Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Ερώτηση στη βουλή της Νίκης Φούντα «Σχετικά με τα προβλήματα στους ΤΟΕΒ Αιτωλοακαρνανίας».

Νίκη Φούντα
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας 
23.5.2013 
ΕΡΩΤΗΣΗ
προς τους κ.κ. Υπουργούς
-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
-Εσωτερικών 
Θέμα: «Σχετικά με τα προβλήματα στους ΤΟΕΒ Αιτωλοακαρνανίας» 
Κύριοι Υπουργοί,  
Το αρδευτικό δίκτυο της Αιτωλοακαρνανίας βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους διάλυσης. Οι περισσότεροι ΤΟΕΒ δεν λειτουργούν λόγω ελλειπούς συντήρησης των αρδευτικών δικτύων και του εξοπλισμού τους για αρκετά χρόνια, αλλά και διότι έχουν σημειωθεί (ιδίως τον τελευταίο καιρό) λεηλασίες του μηχανολογικού εξοπλισμού τους στην....
προσπάθεια διαρρηκτών να αποσπάσουν πολύτιμα υλικά.
Η τοπική αυτοδιοίκηση, στην οποία έχουν χρεωθεί οι ΤΟΕΒ σύμφωνα με τον Καλλικράτη, ελλείψει χρημάτων, αδυνατεί να κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις και επενδύσεις, ώστε οι ΤΟΕΒ να επαναλειτουργήσουν.
Έτσι, καθώς οι αγρότες προσπαθούν να προχωρήσουν σε νέες καλλιέργειες και οι νέοι αγρότες να επιστρέψουν στην καλλιέργεια της γης, τα προβλήματα αυτά είναι επιβεβλημένο να λυθούν. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως στην Αιτωλοκαρνανία, ενώ η καλλιεργεια καπνού επανακάμπτει, οι παραγωγοί αναγκάζονται να επιβαρυνθούν με πρόσθετο κόστος προκειμένου να εξασφαλίσουν την απαραίτητη ποσότητα νερού. Σε περίπτωση που λειτουργήσουν ξανά οι ΤΟΕΒ, και ιδίως ο ΤΟΕΒ Μακρυνείας του Δήμου Αγρινίου, όπου 280 καπνοπαραγωγοί έχουν συνάψει συμβάσεις καλλιέργειας καπνού, οι αγρότες θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα και οι συμβάσεις θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο.
Είναι απόλυτη ανάγκη η Πολιτεία να βρει το συντομότερο δυνατό τρόπους χρηματοδότησης της συντήρησης και προμήθειας του απαραίτητου εξοπλισμού των ΤΟΕΒ, ειδάλλως η άρδευση 10-12 χιλιάδων στρεμμάτων, με διάφορες καλλιέργειες στην εν λόγω περιοχή, θα είναι αδύνατη. Ειδικά η καλλιέργεια καπνού πρέπει και μπορεί να προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να τονώσει και πάλι την τοπική οικονομία.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

·         Υπάρχει προγραμματισμός για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης των ζημιών αλλά και των απαραίτητων προμηθειών και εξοπλισμού στους ΤΟΕΒ Αιτωλοακαρνανίας;


Η ερωτώσα βουλευτής

Νίκη Φούντα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ