Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Ανοιχτή Επιστολή προς την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, εργαζομένων ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα

Αξιότιμες/οιΚυρίες και κύριοι Δικαστές,
μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
Ως εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, απευθύνουμε την παρούσα επιστολή, ώστε να σας εκφράσουμε τις σκέψεις μας (προβληματισμοί, ανησυχίες) σχετικά με την στέρηση του βιοπορισμού μας από την εφαρμογή της... νομοθετικής διάταξης για αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών. Η παρέμβασή μας δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Ευελπιστούμε οι σκέψεις μας να ληφθούν υπόψη σας στις επερχόμενες δικαστικές αποφάσεις.

Είναι ευρύτερα αποδεκτό ότι η δικαιοσύνη είναι το τελευταίο καταφύγιο των αδικημένων της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Έτσι, αισθανόμαστε το τελευταίο χρονικό διάστημα. Εκτιμούμε ότι εσείς, ως δικαστικοί λειτουργοί μέσα από λειτουργική και προσωπική ελευθερία και σύμφωνα με την συνταγματική αρχή διάκρισης των εξουσιών θα ασκήσετε τις αρμοδιότητές σας για να απονείμετε με τις αποφάσεις σας δικαιοσύνη.

Σας παραθέτουμε τις σκέψεις μας:

Ο νομοθέτης μέσω της κατατεθείσας τροπολογίας θέσπισε διατάξεις τυπικού νόμου για την αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών, χωρίς όμως προηγουμένως να εξετάσει ως όφειλε με τρόπο επιστημονικό και δικαστικά ελέγξιμο, αν οι επιπτώσεις της αναστολής εργασίας άνευ αποδοχών στο βιοτικό επίπεδο των υπαλλήλων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα οδηγούν σε ανεπίτρεπτη μείωση του επιπέδου της ζωής τους. Ιδίως σε συνδυασμό και με τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της τρέχουσας περιόδου (οικονομική και υγειονομική κρίση) όπως π.χ. τις φορολογικές υποχρεώσεις, την καταβολή δημοτικών τελών και φόρων, την ακρίβεια και τις αυξήσεις στα είδη λαϊκής κατανάλωσης (τρόφιμα), το κόστος αγαθών και υπηρεσιών, την αύξηση του ποσοστού φτώχειας, τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες και στα καύσιμα (θέρμανση), την προσφυγή σε δανεισμό και χρέωση πιστωτικής κάρτας αυξάνοντας τις δανειακές υποχρεώσεις προς τις τράπεζες.

Δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι: α) στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, β) στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Αριθμ.212/14/2021) και γ) στην Ειδική Έκθεση (άρθρο 75 παρ.3 του Συντάγματος), δεν υπάρχει καμιά απολύτως αναφορά για τις επιπτώσεις της αναστολής εργασίας άνευ αποδοχών στο βιοτικό επίπεδο των υπαλλήλων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που οδηγούν σε ανεπίτρεπτη μείωση του επιπέδου της ζωής τους.

Εκτιμούμε ότι ανωτέρω διάταξη περί αναστολής εργασίας άνευ αποδοχών υπερβαίνει:
α) το όριο θυσίας των εργαζόμενων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αφού η πλήρης στέρηση αποδοχών θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην κοινωνική και οικογενειακή ζωή και
β) το όριο που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη, λόγω του αποτελέσματος και της φύσης της (πλήρης στέρηση αποδοχών).

Επειδή, ο νομοθέτης έχει πλήρη επίγνωση ότι η εφαρμογή της νομοθετικής διάταξης για αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών θα επιφέρει άμεση μείωση δαπανών στη δημόσια διοίκηση και στην οικονομία, την οποία αποκρύπτει από την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας (Δ. Έκθεση γενικών συνεπειών, αριθμ.18), αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα υποστούν οι εργαζόμενοι στο ιδιωτικό και δημόσιο τομέα από την πλήρη στέρηση μισθού, δηλ. την μοναδική πηγή βιοπορισμού τους.

Επειδή, ο νομοθέτης προχώρησε στη θέσπιση της αναστολής εργασίας άνευ αποδοχών, μεταχειρίζεται εργαζομένους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα προσβάλοντας την προστασία της αξίας του ανθρώπου, μέσω της πλήρης στέρησης μισθού, σε σύγκριση με επίορκους εργαζόμενους που τίθενται σε αναστολή καθηκόντων λαμβάνοντας το ήμισυ των αποδοχών τους.

Επειδή, οι πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις στελεχών εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας αποδεικνύουν τον εξαναγκασμό και εκβιασμό εις βάρος των εργαζόμενων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα μέσω της αναστολής εργασίας άνευ αποδοχών, δηλ. στερώντας τους πλήρως την μοναδική πηγή βιοπορισμού τους. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Αναπλ. Υπουργού Εσωτερικών κ. Πέτσα: «Το να χάσει κανείς το εισόδημά του είναι ένα πολύ ισχυρό κίνητρο να κάνει το εμβόλιο.», «Το να πληρώνει κανείς το rapid test από την τσέπη του είναι ένα επιπλέον κίνητρο για να κάνει το εμβόλιο»!

Αξιότιμες/οι
Κυρίες και κύριοι Δικαστές,
μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία μέσα από την στέρηση της μοναδικής μας πηγής βιοπορισμού των εργαζόμενων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, προσχηματικά επικαλείται ως έμμεσο όφελος στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας (Δ. Έκθεση γενικών συνεπειών, αριθμ.18) τη «δίκαιη αντιμετώπιση πολιτών»! Πόσο δίκαια είναι η πλήρης στέρηση μισθού;

Ως εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εμείς και οι οικογένειές μας, λόγω της αναστολής εργασίας άνευ αποδοχών, βιώνουμε την κατάφορη αδικία της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Γνωρίζουμε ότι τελευταίο στήριγμά μας είναι η δικαστική εξουσία, η οποία έχει την ευθύνη να ερμηνεύει τους νόμους και να θέτει όρια στην αυθαίρετη άσκηση της εκτελεστικής λειτουργίας.

Στα μάτια των εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα είστε λειτουργοί της δικαιοσύνης. Ελπίζουμε οι ανωτέρω σκέψεις μας (προβληματισμοί, ανησυχίες) να ληφθούν υπόψη σας κατά την άσκηση των καθηκόντων σας. Μην μας στερήσετε τη μοναδική πηγή βιοπορισμού μας. Ευελπιστούμε από εσάς και τις δικαστικές σας αποφάσεις να αναγνωρισθεί ως αντισυνταγματική η διάταξη της αναστολής εργασίας άνευ αποδοχών.

Ρόδος, 31-08-2021

Με την προσήκουσα εκτίμηση,
Εκ της Εργατικής Πρωτοβουλίας Κοινωνικής Συνοχής

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ