Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Ψήφισμα κατά του εκλογικού νόμου για την Αυτοδιοίκηση

Ένα ηχηρό όχι στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο στην αυτοδιοίκηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας.
Απορρίφθηκε η πρόταση-εισήγηση της περιφερειακής αρχής που κατατέθηκε από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και πλειοψήφησε η πρόταση-ψήφισμα της παράταξής μας ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ
Το ψήφισμα που πλειοψήφησε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης έχει ως εξής:
Ψήφισμα κατά του εκλογικού νόμου για την Αυτοδιοίκηση

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδος εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για την εκλογή Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών.

Το σχέδιο νόμου της Κυβέρνησης είναι το αποτέλεσμα μιας στρατηγικής αντιμεταρρύθμισης στο χώρο της Αυτοδιοίκησης που καταστρατηγεί τον πυρήνα της δημοκρατικής λειτουργίας των αυτοδιοίκητων θεσμών, στρέφεται κατά της ισότιμης ψήφου των πολιτών, οδηγεί σε ευνοιοκρατικούς μηχανισμούς και διαμορφώνει ένα υπερσυγκεντρωτικό και υπερισχυμένο πλειοψηφικό σύστημα εκλογής.

Η εκλογή Περιφερειάρχη και Δημάρχου με ποσοστό 43% και με δώρο τα 3/5 των εδρών του περιφερειακού και Δημοτικού Συμβουλίου αντίστοιχα, χωρίς την ισχυρή λαϊκή νομιμοποίηση της Πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος (50 + 1) σε συνδυασμό με την μείωση των εδρών του Περιφερειακού και Δημοτικού Συμβουλίου οδηγούν σε άκρατη κομματικοποίηση την Αυτοδιοίκηση και κατατείνουν σε συγκεντρωτικά πολιτικά συστήματα με υπερεξουσίες Περιφερειαρχών και Δημάρχων.

Ο κόφτης με το όριο 3% για είσοδο παράταξης στα αυτοδιοίκητά συμβούλια αποτελεί μια πρωτοφανή αντιδημοκρατική επιχείρηση στρέβλωσης της λαϊκής ετυμηγορίας, αφανισμού των μικρότερων ανεξάρτητων παρατάξεων και περιορισμού της συμμετοχής στα κοινά.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδος τάσσεται σταθερά υπέρ της αναβάθμισης της δημοκρατικής λειτουργίας των αυτοδιοικητικών θεσμών και της ενίσχυσης της αυθεντικής εκλογικής εκπροσώπησης και συμμέτοχής των τοπικών κοινωνιών.

Είμαστε υπέρ ενός αναλογικότερου εκλογικού συστήματος και της διατήρησης του 50 +1 ως μοναδικό δίκαιο σύστημα εκλογής των Περιφερειακών και δημοτικών Αρχών, με διασφάλιση κυβερνησιμότητας του θεσμού. Χωρίς την εκλογή με 43% , χωρίς την μείωση των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου, χωρίς την κατανομή των 3/5 στις έδρες στην πρώτη παράταξη και χωρίς το πλαφόν του 3% για την εκλογή συμβούλων στα συμβούλια.

Καλούμε το σύνολο των αιρετών Α’ και Β’ βαθμού ανεξάρτητα από ιδεολογική και κομματική τους τοποθέτηση, να δώσουμε μαζί με τις τοπικές κοινωνίες την μάχη για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και τη συμμετοχή στην Αυτοδιοίκηση

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ