Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Η Β' ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας για την Ηλεκτρονική Αξιολόγηση μαθητών

Συναδέλφισσες - συνάδελφοι,
μπήκαμε στην 7η εβδομάδα από την ημέρα που το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση καθώς και το κλείσιμο των σχολείων λόγω πανδημίας αρνούμενο να υιοθετήσει τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας (15 μαθητές στην τάξη, προσλήψεις, προληπτικά τεστ). 
Η Β΄ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας κατανοώντας και αναδεικνύοντας τα πολλαπλά προβλήματα που.... αντιμετωπίζουν καθημερινά καθηγητές και μαθητές, βρίσκεται στο πλευρό τους. 
Προβληματικές συνδέσεις στο διαδίκτυο, έλλειψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού για την συμμετοχή στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, πλατφόρμες και δίκτυο που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην διεκπεραίωσή της, έλλειψη επιμόρφωσης είναι προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο εκπαιδευτικός κόσμος. 
Και ενώ όλα αυτά μένουν προβλήματα και μάλιστα άλυτα, έρχεται το Υπουργείο Παιδείας με τροπολογία και καλεί τους εκπαιδευτικούς να αξιολογήσουν την επίδοση των μαθητών για το πρώτο τετράμηνο καταθέτοντας βαθμολογία. 
Παρά λοιπόν τις αέναες προσπάθειες των συναδέλφων να προσφέρουν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και να στηρίξουν το δημόσιο σχολείο, παρόλο που το ΥΠΑΙΘ ομολογούσε το περασμένο σχολικό έτος ότι η εξ αποστάσεως διδασκαλία δεν μπορεί να θεωρηθεί επαρκής μαθησιακή διαδικασία, έρχεται και εφαρμόζει την απαράδεκτη οδηγία για καταχώριση απουσιών στους μη συμμετέχοντες μαθητές και εκδίδει μία ακόμη αντιπαιδαγωγική οδηγία, περί «τηλεαξιολόγησης» των μαθητών/τριων μέσω βαθμολογίας. 
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι με τον ηλεκτρονικό τρόπο αξιολόγησης των μαθητών, κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει το αδιάβλητο της διαδικασίας. Τα θέματα είναι προσβάσιμα σε όλους και σε οποιονδήποτε έχει κακόβουλη διάθεση που μπορεί να τα αλλοιώσει και να διαδώσει αλλοιωμένη την εικόνα τους. 
Το Υπουργείο Παιδείας, κάτω από την κατακραυγή άλλαξε στάση και ουσιαστικά πήρε πίσω την εγκύκλιο για τα διαγωνίσματα. Έδωσε τη δυνατότητα και στα Γυμνάσια (στα Λύκεια ίσχυε) για δύο διαγωνίσματα στο Β’ Τετράμηνο, παραδεχόμενο ουσιαστικά ότι δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική αξιολόγηση των μαθητών πίσω από μία κάμερα. Είναι πέρα για πέρα αντιπαιδαγωγικό, γελοιοποίηση ουσιαστικά της εκπαιδευτικής διαδικασίας. 
Ωστόσο, επιμένει να ζητά βαθμολογία για το Α’ Τετράμηνο. 
  • Πώς μπορεί όμως να αξιολογηθεί και να βαθμολογηθεί ένας μαθητής που δεν βλέπουμε, που καλά-καλά δεν ακούμε μία ολόκληρη διδακτική ώρα; 
  • Τι θα γίνει με τα παιδιά που δεν έχουν εξοπλισμό, δυνατότητες πρόσβασης, που έχουν και άλλα αδέρφια που πάνε σχολείο κλπ; 
  • Τι βαθμός θα παραδοθεί στα εργαστηριακά μαθήματα, που πρακτικά δεν έχουν πραγματοποιηθεί; 
Ερωτήματα και προβληματισμοί που διατυπώνουμε εδώ και μήνες, χωρίς να ιδρώνει το αυτί του Υπουργείου. 
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω και λειτουργώντας πρώτα και κύρια ως παιδαγωγοί, η Β΄ ΕΛΜΕ Αιτ/νίας προτείνει τους συναδέλφους να αξιοποιήσουν την δυνατότητα, να δοθεί μία βαθμολογία για τα δύο τετράμηνα στο επόμενο τετράμηνο, με ανοιχτά σχολεία. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η ΕΛΜΕ θα έρθει σε αντιπαράθεση με συναδέλφους που θα εκτιμήσουν διαφορετικά. 
Έχουμε δεκάδες τρόπους να επιβραβεύσουμε, να στηρίξουμε τους μαθητές μας και φυσικά θα βάλουμε βαθμό στο Β’ Τετράμηνο, ελπίζοντας να έχουμε δει επιτέλους από κοντά τους μαθητές μας. 
Απαιτούμε: 
· Αναβάθμιση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. 
· Παροχή εξοπλισμού σε όσους/ες μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς δεν διαθέτουν. 
· Προστασία των προσωπικών δεδομένων της εκπαιδευτικής κοινότητας. 
· Κάλυψη των κενών των σχολείων. 
· Λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. 
· Μη προσμέτρηση των απουσιών της Τηλεκπαίδευσης στο χαρακτηρισμό φοίτησης. Τελευταίες πληροφορίες λένε πως το Υπουργείο προχωρά σε ρύθμιση απουσιών του Α τετραμήνου των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου, για τη χρονική περίοδο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Όλες οι απουσίες των μαθητών/τριών θα καταγραφούν στο Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο), αλλά για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης των μαθητών/τριών δεν θα ληφθούν υπόψη. Ως Δ.Σ. θεωρούμε πως και αυτό είναι ακόμη μια επιτυχία του συνδικαλιστικού κινήματος. 
· Άμεση μείωση της διδακτέας και εξεταστέας ύλης για όλες τις τάξεις και επανάληψη της εξ αποστάσεως διδαχθείσας ύλης, μόλις ανοίξουν τα σχολεία. 

· Μη εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων για το τρέχον σχολικό έτος. 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Β΄ Ε.Λ.Μ.Ε. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ