στην περιβαλλοντική διάσταση του φυσικού αερίου. «Όταν καίει δίνει λιγότερους ρύπους, ακριβώς πάνω από τις ΑΠΕ και 30% χαμηλότερες εκπομπές σε σχέση με το πετρέλαιο και τον λιθάνθρακα» είπε, τόνισε ότι είναι πιο φιλικό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, υπερτερεί σε 20 περιβαλλοντικές παραμέτρους κι έχει 375 μικρότερη επίπτωση συγκριτικά με το πλέον ρυπογόνο μαζούτ. Έφερε μάλιστα και ως παράδειγμα μια βιομηχανία που καίει 90% μαζούτ και 13% πετρέλαιο, αν χρησιμοποιούσε φυσικό αέριο θα βελτίωνε κατά 80% την περιβαλλοντική της εικόνα. «Μόνο θετικά συμπεράσματα βγάζει η έρευνά μας» κατέληξε ο κ. Κορνάρος.
Στα ζητήματα που τέθηκαν σε σχέση με το φυσικό αέριο απάντησε ο Θόδωρος Τερζόπουλος, διευθυντής δραστηριοτήτων διανομής αερίου της ΔΕΠΑ. Υποστήριξε ότι η Δυτική Ελλάδα δεν έμεινε εκτός δικτύου λόγω συγκεκριμένων πολιτικών, αλλά για τεχνικούς λόγους, αφού η περιοχή δεν βρίσκεται στον άξονα του αγωγού μεταφοράς. «Σήμερα βρισκόμαστε στη β΄φάση ανάπτυξης της διανομής LNG ή συμπιεσμένου αερίου». Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Δυτική Ελλάδα να ενταχθεί στον σχεδιασμό, αποδέχθηκε τα στοιχεία βιωσιμότητας και υποσχέθηκε πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του.
Το προεδρείο της συζήτησης αποτέλεσαν οι Βασίλης Αϊβαλής (Γ.Γ. ΤΕΕ/ ΤΔΕ), Μαντάς Πέτρος(Επιμελητής Μ.Ε. ΤΕΕ/ΤΔΕ Ενέργειας και Βιομηχανίας), Λάζαρος Αυγέρης (Επιμελητής Μ.Ε. ΤΕΕ/ΤΔΕ Ενέργειας και Βιομηχανίας).  

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ