Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

ΟΦΥΠΕΚΑ: Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων


ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Λεωφόρος Μεσογείων 207, ΤΚ 1162, Αθήνα
Τηλ. 210 8089271, info@necca.gov.gr
Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας
Πληροφορίες: Μαλβίνα Καρανίκα, 2632055094, m.karanika@necca.gov.gr
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ… 10/08/2022
ΘΕΜΑ: Η Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου - Αιτωλικού
Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας με χαρά ανακοινώνει την στελέχωσή της με ένα νέο επίλεκτο μέλος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α). Ο «Brando» είναι Βελγικός – ποιμενικός σκύλος, εκπαιδευμένος στην Ανίχνευση Δηλητηριασμένων Δολωμάτων και θα επιχειρεί μαζί με τον χειριστή του στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού. Στόχος των περιπολιών της Ομάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων είναι ο έλεγχος της υπαίθρου και ο έγκαιρος καθαρισμός της από δηλητηριασμένα δολώματα και ζώα ώστε να μετριαστούν οι απώλειες στη βιοποικιλότητα μέσω της μείωση των πιθανοτήτων δηλητηρίασης της άγριας πανίδας.
Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, υλοποίησε τα προηγούμενα έτη μια σειρά δράσεων διατήρησης (τέως Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων), αύξησης και προστασίας του πληθυσμού των όρνιων του Αράκυνθου στα πλαίσια ενεργειών για τη διάσωση των γυπών της Αιτωλοακαρνανίας από βέβαιο αποδεκατισμό. Η δυνατότητα ταχύτατου εντοπισμού μεμονωμένων περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, με τη συνδυαστική χρήση εκπαιδευμένου σκύλου ανίχνευσης κρίθηκε ως επιπλέον αναγκαίο μέτρο για την μείωση της συχνότητας περιστατικών ανεύρεσης δηλητηριασμένων όρνιων αλλά και άλλων ειδών άγριας ζωής, σε περιοχές ευθύνης της.
Η πρώτη προληπτική περιπολία της Ομάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων, της Μονάδας Διαχείρισης, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 03/08/22 στην περιοχή των Κάτω Ελληνικών ή Κάτω Αμπέλια.
Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης περιπολίας, ακολούθησε δια ζώσης επικοινωνία του χειριστή, κ. Παλαιού Νίκου, με κατοίκους του χωριού με σκοπό την παύση χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων για τον θάνατο άγριων και μη, θηλαστικών. Η ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού, μέσω της συνεχής ενημέρωσης του, είναι καθοριστικός παράγοντας επιτυχίας οποιασδήποτε προσπάθειας προστασίας της άγριας ζωής.
Ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. είναι ο πρώτος δημόσιος οργανισμός στη χώρα που εντάσσει στον επιχειρησιακό του σχεδιασμό πέντε Ομάδες Σκύλων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων, οι οποίες τόσο από τη διεθνή όσο και από την Ελληνική εμπειρία, αποτελούν αποτελεσματικό εργαλείο πρόληψης δηλητηρίασης οικόσιτων και άγριων ειδών ζώων.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ: Η ΧΡΗΣΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΩΝ ΔΟΛΩΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΥ ΔΙΩΚΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟΣΟ ΤΑ ΖΩΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ