Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

ΤΟΕΒ Παμφίας: Κραυγή αγωνίας για τη στάθμη της Τριχωνίδας και την άρδευση της Μακρυνείας

Κραυγή αγωνίας για την διαχείριση των υδάτων της Τριχωνίδας λόγω της ανεξέλεγκτης απορροής προς την Λυσιμαχεία και την θάλασσα εκφράζει η Διοίκηση του ΤΟΕΒ Παμφίας.
Σήμερα έγινε συνάντηση της Διοίκησης του Οργανισμού με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη και παρέθεσαν στοιχεία για... το έντονο πρόβλημα της μη άντλησης του νερού από το Αντλιοστάσιο Β1 λόγω της χαμηλής στάθμης νερού. Ο κ. Φαρμάκης υποσχέθηκε να επιλύσει άμεσα το θέμα ώστε οι αγρότες άμεσα να ποτίσουν τις καλλιέργειες τους.
Ακολουθεί η επιστολή η οποία κατατέθηκε στον Περιφερειάρχη και τον ενημερώνει για το θέμα και υπογράφετε από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΟΕΒ Παμφίας:

Πρόεδρος: Πλατανιάς Νίκος

Αντιπρόεδρος: Μυλωνάς Γιάννης

Γραμματέας: Πυλαρινός Φώτιος

Ταμίας: Καμπάς Χρήστος

Μέλος: Γιαννέλος Νώντας και

τους Προέδρους των Τ.Κ. Μακρυνείας και Αρακύνθου:

Αγίου Ανδρέα: Λαγό Στάθη

Άνω Μακρυνούς: Γαλατσίδα Βασίλειο

Γαβαλούς: Γούλα Ανδρέα

Ζευγαρακίου: Παππά Κων/νο

Καψοράχης: Ζήση Αναστάσιο

Ματαράγκας: Αγγελή Γεώργιο

Μεσάριστας: Δασκαλή Κώστα

Παπαδατών: Τούρκα Παναγιώτη

Σιταραλώνων: Πυλαρινό Φώτιο

ΠΡΟΣ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 13/05/2020

Υπ΄όψιν: ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΡΧΗ κο ΝΕΚΤΑΡΙΟ ΦΑΡΜΑΚΗ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΤΟΕΒ ΠΑΜΦΙΑΣ

Σκοπός της παρούσας επιστολής είναι να παρουσιάσει το πρόβλημα άρδευσης καθώς επίσης και να αναδείξει την δραματική κατάσταση στην οποία έχει φτάσει η στάθμη της λίμνης Τριχωνίδας.

Το Δ.Σ του οργανισμού για την αντιμετώπιση του προβλήματος που υπάρχει στο αντλιοστάσιο Β1 στην θέση Μαραθιάς το οποίο και βρίσκεται σε κατάσταση μη λειτουργίας έδω και κάποιες ημέρες εξαιτίας της δραματικής μείωσης της στάθμης της λίμνης προέβη σε αυτοψία με κλιμάκιο του ΓΟΕΒ στην θέση Αμπάρια και διαπιστώθηκαν τα εξής.

Στη συγκεκριμένη τοποθεσία η λειτουργία των θυροφραγμών ελέγχου έχει πάψει να υφίσταται εδώ και χρόνια, οι οποίοι είχαν και τον έλεγχο της διαχείρισης των νερών της λίμνης Τριχωνίδας προς την λίμνη Λυσιμαχεία διατηρώντας την στάθμη της Τριχωνίδας στα επιτρεπτά όρια.
Επίσης από την αυτοψία διαπιστώθηκε η διάνοιξη και λειτουργία μη εγκεκριμένης παρακαμπτήριας τάφρου ( by-pass) η οποία διοχετεύει τεράστιες ποσότητες νερού συνεχούς ροής προς την λίμνη Λυσιμαχεία,(η οποία δεν αναφέρεται σε κανένα από τα δίκτυα του ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ).

Βάση των στοιχείων που έχουμε στην διάθεσή μας από επίσημα έγγραφα προσδιορίζουν την ποσότητα του νερού που διαφεύγει σε 4km3/δευτ. ήτοι 345.600 km3/ημέρα ήτοι 126.144.000 km3/έτος.

Διαπιστώνει κανείς εύλογα ότι κατάφεραν το ακατόρθωτο.

Πρόκειται όπως καταλαβαίνετε για μια κατασπατάληση και κακοδιαχείριση του νερού της Τριχωνίδας με αρνητικές συνέπειες σε όλη την παράκτια ζώνη περιμετρικά της λίμνης. Είτε αυτό έχει να κάνει με την βιοποικιλότητα του οικοσυστήματος είτε με την αδυναμία άντλησης νερού από το αντλιοστάσιο.

Αντιλαμβανόμαστε ,ότι όλοι χρειάζονται και έχουν το δικαίωμα στο νερό είτε είναι Μακρύνειοι είτε είναι από την ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου και της Λυσιμαχείας.

Αλλά είναι αδιανόητο να φτάνουμε στο σημείο μηδέν και οι κάτοικοι της Μακρυνείας στους οποίους ανήκει και έχουν λόγο για την λίμνη να μην μπορούν να ποτίζουν εξαιτίας των όσων αναφέρθησαν πιο πάνω.

Οι μέτοχοι του οργανισμού αγρότες – κτηνοτρόφοι έως σήμερα υπήρξαν στην πλειοψηφία τους συνεπείς απέναντι στον οργανισμό και ο οργανισμος ήταν και είναι συνεπείς στο ακέραιο απέναντι στις υποχρεώσεις του.

Καταντάει οξύμωρο ένα νέο έργο που κατασκευάσθηκε να βρίσκεται σήμερα σε παύση λειτουργίας εξαιτίας κάποιων οι οποίοι προέβησαν στην διάνοιξη μη εγκεκριμένης τάφρου χωρίς καμία γνώση και χωρίς να μελετήσουν τις συνέπειες της ενέργειας αυτής που θα είχε στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Τριχωνίδας .

ΖΗΤΟΥΜΕ

Σήμερα το κλείσιμο της μη εγκεκριμένης παρακαμπτήριας τάφρου.
Την αποκατάσταση του συστήματος των θυροφραγμών για την σωστή διαχείριση του νερού της Τριχωνίδας ώστε να επιστρέψει η στάθμη του νερού στα επιτρεπτά όρια.
Για πάνω από μια δεκαετία οι εμπλεκόμενοι φορείς γνώριζαν και γνωρίζουν το θέμα χωρίς όμως να κάνουν την παραμικρή ενέργεια προς την επίλυση του προβλήματος.

Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες για αυτό που συντελείται.

Για όλους εμάς τους κατοίκους δεν υπάρχει αύριο χωρίς το νερό.

Όπως στο παρελθόν έτσι και σήμερα ο οργανισμός με σχέδιο και αποφασιστικότητα και έχοντας στο πλάι του την καθολική πλειοψηφία των κατοίκων θα αγωνιστεί για την επίλυση του προβλήματος.

Το οφείλουμε στους κατοίκους, το χρωστάμε στην ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ.

Με εκτίμηση
Πηγή: makrinianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ