Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Από την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου για την απόφαση του ΣτΕ

Εμφάνιση Μονή Μεταμ_σεως φωτο.jpgΌπως γνωρίζουμε, όσοι παρακολουθούμε με ανύστακτη αγωνία τα σοβαρά ζητήματα της αγαπημένης μας Ορθόδοξης Εκκλησίας, πριν λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Χώρας, δηλ. το... Συμβούλιο της Επικρατείας, (ΣτΕ) η βαρυσήμαντη απόφασή του, με αριθμό 299/2016, η οποία ήδη χαρακτηρίσθηκε από έγκυρα δημοσιογραφικά όργανα ως «βόμβα μεγατόνων».
Ωστόσο, πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι του καθαρογραμμένου κειμένου της, όσοι λυπήθηκαν από τη ρηξικέλευθη αυτή απόφαση, έσπευσαν γεμάτοι άγχος να συντάξουν ανακοινώσεις – Δελτία Τύπου- προβαίνοντας σε αυθαίρετες ερμηνείες της Αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Ό σκοπός τους, είναι προφανής: Με τις κατηγόριες εναντίον της Μονής, προσπαθούν να καταστήσουν ηπιότερες τις αλγεινές για τους ίδιους εντυπώσεις, από τη δικαστική εξέλιξη των πραγμάτων, μήπως τελικά και διασωθεί κάτι από όσο κύρος τους απέμεινε, μετά την σοφά ισορροπημένη, Απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, του ΣτΕ, όπως με νηφαλιότητα θα εξηγήσουμε.
Η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, με την μοναστική της πνευματικότητα, την σοβαρότητα, την σύνεση και την υπευθυνότητα που επιβάλλουν οι περιστάσεις, δεν θα ακολουθήσει την πικρία όσων δικαστικά αποδοκιμάσθηκαν. Ούτε θα τους ανταποδώσει ύβρεις και κατηγόριες, ούτε εκδικήσεις. Ο Χριστός και ο Μοναχισμός διδάσκουν άλλα πράγματα. Την αγάπη και την συγχωρητικότητα.
Με νηφαλιότητα λοιπόν, εξηγούμε:

Από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκύπτουν τα εξής:
(α) Με την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος 5/2013, η Ιερά Μονή μας επανέρχεται άμεσα και αυτοδίκαια στο προηγούμενο νομικό καθεστώς της, όπως αυτό ίσχυε από το 1980 και βέβαια, πριν την έκδοση του ακυρωθέντος παράνομου Προεδρικού Διατάγματος.
(1. οργάνωση, διοίκηση και λειτουργία της Ι. Μονής σύμφωνα με τον ανόθευτο Εσωτερικό της Κανονισμό,
2. νόμιμη λήψη αποφάσεων εκ μέρους των εκλεγμένων διοικητικών της οργάνων, με αποφάσεις τους που οφείλει να σέβεται και να εφαρμόζει ο κάθε τοπικός Μητροπολίτης, ως όργανο διοικήσεως του δικού του ΝΠΔΔ,
3. καθόλα έγκυρη λειτουργία της Ιεράς Μονής, ως αυτοδιοίκητου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, κ.λπ.).
(β) Το Συμβούλιο της Επικρατείας κλήθηκε να λάβει θέση επί ενός ζητήματος μείζονος σημασίας, για το κύρος της ίδιας της Εκκλησίας της Ελλάδος, και όχι να επιλύσει μία απλή, από τις τόσες τρέχουσες, εκκλησιαστικές υποθέσεις. Ενόψει αυτού του δεδομένου, το Δικαστήριο προέβη σε μία απολύτως σοφή και ισορροπημένη κρίση. Και αυτό το έκανε προκειμένου:
  • αφενός μεν να απονείμει, ως όφειλε, Δικαιοσύνη, με την ακύρωση ενός καθόλα νομικά διάτρητου και παράνομου Προεδρικού Διατάγματος,
  • αφετέρου δε να διασώσει το κύρος των εκκλησιαστικών αρχών – κάτι για το οποίο, ωστόσο, όφειλαν οι ίδιες να μεριμνήσουν, μη επιδιώκοντας τη διάλυση της Μονής –. Το Ανώτατο αυτό Δικαστήριο εξέδωσε την κρίση του στηριγμένη σε έναν μόνο τυπικό λόγο.
Χαρακτηρίζουμε τη δικαστική αυτή κρίση ως «σοφή», διότι, αν και υποβλήθηκε στο ΣτΕ και προβλήθηκε εκ μέρους της Ιεράς Μονής σωρεία σοβαρότατων λόγων προφανέστατης ακυρό-τητας του ΠΔ 5/2013, το Δικαστήριο έκρινε σκόπιμο να μην εισέλθει στην εξέτασή τους. Και αυτό το έκανε, ακριβώς, διότι η αποδοχή τους θα είχε πολύ δυσμενέστερες επιπτώσεις, ως προς το δημόσιο κύρος των εκκλησιαστικών αρχών.
Με άλλα λόγια, οι άλλοι λόγοι ακυρώσεως του Προεδρικού Διατάγματος, δεν εξετάσθηκαν προς το παρόν, από το Δικαστήριο του ΣτΕ και παραμένουν πλήρως υποστατοί και ισχύουν, χωρίς η μη εξέτασή τους να σημαίνει ότι δεν είναι βάσιμοι.
Αν λοιπόν, παρά τα ανωτέρω, ο οποιοσδήποτε προβεί στο απονενοημένο διάβημα να προκαλέσει εκ νέου την κρίση του ΣτΕ, τότε αυτός θα πρέπει να αναλάβει και την ευθύνη των συνεπειών από την εξέταση των άλλων προβληθέντων σοβαρών λόγων ακυρώσεως.
(γ) Η Μονή της Αμπελακιώτισσας, εξέδωσε κι αυτή δελτίο τύπου. Αναφορικά με αυτήν την Πατριαρχική Σταυροπηγιακή Μονή, εγείρονται πλέον, ζητήματα νομοκανονικής τάξεως. Εδώ πρόκειται για Μοναστήρι το οποίο υπάγεται στην κανονική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Τον λόγο, πλέον, έχει ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης.

Εν κατακλείδι:
Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας 299/2016 δικαίωσε το αγαπημένο από χιλιάδες πιστούς - που είναι το σώμα της Εκκλησίας - Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου, διασώζοντας παράλληλα και το κύρος της Ιεράς Συνόδου, η οποία, ατυχώς μέχρι σήμερα, υποχώρησε στις έμμονες πιέσεις κάποιου μέλους της.
Είμαστε σίγουροι, ότι η Ιερά Σύνοδος της Αγιωτάτης Εκκλησίας μας, θα κατανοήσει το μήνυμα που της απευθύνει διακριτικά, πλην όμως ρητά, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Χώρας μας, και δεν θα δεχθεί στο εξής να υποχωρεί στις επίμονες πιέσεις ορισμένων δικαστικά αποδοκιμασμένων μελών της. Διαφορετικά, θα ακολουθήσουν ακόμη πιο επώδυνες αποφάσεις.

Από την πλευρά της Ιεράς Μονής μας, με το μεγάλο νομικό και ηθικό πλεονέκτημα πού μάς δίνει η δικαστική Απόφαση, επιθυμούμε να διαβεβαιώσουμε την Ιερά Σύνοδο και τον Μητροπολίτη μας, ότι δεν μνησικακούμε εναντίον τους και οποιουδήποτε άλλου.
Αντίθετα, απευθύνουμε έκκληση, να σταματήσουν εδώ τον σκληρό και ανελέητο διωγμό της Ιεράς μας Μονής.
Τείνουμε χείρα αγάπης και ειρήνης Χριστού, συμφιλιώσεως και συνεργασίας, προς την Ιερά Σύνοδο και τον Μητροπολίτη μας. Προς δόξαν Θεού και σωτηρία των μελών της Εκκλησίας μας. Αυτό σίγουρα θα επιτευχθεί, με την βοήθεια του Θεού, με την εφαρμογή του ανόθευτου Εσωτερικού Κανονισμού (Καταστατικού) της Μονής μας, και με την βοήθεια του θεσμού του αυτοδιοίκητου, που ισχύει για όλες τις Ιερές Μονές στην Ορθοδοξία.

Ευχαριστούμε, από τα βάθη της καρδιάς μας, τις χιλιάδες πιστών που στάθηκαν πλάι στο Μοναστήρι μας τα δύσκολα και πέτρινα αυτά χρόνια, υποστηρίζοντας ηθικά και υλικά τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας του. Ο έπαινος ανήκει σε όλα αυτά τα πνευματικά μας τέκνα, άνδρες, γυναίκες, νέους ηλικιωμένους και παιδιά. Είναι δική τους η επιτυχία, είναι δικό τους το θαύμα του Θεού και πρέπει να αισθάνονται οι ίδιοι δικαιωμένοι!

Καλούμε όλους τους πιστούς που υποστήριξαν και υποστηρίζουν τα δίκαια της Μονής, να έχουν εμπιστοσύνη στους: α) σεβάσμιο Γέροντα, β) Καθηγούμενο και γ) Αδελφούς της Μονής, διότι οι κινήσεις τους προέρχονται μόνο από το αποστολοπαράδοτο πνεύμα της αγιωτάτης Μοναχικής μας Παραδόσεως! Ταυτόχρονα τους καλούμε να επιδείξουν όπως πάντοτε πνεύμα καταλαγής, αγάπης και ειρήνης Χριστού και συγχωρητικότητας.

Τέλος, ζητούμε από όλους την θερμή προσευχή τους προς τον Πανάγαθο Θεό, και προς την μεσίτρια και θαυματουργή Θεοτόκο Παναγία μας, ώστε να επιτύχει κάθε προσπάθεια συμφιλιώσεως και ειρηνεύσεως της Εκκλησίας της Ναυπάκτου. Γιαυτό άλλωστε το πράγμα ο Κύριος και Θεός μας Ιησούς Χριστός έχυσε το αίμα του επάνω στον Σταυρό και για το οποίο η Παναγία μας πρεσβεύει αδιάκοπα και θαυματουργεί.

Από την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου 13-2-16

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ