Σάββατο 2 Απριλίου 2011

ΕΡΩΤΗΣΗ KKE ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΑΕΔ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

 ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Θέμα: Η κατάσταση στον ΟΑΕΔ Αγρινίου.

Κατά την πρόσφατη περιοδεία του κόμματός μας στον ΟΑΕΔ Αγρινίου γίναμε μάρτυρες μιας κατάστασης που έρχεται να επιβεβαιώσει τη θέση του ΚΚΕ ότι το σημερινό πολιτικό σύστημα και οι επιλογές της ΕΕ και των αστικών κομμάτων θέλουν τη νεολαία φτηνή εργατική δύναμη.
 Στο όνομα της επαγγελματικής εξειδίκευσης ορίζεται μεροκάματο 16€!! Την ίδια στιγμή η επιχείρηση επιδοτείται από τον ΟΑΕΔ, δηλ από τον ελληνικό λαό με............ 6€ τη μέρα ανά μαθητή. Με δυο λόγια ο ΟΑΕΔ είναι οργανισμός παροχής υπηρεσιών στις επιχειρήσεις.
Στον ΟΑΕΔ Αγρινίου σπουδάζουν πάνω από 450 νέοι. Μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει το επίδομα σίτισης και στέγασης με αποτέλεσμα πολλοί  από αυτούς να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν οικονομικά στη  μαθητεία. Το κτίριο που υπάρχει στο προαύλιο χώρο και προσφέρεται για μαθητική εστία ήταν για χρόνια παρατημένο και τώρα ετοιμάζεται για να στεγαστούν γραφεία ΟΑΕΔ. Αποδεικνύεται ότι η δωρεάν σίτιση και στέγαση των μαθητών  που έρχονται από μακρινά χωριά δεν αποτελεί μέριμνα και προτεραιότητα για το αρμόδιο υπουργείο.
Οι ελλείψεις υλικοτεχνικής υποδομής (εργαστήρια, βιβλία) είναι τεράστιες.
Στον ΟΑΕΔ διδάσκουν 80 περίπου εκπαιδευτικοί ωρομίσθιοι.
Η ανεργία που χτυπά συνολικά την εργατική τάξη δεν αφήνει ανεπηρέαστους και τους νέους του ΟΑΕΔ. Είναι χαρακτηριστικό ότι δυσκολεύονται να κάνουν πρακτική όσοι έχουν πάρει ειδικότητες που αφορούν στον κλάδο των  κατασκευών και του μετάλλου, αφού οικοδομές δεν σηκώνονται, έργα δεν προχωρούν  και τα συνεργεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο.
Διαφωνούμε με  αυτό το καθεστώς. Απαιτείται κατάργηση της μαθητείας, πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση, ασφάλιση και πληρωμή με βάση το κατώτερο μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη. Η μαθητεία είναι ωμή εκμετάλλευση. Άλλο μαθητεία, που δεν ταιριάζει σε επαγγελματικές σχολές αλλά σε παλιού χαρακτήρα επαγγέλματα και άλλο πρακτική άσκηση, που πρέπει να υπάρχει και στην επαγγελματική εκπαίδευση κι ακόμη και στην Ανώτατη Εκπαίδευση. 
Γενικότερα είναι ανάγκη να καθιερωθεί 6ωρο 5μερο 30ωρο για όσους μαθητές εργάζονται, διευκόλυνση με άδεια και αποδοχές στην περίοδο των εξετάσεων. 
Να υπάρχει κάλυψη υγείας και πρωτοβάθμιας περίθαλψης για όλους του μαθητές ανεξάρτητα αν έχουν ένσημα οι γονείς τους, με την κάρτα του μαθητή. 
Να καταργηθεί η προϋπόθεση των ενσήμων για τις επαγγελματικές εξετάσεις.              

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει:
·        Για να δοθεί άμεσα το επίδομα σίτισης και στέγασης.
·        Για εξασφάλιση πλήρους  υλικοτεχνικού εξοπλισμού
·        Για τη δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών στον ΟΑΕΔ
·        Για την μονιμοποίηση των 80 ωρομισθίων εκπαιδευτικών.

  Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης

Νίκος Καραθανασόπουλος

Γιάννης Πρωτούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ