Ερώτηση προς τον περιφερειάρχη Δυτ. Ελάδας κ. Κατσιφάρα κατέθεσε ο Γιώργος Σολτάτος, περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και καταγόμενος από την περιοχή της Τριχωνίδας, σχετικά με την τύχη της μελέτης του Παρατριχώνιου δρόμου του νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Ακολουθεί η ερώτηση του κ. Σολτάτου προς τον περιφερειάρχη:
Παραθέτω το παρακάτω Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από την Πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτ/νίας την 24η Μάη 2007 και αφορά την ...... παρουσίαση της προμελέτης του Παρατριχώνιου δρόμου του Νομού.
«Η προμελέτη του Βόρειου Κλάδου και η αναγνωριστική μελέτη του Νότιου Κλάδου του Παρατριχώνιου δρόμου παρουσιάστηκαν σήμερα (Πέμπτη 24 Μαΐου 2007) στο Διοικητήριο της Ν.Α. μετά από πρωτοβουλία του Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Θύμιου Σώκου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των μελετητών το συνολικό μήκος του Παρατριχώνιου δρόμου είναι 70 χλμ και το πλάτος του μαζί με τα πεζοδρόμια και τους παράπλευρους δρόμους θα φθάνει τα 16 μέτρα.
Η μελέτη προβλέπει ότι το 95% του δρόμου θα είναι πάνω σε νέα χάραξη ενώ θα κατασκευαστούν πολλοί ισόπεδοι κόμβοι προκειμένου να εξασφαλισθούν οι συνδέσεις με τον υφιστάμενο οδικό άξονα καθώς και οι συνδέσεις με τις εξόδους και εισόδους των αστικών σχηματισμών.
Ακόμη προβλέπεται η σύνδεση του Παρατριχώνιου δρόμου με γειτονικές περιοχές όπως η ορεινή Μακρυνεία και το Θέρμο.
Στην ομιλία του ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος επισήμανε την ανάγκη υλοποίησης του έργου η ολοκλήρωση του οποίου θα σημάνει την ανάδειξη μιας περιοχής αποκλεισμένης έως τώρα και θα αποτελέσει βασικό πυλώνα σωστής και ορθολογικής ανάπτυξης με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Παρατριχώνιας περιοχής.
«Σήμερα», είπε ακόμη ο κ. Σώκος «με την συμμετοχή όλων σχεδιάζουμε εν’ όψη του Δ΄ Κ.Π.Σ., τη σωστή διεκδίκηση ενός ώριμου έργου το οποίο δικαιούμαστε. Είμαστε έτοιμοι και σύμφωνοι για να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη για ένα έργο που ουσιαστικά θέτει σε άλλη βάση τον οδικό χάρτη του νομού που αφορά μεγάλο τμήμα έκτασης και πληθυσμού του Νομού Αιτωλοακαρνανίας».
Στην παρουσίαση, η οποία έγινε από τους μελετητές κ. Χρήστο Ντάλλα και κ. Σπυρίδωνα Πυλίτση στους οποίους το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ανέθεσε το 2000 τη μελέτη, παραβρέθηκαν οι Δήμαρχοι: Αρακύνθου Απόστολος Ντζάνης, Θέρμου Θεόδωρος Πορφύρης, Θεστιέων Δημήτρης Τραπεζιώτης, Μακρυνείας Βασίλης Καρακώστας, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων όλων των Παρατριχώνιων δήμων.
Επίσης παρόντες ήταν και εξέφρασαν τις απόψεις τους οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Γιώργος Σκαρμούτσος και Γιώργος Σολτάτος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Τ.Ε.Ε. Αιτωλοακαρνανίας κ. Γιώργος Παπαναστασίου, το μέλος του Δ.Σ. του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Αθανασίου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, διευθυντές των υπηρεσιών της Ν.Α. καθώς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.»
Στην συνέχεια την 19η Νοέμβρη 2012 σε το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου, με απόφαση του απεδέχθει Μελέτες (7 το Σύνολο) για έργο της παράκαμψης της Μακρυνείας. Συγκεκριμένα δημοσιεύματα αναφέρουν τα εξής:
«Ενδιαφέρον υπήρξε από την πρόταση για την αποδοχή των μελετών για το έργο της παράκαμψης της Μακρυνείας. Η Λαϊκή Συσπείρωση διαφώνησε όχι για το έργο αλλά για το ότι έγιναν 7 μελέτες από ιδιώτες. Ο δήμαρχος Αγρινίου απάντησε ότι δεν γινόταν διαφορετικά και ότι θα ήταν ο πρώτος που θα ανέθετε αυτές τις μελέτες στις υπηρεσίες του δήμου αν γινόταν. Σε ότι αφορά αυτό το θέμα η Πανδημοτική Πρωτοβουλία δήλωσε ότι απέχει (εκτός από έναν δημοτικό σύμβουλό της που ψήφισε θετικά) αλλά δεν αντιτίθεται στο έργο “που το περιμένουμε 20 χρόνια” όπως ανέφερε ο κ. Καζαντζής. Όπως ανέφερε ο κ. Μοσχολιός πρόκειται για μεγάλο έργο που αφορά σε δρόμο μήκους 16 χιλιομέτρων, κόστους περίπου 10 εκατομμυρίων και που, όπως είπε, είναι σε καλό δρόμο για την ένταξή του στο ΕΣΠΑ. Ο δρόμος αναμένεται να παρακάμπτει όλα τα χωριά της Μακρυνείας, που σήμερα έχουν μεγάλα κυκλοφοριακά και άλλα προβλήματα, ξεκινώντας από το Ζευγαράκι και φτάνοντας μέχρι τον Δαφνιά.»
Επειδή θεωρώ ότι οι Μελέτες αυτές αφορούν το ίδιο αντικείμενο και συντάσσονται από διαφορετικά Μελετητικά Γραφεία, τώρα που μας περισσεύουν τα χρήματα.
Ερωτάτε ο κος. Περιφερειάρχης να μας ενημερώσει.
Τι γίνεται τελικά με την μελέτη που από το 2000 έχει αναθέσει το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ και που παρουσιάστηκε τον Μάη του 2007.
Αν γνωρίζει για τις προφανώς ξεχωριστές μελέτες που έχει πραγματοποιήσει ο Δήμος Αγρινίου που έχουν το ίδιο ακριβώς αντικείμενο με την μελέτη που ανέθεσε το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Και πως σκέπτεται να αντιμετωπίσει την σημαντική καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της παραπάνω Μελέτης.
Αγρίνιο 20 Νοέμβρη 2012
Ο Ερωτών
Γιώργος Β. Σολτάτος
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...