Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ: ΓΙΑ ΜΙΑ ΓΕΦΥΡΑ ΠΟΥ ΔΙΠΛΑ - ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ...

 
Η κατασκευή της ίδιας γέφυρας, στον ίδιο χρόνο, θα πληρωθεί δύο φορές; 
Ερώτημα “κρίσεως” στον κ. Αντιπεριφερειάρχη έργων & Υποδομών 
Κατόπιν πολλών καθυστερήσεων, δημοσιεύτηκε την περασμένη Πέμπτη η προκήρυξη του έργου Βελτίωση προσβασιμότητας περιοχής Τουρλίδας”, προϋπολογισμού 3.350.000 €. Πρόκειται για την ανάπλαση του δρόμου... μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων που οδηγεί στην Τουρλίδα.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, ως καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών ορίστηκε η 10η Νοεμβρίου και η συνολική προθεσμία περαίωσης του έργου είναι 12 μήνες. Επομένως, αν όλες οι προβλεπόμενες εκ του νόμου υπηρεσιακές διαδικασίες κυλίσουν ομαλά, τότε το έργο θα πρέπει να ξεκινήσει στις αρχές του 2021 και να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2022. Ακόμη και αν υπάρξουν ενστάσεις, τότε η όποια καθυστέρηση δεν θα υπερβαίνει το εξάμηνο.  

Όμως παραδόξως στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 30ης Σεπτεμβρίου, δηλαδή μόλις μία εβδομάδα πριν τη δημοσίευση της εν λόγω προκήρυξης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων κ. Μαυρομμάτης Αθανάσιος, εισηγήθηκε κάτι που φαίνεται και είναι ακατανόητο.  

 Συγκεκριμένα στο 6ο θέμα της ημερήσιας διάταξης “1) Έγκριση προένταξης νέων έργων στο Ετήσιο Επενδυτικό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έτους 2020, χρηματοδοτούμενο από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) και χρηματοδότηση έργων Κ.Α.Π. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 2) έγκριση του τρόπου δημοπράτησης αυτών”.

Εισηγήθηκε το έργο “ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΤΗΝ 3Η ΚΑΜΑΡΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΛΙΔΑ, 74.400 €”, το οποίο ορθά ψηφίσθηκε ΜΟΝΟ από τους περιφερειακούς συμβούλους της πλειοψηφίας.

Μάλιστα στην αιτιολόγηση της εισήγησης αναφέρεται, πως “Πρόκειται για έργο που πρέπει να εκτελεσθεί άμεσα δεδομένου ότι η 3η καμάρα του δρόμου προς Τουρλίδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στατικότητας με κίνδυνο για τα διερχόμενα οχήματα. Πρόκειται για προσωρινή λύση του προβλήματος έως ότου κατασκευασθεί η νέα γέφυρα”.

Αν το συγκεκριμένο έργο ερχόταν προς έγκριση ένα χρόνο πριν, τότε ενδεχομένως να δικαιολογούταν η αναγκαιότητα του. Θα μεσολαβούσε το χρονικό διάστημα των 2 ετών μέχρι την κατασκευή της ενταγμένης στην ΟΧΕ γέφυρας της 3ης καμάρας, διάστημα ικανό για να υποστηριχθεί το επείγον της κατασκευής λόγω “επικινδυνότητας”. Άλλωστε και αν λαθεύω διαψεύστε με κ. Αντιπεριφερειάρχη, η “επικινδυνότητα” αυτή είχε επισημανθεί δημοσίως από το Δήμο Μεσολογγίου εδώ και 13 μήνες (12/9/2019), όταν και πραγματοποίησε κάποιες εργασίες επισκευής αυτών των μεταλλικών γεφυρών.

Όμως ερχόμενο ως έργο τώρα και μάλιστα ως “προένταξη”, πράγμα που σημαίνει πως δεν υπάρχει άμεση ωριμότητα δημοπράτησης και επομένως είναι αναγκαίο το χρονικό διάστημα κάποιων μηνών μέχρι να φθάσουμε στην εγκατάσταση αναδόχου, τότε είναι οφθαλμοφανές πως αυτή θα συμπέσει χρονικά με το ίδιο έργο που θα κατασκευάζεται στα πλαίσια της ΟΧΕ! 

Φαντάζει αστείο αλλά είναι τραγικό. Πιθανή εκτέλεση αυτής της απόφασης από την περιφερειακή αρχή, θα στοιχίσει αναίτια και σε καιρούς δύσκολους για τον ελληνικό λαό, 75.000 € κρατικό χρήμα.

 κ. Περιφερειάρχη

Έχετε χρόνο να μετατρέψετε την άστοχη απόφαση της “προένταξης” σε “απένταξη” του συγκεκριμένου έργου. Το Μεσολόγγι και η Αιτωλοακαρνανία ολάκερη, έχουν πολλές ανάγκες και τα χρήματα αυτά μπορούν να “πιάσουν τόπο” σε κάποια άλλη επιλογή σας. Στην αντίθετη περίπτωση, δυστυχώς θα δικαιώσετε όλους εκείνους που κάνουν λόγο  για “προεκλογικό  γραμμάτιο”

Παναγιώτης Α. Κατσούλης

Εκπαιδευτικός

Πρώην Δήμαρχος Μεσολογγίου

Μέλος Ν.Ε. Ανασυγκρότησης ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλ/νιας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ