Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Π. Κουρουμπλή για την επαναγορά ομολόγων

Μόνο επιτυχής δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η επαναγορά ομολόγων με στόχο τη μείωση του χρέους κατά 11% του ΑΕΠ. Το σχέδιο προέβλεπε ότι η επαναγορά θα χρηματοδοτηθεί με δανεισμό 10 δισ. ευρώ. Τελικά, η Ελλάδα αναγκάστηκε να καταβάλει υψηλότερο τίμημα, με αποτέλεσμα να δανειστεί επιπλέον 1,29 δισ. ευρώ για την επαναγορά. Εντούτοις, η μείωση του χρέους περιορίστηκε στο 9.5% του ΑΕΠ και πιθανολογείται ότι η διαφορά για να επιτευχθεί το ποσοστό 11% μείωσης του χρέους θα καλυφθεί με επαναγορά ομολόγων των ιδιωτών που δεν συμμετείχαν στο PSI, κάτι που συνεπάγεται νέο .... δανεισμό τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.
Εξαιτίας, λοιπόν, των τοποθετήσεων της τελευταίας στιγμής από κερδοσκοπικά κεφάλαια, που οδήγησαν σε αύξηση της τιμής των ομολόγων, το κόστος της επαναγοράς αυξάνεται από 10 δισ. σε 12.5 δισ. ευρώ. Καταφανώς λόγω κακής διαχείρισης, αφού οι κερδοσκοπικές πρακτικές είναι γνωστές, το κόστος αυτού του προγράμματος έπεσε έξω κατά 25%, με αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο να χρεωθεί 2.5 δισ. επιπλέον και να αγοράζουμε σήμερα ελληνικά ομόλογα προς 45 σεντς, τη στιγμή που το καλοκαίρι κόστιζαν 11 σεντς. Τελικά τι προσέφεραν οι δύο τράπεζες που προσελήφθησαν –υπό ποιους όρους άραγε;- σε ρόλο συμβούλου έναντι αμοιβής 15 εκατ. ευρώ; Το αποτέλεσμα είναι ότι η κυβέρνηση χαρίζει 2.5 δισ. ευρώ στους κερδοσκόπους, που θα μπορούσαν να δοθούν προς όφελος της πραγματικής οικονομίας.

Γραφείο Τύπου
Παναγιώτη Κουρουμπλή
Κοιν. Εκπροσώπου ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ
Βουλευτή Β΄ Αθήνας
Τηλ:210.3675825-5826

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ