Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου σχετικά με τις συνταγογραφήσεις

Σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. του ΠΙΣ, πoυ πάρθηκε ομόφωνα κατά την 22η Συνεδρίαση του στις 21-11-2012, και αφορά την συνταγογράφηση με δραστική ουσία, θα πρέπει όλα τα μέλη μας, τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα να ακολουθήσουν πιστά τις παρακάτω οδηγίες:

1.       Στα σχόλια της συνταγής, να αναγράφουν το φαρμακευτικό σκεύασμα (εμπορική ονομασία), που θεωρούν ασφαλές, αποτελεσματικό και ποιοτικό για τον ασθενή τους.
2.       Στο τέλος της συνταγής, θα επισημαίνουν με ειδική κοινή σφραγίδα  για όλους τους γιατρούς της Χώρας:

Αλλαγή ή άρνηση εκτέλεσης της συνταγής συνεπάγεται πλήρη ανάληψη ευθύνης από τον εκτελούντα για την αποτελεσματικότητα και τις τυχόν παρενέργειες των φαρμάκων.

Η αντίθεση ολόκληρου του ιατρικού κόσμου, στην Ελλάδα και την Ε.Ε., (πρόσφατο έγγραφο της EFPIA), όσον αφορά την εφαρμογή της δραστικής ουσίας στην συνταγογράφηση, έχει διατυπωθεί επανειλημμένα, γιατί καταργεί με τον τρόπο αυτό την λειτουργία του ιατρικού επαγγέλματος, προκαλεί ρήξη στη σχέση γιατρού-ασθενή και ενδεχόμενα εγκυμονεί κινδύνους στην αντιμετώπιση της ασθένειας, χώρια δε που, όπως δρομολογείται να εφαρμοστεί κατ’ εντολή της Τρόικα, παραπέμπει σε νέα «καρτέλ» ανώνυμων και ανεξέλεγκτων αντιγράφων φαρμάκων (ανακυκλωμένων σκουπιδιών).
Όλοι οι συνάδελφοι, χωρίς καμιά εξαίρεση, με την πλήρη κάλυψη των συλλογικών μας οργάνων, θα πρέπει:
1.       Να συνεχίσουν να συνταγογραφούν με βάση τις θεραπευτικές ανάγκες των ασθενών τους, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα όπου υπάρχουν και χωρίς ποιοτικές εκπτώσεις.
2.       Όπου είναι δυνατόν να λαμβάνεται υπόψη το κόστος των σκευασμάτων, επιλέγοντας αυτό που προσφέρει την άριστη σχέση ποιότητας-κόστους.
3.       Να συμβάλλουν στον περιορισμό της πολυφαρμακίας και την εξάλειψη των επιπτώσεων της.
4.       Με την υπεύθυνη στάση μας να εξαναγκάσουμε την Πολιτεία να εφαρμόσει στη Χώρα μας το απόλυτα αυτονόητο «κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή».
5.       Να ενημερώνουν πλήρως τον ασθενή για την αλλαγή του τρόπου συνταγογράφησης.

Όσον αφορά την ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ (16.11.2012) για την καταχώρηση/αποτύπωση στο e-dapy των παραστατικών για τα οφειλόμενα από τα
ασφαλιστικά ταμεία, μετά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας (συναντήσεις-επικοινωνίες-έγγραφά μας), αναμένεται διευκρινιστική   ανακοίνωση.

Τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι, σύσσωμος ο ιατρικός κόσμος συνεχίζει τον αγώνα του, για όλα τα ζητήματα που καταργούν στην πράξη, την λειτουργία του ιατρού, φαλκιδεύουν εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του Έλληνα πολίτη.
  
                                                                        Για τον Ι.Σ.Α  

                        

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ