Χιλιάδες άνθρωποι από πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες και διαδήλωσαν κατά της πολιτικής λιτότητας που ακολουθείται, λίγη ώρα προτού ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής των 27 ηγετών.
Στη διαδήλωση συμμετείχαν περίπου 15.000 άνθρωποι από το Βέλγιο, τη .......
Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Πολωνία, σύμφωνα με τα συνδικάτα που την οργάνωσαν.
Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Πολωνία, σύμφωνα με τα συνδικάτα που την οργάνωσαν.
Στην πλειονότητά τους, πάντως, οι διαδηλωτές ήταν Βέλγοι, οι 3.000 από αυτούς μάλιστα είναι υπάλληλοι του αμερικανικού ομίλου Caterpillar ο οποίος πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει 1.400 θέσεις εργασίας στη μονάδα του στο Βέλγιο. Αρκετές εκατοντάδες ήταν και οι εργαζόμενοι της χαλυβουργίας ArcelorMittal που έφθασαν στις Βρυξέλλες από τη Λιέγη και τη Φλοράνζ της Γαλλίας.
Στην Ευρώπη «habemus austeritas» (δηλαδή «έχουμε λιτότητα»), κατήγγειλε η Αν Ντεμελέν, η γενική γραμματέας της ομοσπονδίας των βελγικών συνδικάτων, κάνοντας ένα λογοπαίγνιο με τη φράση με την οποία ανακοινώνεται η εκλογή του πάπα.
«Είμαστε εδώ για να προειδοποιήσουμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σε κάθε σύνοδο κορυφής τίθενται σε κίνδυνο οι εργαζόμενοι», πρόσθεσε.
Οπως εξήγησε από την πλευρά της η γενική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC), Μπερναντέτ Σεγκόλ, «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις απλώς μεταθέτουν την πίεση στους ανθρώπους που έχουν ήδη πληρώσει τις συνέπειες της κρίσης».
"κυρία Μέρκελ, η νεολαία της Ευρώπης χρειάζεται εκπαίδευση και δουλειά!" γράφει το γιγαντο-πανό του μεγαλύτερου συνδικάτου της Γερμανίας IG Metall (συνδικάτο μετάλλου)
Η ΕΕ, εξήγησε, «θα πρέπει να αναστείλει την προσπάθειά της να μειώσει τα δημόσια ελλείμματα και να επιτρέψει πρώτα να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ενωση, η οποία μαστίζεται από την ανεργία». «Δεν έχουμε να κάνουμε με αριθμούς, έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους», τόνισε ακόμη.
Η Σεγκόλ είχε νωρίτερα συνάντηση με τους προέδρους του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Ο πρόεδρος της ΕΕ παραδέχθηκε πως υπάρχει «ένα πλαίσιο σχετικής σταθερότητας από τη μια πλευρά και κοινωνικής ανησυχίας από την άλλη», αλλά υποστήριξε πως η στασιμότητα στις ευρωπαϊκές οικονομίες «δεν συνδέεται ολόκληρη με την αποκαλούμενη λιτότητα». Υπερασπίστηκε πάντως την ακολουθούμενη πολιτική ζητώντας από όλους να κάνουν υπομονή γιατί, όπως είπε, οι θετικές επιπτώσεις γίνονται πάντα αισθητές «με κάποια καθυστέρηση».
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Εντα Κένι, η χώρα του οποίου ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, επισήμανε ότι «κανένας ευρωπαίος ηγέτης δεν μπορεί να είναι ευτυχής για την κατάσταση με τους 26 εκατομμύρια ανέργους στην Ενωση».
Στο ιστορικό υψηλό του 11,9% ανήλθε η ανεργία στην ευρωζώνη τον μήνα Ιανουάριο, οριακά αυξημένη σε σχέση με το 11,8% που καταγράφηκε τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Τον Ιανουάριο του 2012 η ανεργία στην ΟΝΕ βρισκόταν στο 10,8%.
Η Ευρώπη των ανέργων
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat, περίπου 18,998 εκατομμύρια άτομα βρέθηκαν δίχως εργασία εντός των συνόρων της νομισματικής ένωσης τον πρώτο μήνα του έτους.
Tα υψηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα (27,0% τον Νοέμβριο), την Ισπανία (26,2%) και την Πορτογαλία (17,6%).
Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε σε 19 κράτη μέλη, μειώθηκε μονάχα σε επτά, και παρέμεινε σταθερό σε ένα, τη Δανία.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε βάθος δωδεκαμήνου καταγράφηκαν στην Ελλάδα (από 20,8% σε 27,0% μεταξύ Νοεμβρίου 2011 και Νοεμβρίου 2012), την Κύπρο (από 9,9% σε 14,7% μεταξύ Ιανουαρίου 2012 και 2013), την Πορτογαλία (από 14,7% σε 17,6%), και την Ισπανία (από 23,6% σε 26,2%).
Η Ευρώπη των φτωχών
Το 40% του ενεργού πληθυσμού στην Ευρώπη ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, την ίδια ώρα που το 30% των τροφίμων που παράγονται στην Ευρώπη πηγαίνει στα σκουπίδια, ενώ μόνο στην Αγγλία παραμένουν άδεια πάνω από 930.000 σπίτια που, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να προσφέρουν κατάλυμα στους δεκάδες χιλιάδες αστέγους.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...