Οικολογική Δυτική Ελλάδα
Πάτρα 22 Δεκεμβρίου 2013
Χωροταξικό Δυτικής Ελλάδας: … και στο τέλος … Μανιάτης!
Οι εξ άνωθεν παρεμβάσεις καθορίζουν την αναθεώρηση του Χωροταξικού
«Ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα; Αειφόρος οικιστική χρήση; Έρευνα και καινοτομία; Προστασία του φυσικού και πολιτισμικό Τοπίου; Βιώσιμος τουρισμός; Ωραία όλα αυτά, αλλά εσείς, στη Δυτική Ελλάδα, δύο πράγματα θα κάνετε: Υδρογονάνθρακες και ΑΠΕ». Κάπως έτσι ήταν η παρέμβαση του Υπουργού «Περιβάλλοντος» κ. Μανιάτη κατά την πρόσφατη συζήτηση για την έκθεση ...
αξιολόγησης του Χωροταξικού Σχεδίου για τη Δυτική Ελλάδα.
Επί της ουσίας, ο χωροταξικός μας σχεδιασμός καθορίζεται από δύο αντίρροπες δυνάμεις:
- Τη συστηματική προσπάθεια των επιστημόνων να αναδείξουν την πολυμορφία της Περιφέρειας και να τη συνθέσουν σε ένα ενιαίο σχέδιο, στο οποίο εντοπίζουμε μέριμνα για τον πρωτογενή τομέα και ενσωμάτωση σημαντικών παραμέτρων όπως το τοπίο. Σε αυτή την προσπάθεια είμαστε αρωγοί – παρά τις διαφωνίες μας σε θέματα «ανάπτυξης». Καταθέσαμε λεπτομερείς προτάσεις και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε (σύνοψη της παρέμβασής μας εδώ: http://www.ecowesthellas. blogspot.gr/2013/12/blog-post_ 21.html).
- Την ισοπεδωτική επέμβαση των «δυνάμεων του μνημονίου» που επιβάλουν μεγάλες επενδύσεις χωρίς ενδιαφέρον για τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην ίδια την Περιφέρεια
Παρά τη φιλότιμη προσπάθεια των μελετητών για πολύπλευρες λύσεις, η άνωθεν παρέμβαση του κ. Μανιάτη καθόρισε δυο μεγάλους επενδυτικούς μονόδρομους: εξορύξεις υδρογονανθράκων και αιολικά πάρκα - φωτοβολταϊκά, ενώ στον τουρισμό προβλήθηκαν οι θηριώδεις ξενοδοχειακές μονάδες στις παραλίες. Ακούσαμε, επίσης, μεγαλόστομες αφέλειες του τύπου «οι υδρογονάνθρακες θα φέρουν το φυσικό αέριο στη Δυτική Ελλάδα»! Ποιος ο λόγος να επενδύουμε σε χωροταξικά σχέδια που μελετώνται επί χρόνια από δεκάδες επιστήμονες αν στο τέλος έρχεται ο Υπουργός και «καθαρίζει» με δυο - τρεις δηλώσεις;
Μοιραία, αγνοήθηκε και το πιο ουσιαστικό στοιχείο που εξετάζει ένα χωροταξικό σχέδιο: οι σοβαρές συγκρούσεις χρήσεων γης που συνεπάγονται οι όποιες επιλογές. Εξορύξεις υδρογονανθράκων σε σχέση με τουρισμό, αλιεία και περιβάλλον. Αιολικές μονάδες σε σχέση με προστασία άγριας φύσης, τοπίο (δηλαδή και) τουρισμό. Φωτοβολταϊκά σε σχέση με γεωργία. ‘All inclusive’ ξενοδοχειακές μονάδες σε σχέση με την αειφορία της παράκτιας ζώνης. Αυτά είναι ζητήματα που έπρεπε να διατυπωθούν τώρα, χωρίς περιστροφές, ώστε να επιλυθούν στη συνέχεια.
Ελπίζουμε ότι κατά την εξειδίκευση στη δεύτερη θα υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση αλλά και επαγρύπνηση πολιτών και αυτοδιοίκησης για να περιφρουρηθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός - το πολυτιμότερο εργαλείο της Περιφέρειας.
Κώστας Παπακωνσταντίνου
Περιφερειακός Σύμβουλος, Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...