Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Δραματικές μειώσεις μισθών, ως 35%, στον ιδιωτικό τομέα από τις 15 Μαΐου...

Αρνητικές οι αλλαγές για τους μισθούς των εργαζομένων (όσοι θα έχουν δουλειά!) στον ιδιωτικό τομέα μετά την 15η Μαΐου, καθώς από εκείνη την  ημέρα θα μπουν σε εφαρμογή μια σειρά από ρυθμίσεις των μνημονίων που ψήφισε η συγκυβέρνηση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) και οι οποίες ανατρέπουν το μέχρι σήμερα σύστημα αμοιβών των Συλλογικών συμβάσεων εργασίας που καταργήθηκαν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της...
εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», οι αλλαγές αφορούν περισσότερους από ένα εκατομμύριο εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα. Κυρίαρχη αλλαγή είναι πως πλέον, ο εργοδότης υποχρεώνεται να καταβάλει τον βασικό μισθό της κάθε σύμβασης και μόνο τέσσερα επιδόματα: προϋπηρεσίας, τέκνου, πτυχίου και ανθυγιεινής εργασίας.
Οι συμβάσεις που δεν ανανεώθηκαν
Καταλυτικό στοιχείο για την παραπάνω εξέλιξη αποτελεί το γεγονός πως πολλές κλαδικές συμβάσεις έληξαν και δεν ανανεώθηκαν. Ειδικότερα, στις 14 Μαΐου λήγει και η τρίμηνη μετενέργεια για 45 κλαδικές συμβάσεις, που ήδη έχουν λήξει από τις 14 Φεβρουαρίου – και οι οποίες δεν έχουν ανανεωθεί, ώστε να προβλεφθούν νέοι όροι και μέσω αυτών η διατήρηση περισσότερων επιδομάτων πέραν των τεσσάρων που ορίζει ως υποχρεωτικά η νομοθεσία.

Μεταξύ αυτών βρίσκεται η σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων, οι οποίοι κινδυνεύουν να έχουν συνολικές περικοπές ως και 35%, όπως θα συμβεί και σε πολλούς άλλους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα, για πολλούς εργαζομένους που έχουν συμβάσεις με 7 ή 8 ειδικά επιδόματα, η μείωση στις αποδοχές που είχαν πριν και στις αποδοχές που δυνητικά θα έχουν μετά τη μετενέργεια μπορεί να ξεπεράσει και το 30%-35%.

Στο ίδιο δημοσίευμα, αναφέρεται πως σήμερα επικρατούν οι επιχειρησιακές και οι αόριστης διάρκειας (ατομικές), ενώ οι κλαδικές έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Αξίζει να αναφερθεί πως το 2012 υπογράφτηκαν σχεδόν 1.000 επιχειρησιακές συμβάσεις και μόλις 12 κλαδικές συμβάσεις, ενώ το 2013 υπογράφηκαν 3 κλαδικές και 70 επιχειρησιακές.

Κίνδυνος για μισθούς από 586 ευρώ

Σε κάθε περίπτωση, η υπογραφή νέων συμβάσεων δεν εξασφαλίζει τις μέχρι σήμερα αποδοχές των εργαζομένων. Αυτό συμβαίνει καθώς, σύμφωνα με το νόμο 4093/12, η διαπραγμάτευση για τους μισθούς μπορεί πλέον να ξεκινήσει ακόμη και από τα 586 ευρώ.

Παράλληλα, ακόμα κι αν υπογαφτεί κλαδική σύμβαση εντός του τριμήνου της μετενέργειας, αν μια επιχείρηση δεν είναι μέλος της εργοδοτικής οργάνωσης που την έχει υπογράψει, δεν δεσμεύεται να ακολουθήσει τους όρους της. Πιο απλά, όταν μια επιχείρηση δεν είναι μέλος εργοδοτικής οργάνωσης μπορεί να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση για επιχειρησιακή, και ατομική σύμβαση, από τα 586 ευρώ.

Σε περίπτωση ατομικής διαπραγμάτευσης, μια επιχείρηση μπορεί να εφαρμόσει ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα αμοιβών, με όρια από 586 ευρώ... μέχρι 5.586 ευρώ ανάλογα με το τι θέλει από τον κάθε υπάλληλο. Δεν υπάρχει δηλαδή οριζόντιο σύστημα αμοιβών, αλλά οι αποδοχές καθορίζονται στην ουσία ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης και με τις ικανότητες των υπαλλήλων της να ανταποκριθούν σε αυτές τις ανάγκες-απαιτήσεις....
Επίκαιρος ο Νίτσε με τη σειρά του που μας θυμίζει ότι πρέπει «να θελήσουμε ν’ αφανιστούμε για να μπορέσουμε να ξαναγίνουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ