Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Απάντηση του Δήμου Αγρινίου στην «Πανδημοτική Πρωτοβουλία»

ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ                                    Αγρίνιο, 4 Απριλίου 2011
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ταχ.Δ/νση: Χαρ.Τρικούπη 10
30 100  Α Γ Ρ Ι Ν Ι Ο
Τηλ.: 2641 0 22495, 2641 3 60302
FAX: 2641 0 48498 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Επικοινωνιακό πυροτέχνημα η πρόταση της «Πανδημοτικής Πρωτοβουλίας» για το ΕΠΠΕΡΑΑ.
Η Δημοτική Αρχή με πρόγραμμα, συνέπεια και μεθοδικότητα διεκδικεί έργα 50 εκατομμυρίων Ευρώ.
Έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη ότι, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, η αντιμετώπιση των προβλημάτων απαιτεί από όλους μας σοβαρότητα και υπευθυνότητα.
Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά, στην ανακοίνωση της Πανδημοτικής Πρωτοβουλίας ξεχειλίζει η ανευθυνότητα, ο λαϊκισμός, και η αγωνιώδης προσπάθεια μείωσης του έργου της Δημοτικής Αρχής.
Γνωρίζει η Πανδημοτική Πρωτοβουλία και ο κ. Σταμάτης, ότι ο Δήμος Αγρινίου έχει αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό το συγκεκριμένο πρόγραμμα του....... Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, γεγονός που εσκεμμένα αποσιωπά.
Συγκεκριμένα:
Ήδη εντάχθηκε στο «ΕΠΠΕΡΑΑ» το έργο «Επέκταση και αναβάθμιση της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων Βιολογικού Καθαρισμού», προϋπολογισμού 10,5 εκατ. ευρώ.
 Κατατέθηκε ολοκληρωμένη πρόταση για την αποχέτευση λυμάτων παραλιμνίων οικισμών Τριχωνίδας, προϋπολογισμού 25,5 εκατ. ευρώ, που αφορά στις Δημοτικές Ενότητες Μακρυνείας. Αρακύνθου και Παραβόλας. (Το έργο αποχέτευσης της Δημοτικής Ενότητας Θεστιέων έχει ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα).
Κατατέθηκε ολοκληρωμένη πρόταση για την αποχέτευση της Δημοτικής Ενότητας Αγγελοκάστρου, προϋπολογισμού 5,5 εκ. ευρώ.
Κατατέθηκε ολοκληρωμένη πρόταση για το δίκτυο αποχέτευσης Νεάπολης, προϋπολογισμού 1,28 εκατ. ευρώ. (Είχε ήδη κατατεθεί πρόταση για την αποχέτευση Λεπενούς και Στράτου, προϋπολογισμού 7,7 εκατ. ευρώ).
Κατατέθηκε ολοκληρωμένη πρόταση για το έργο υδροδότηση Δήμου Αγρινίου από λίμνη Καστρακίου, προϋπολογισμού 6,47 εκατ. ευρώ, ώστε να κατασκευαστεί νέος αγωγός ύδρευσης από το Καστράκι μέχρι την Παραβόλα, το Αγγελόκαστρο και τη Μακρυνεία.
Κατατέθηκαν δύο ολοκληρωμένες προτάσεις για την αποκατάσταση χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), μία για το Αγγελόκαστρο προϋπολογισμού 186 χιλιάδων ευρώ και μία για τις παρατριχώνιες δημοτικές ενότητες (Παραβόλας, Θεστιέων Αρακύνθου και Μακρυνείας) προϋπολογισμού 514 χιλιάδων ευρώ.
Η Δημοτική Αρχή εργάζεται με πρόγραμμα, συνέπεια, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα, έτσι ώστε να επιλύσει συνολικά το πρόβλημα της προστασίας των υδατικών πόρων της περιοχής μας, γεγονός που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αξιοποίηση αυτών των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει ο τόπος μας (λιμναία και ποτάμια οικοσυστήματα). Να σημειώσουμε ακόμη, ότι οι πόροι του προγράμματος δεν είναι ανεξάντλητοι και ότι η ένταξη των παραπάνω έργων συνιστά πραγματικό άθλο.
Τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, όπως η κατάθεση δήθεν ώριμης πρότασης το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο, λίγες μόνο ώρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας κατάθεσης προτάσεων στο Υπουργείο, αναδεικνύουν την προχειρότητα και τη σκοπιμότητα με την οποία αντιμετωπίζονται σημαντικά ζητήματα.
Προχειρότητα ως προς την προετοιμασία της πρότασης και σκοπιμότητα ως προς την πρόθεση μείωσης του σημαντικού έργου που επιτελεί η Δημοτική Αρχή.
        Η ενδεχόμενη υποβολή της πρότασης στο ΕΠΠΕΡΑΑ, χωρίς να ελεγχθεί από τις υπηρεσίες του Δήμου, θα τραυμάτιζε σοβαρά την αξιοπιστία του Δήμου μας και θα έθετε σε κίνδυνο το σύνολο των σημαντικών προτάσεων που έχουμε υποβάλει, γιατί στερείται κάθε ίχνους σοβαρότητας τόσο από τυπική όσο και από ουσιαστική άποψη, αφού μεταξύ των άλλων πάσχει στα κριτήρια επιλεξιμότητας, δεν είναι βιώσιμη, παρουσιάζει ετήσιο έλλειμμα 200.000 ευρώ και προβλέπει δαπάνη ενέργειας για την επεξεργασία των λυμάτων 80.000 € ετησίως, δηλαδή ποσόν που πλησιάζει το ενεργειακό κόστος του Βιολογικού καθαρισμού Αγρινίου.
        Επίσης, το επίπεδο της σοβαρότητας των στοιχείων της πρότασης φαίνεται και από το γεγονός ότι για έργο με κατασκευαστικές εργασίες ύψους 1.600.000 €, προβλέπεται μελέτη αμοιβής 325.000 € και αμοιβή τεχνικού συμβούλου 100.000 €, δηλαδή παροχή υπηρεσιών που ξεπερνά το 25% της αξίας του έργου.
        Καθίσταται πλέον σαφές ότι η πρόταση υποβλήθηκε αποκλειστικά για λόγους εντυπωσιασμού και όχι για να υλοποιηθεί.
Ως Δημοτική Αρχή έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη και το επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά, ότι επιθυμούμε τη συνεργασία όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου για την επίλυση των προβλημάτων του τόπου μας. Δεν είμαστε όμως διατεθειμένοι να συναινέσουμε σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων, λαϊκισμού και ανευθυνότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ