Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Κατάργηση της προβληματικής μοριοδότησης Σχολικών Μονάδων Δ.Ε. στην Αιτωλοακαρνανία


ΑΓΡΙΝΙΟ 21-10-2019 - ΑΡ.ΠΡΩΤ: 27 
Τον Σεπτέμβριο του 2018 ανακοινώθηκε από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας η νέα αναμοριοδότηση των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Με έκπληξη είχαμε γίνει αποδέκτες μιας απόφασης η οποία μείωνε τα μόρια σε 68 από τις 85 σχολικές μονάδες της περιοχής ευθύνης μας και ερχόταν να… εξαφανίσει από τον χάρτη σχεδόν όλα τα δυσπρόσιτα σχολεία. Σύμφωνα με την τότε ηγεσία του Υπουργείου τα βασικά κριτήρια που ελήφθησαν υπόψη στη συγκεκριμένη διαδικασία ήταν αυτά που ορίζονταν στο Π.Δ. 111/2016 (ΦΕΚ 193, τ. Α’/18-10-2016) και ήταν:
1.    ο πληθυσμός της έδρας των σχολείων,
2.    οι συνθήκες διαβίωσης  των εκπαιδευτικών,
3.    η οργανικότητα,
4.    η απόσταση των σχολείων από την έδρα του νομού,
5.    οι συγκοινωνιακές συνθήκες
6.    το υψόμετρο
----------------------------------------------------------------------------
Για τη διαμόρφωση της πρότασης που υποβλήθηκε προς τα αρμόδια όργανα, από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΕΘ έπρεπε να ληφθούν υπόψη και τα παρακάτω:
1.    Η πρότερη μοριοδότηση σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
2.    Οι προτάσεις των Π.Υ.Σ.Δ.Ε.
3.    Η γνώμη των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων των εκπαιδευτικών.
--------------------------------------------------------------------------------------
            Δηλώνουμε σε όλους τους τόνους πως κάτι τέτοιο δεν έγινε, αν κρίνουμε από τις προτάσεις που είχαν γίνει το προηγούμενο της απόφασης χρονικό διάστημα.
Υπάρχουν αρκετοί μαθητές σε ορισμένες δυσπρόσιτες ή μη περιοχές του Νομού που μάταια περιμένουν κάθε χρόνο τον καθηγητή τους και ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν κίνητρα για τους αναπληρωτές, αλλά και τους μόνιμους συναδέλφους, ώστε να δηλώσουν τις συγκεκριμένες περιοχές. Επίσης, η αναμοριοδότηση αυτή εκτός των άλλων, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό και για τον μεγάλο αριθμό ολιγομελών τμημάτων που έχουμε τη φετινή χρονιά στην περιοχή μας. Με τα έγγραφά μας με αρ, πρωτ. 4/28-12-2017 «Επανακαθορισμός σχολικών μονάδων Δ/θμιας Εκπ/σης Αιτωλ/νίας στην κατηγορία Δυσπρόσιτα» και 6/09-01-2018 με θέμα «προβληματική η αναμοριοδότηση σχολικών μονάδων Δ.Ε στην Αιτωλοακαρνανία» (επισυνάπτουμε το υπόμνημά μας),  είχαμε εκφράσει τις διαφωνίες μας αρχικά στην πρόταση-εισήγηση του Υπουργείου και παρά τις υποσχέσεις που μας δόθηκαν με το Αρ. Πρωτ. 21723/Δ2 / 08-02-2018 έγγραφό της Γενικής Διεύθυνσης σπουδών – Τμήμα Α’ στη συνέχεια  η τελική ρύθμιση του Υπουργείου στο θέμα αυτό, έφερε το πάνω κάτω!  
Εκτιμώντας όλο αυτό το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα, όσον αφορά την δίκαιη  αποτύπωση του βαθμού δυσκολίας πρόσβασης του εκπαιδευτικού προσωπικού και των συνθηκών που επικρατούν σε κάθε περιοχή που λειτουργούν σχολεία Δ/θμιας Εκπ/σης, καθώς επίσης και την ύπαρξη πρόσθετων  κινήτρων για την καλλίτερη διαχείριση του ανθρώπινου-εκπαιδευτικού δυναμικού, επιμένουμε για το ορθό της πρότασή μας, που βρίσκει σύμφωνο και το ΠΥΣΔΕ Αιτωλ/νίας.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι το θέμα αυτό απασχόλησε και το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου, ύστερα από αίτημα της Β΄ ΕΛΜΕ, και αποφασίστηκε  να μην κλείσει κανένα σχολείο του Δήμου με αφορμή της αλλαγής της κατηγορίας, αποδεχόμενο το αίτημά μας.
Καλούμε την νέα ηγεσία του  Υπουργείου παιδείας:
1)    Να αναθεωρήσει και να διορθώσει άμεσα τις λανθασμένες επιλογές για τα δυσπρόσιτα σχολεία της περιοχής μας καθώς και της Αιτωλ/νίας συνολικότερα μιας και ο νομός είναι πλέον ενιαία περιφέρεια όσον αφορά την οργανικότητα και τις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών στα σχολεία και να επαναφέρει το καθεστώς που ίσχυε πριν, σύμφωνα με τις εισηγήσεις ΕΛΜΕ και ΠΥΣΔΕ Αιτωλ/νίας.
2)    Να χαρακτηρισθούν ως δυσπρόσιτες οι σχολικές μονάδες της Περιφερειακής Ενότητας Αιτ/νίας, ως εξής: Γ/σιο Αγίου Βλασίου, Γ/σιο Μοναστηρακίου, Γ/σιο Μαλεσιάδας, Γ/σιο Κανδήλας, ΓΕ.Λ. Μύτικα, Γ/σιο – Λ.Τ Παλαίρου. Με τη συνέχιση του Γ/σίου και Λυκείου Εμπεσού περιοχής ορεινού Βάλτου του Δήμου Αμφιλοχίας σε  Παραμονή στην κατηγορία των δυσπρόσιτων, όπως ισχύει σήμερα. 
3)    Εκτός των ως άνω αναφερομένων προκύπτει σοβαρό θέμα  με τους εκπαιδευτικούς που μετακινούνται σε πάνω από δύο σχολεία, συγκεκριμένα εκτός των οδοιπορικών, τα οποία λαμβάνουν με μεγάλη καθυστέρηση σε αρκετές περιπτώσεις, οι συνάδελφοι αυτοί καταβάλουν σχεδόν το 30% του μισθού τους για τις μετακινήσεις τους στα διάφορα σχολεία. Ζητάμε η κατηγορία αυτή των εκπαιδευτικών που μετακινούνται, στο εξής να τυγχάνουν ανάλογης μείωσης του ωραρίου τους ή αντίστοιχης υπερωριακής αποζημίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ