Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

ΠΑΤΡΑ: «Πετούν τους φοιτητές έξω από τα δωμάτιά τους και τους κλείνουν και τη πόρτα!»

Δήλωση του Χρήστου Κοσίνα, περιφερειακού συμβούλου στη Δυτική Ελλάδα
Χαιρετίζουμε τη στάση των φοιτητών που διαμένουν στη Φοιτητική Εστία Πάτρας και κινητοποιήθηκαν σήμερα 23/3/2020 απαιτώντας το αυτονόητο δικαίωμα της...
συνέχισης της στέγασής τους στην Εστία. 
Η πρόσφατη ΚΥΑ με  αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 20021/21 - 03 - 2020 ΚΥΑ (Β ́ 956) της κυβέρνησης που επιβάλλει το κλείσιμο των φοιτητικών εστιών σε όλη την Ελλάδα λόγω μέτρων πρόληψης και αναστολής της μετάδοσης του κορωνοϊού είναι απαράδεκτη ενέργεια, έξω από κάθε σοβαρή πρακτική προφύλαξης ενάντια στην επιδημία. Η απόφαση έξωσης των αποτελεί ευθεία επίθεση στη υγεία του πιο οικονομικά αδύναμου κομματιου των φοιτητών. Πρόκειται για μια κυβερνητική απόφαση έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τις προτροπές έως απαγορεύσεις των προηγούμενων ημερών της ίδιας κυβέρνησης να μην πηγαίνουν στην επαρχία κάτοικοι των πόλεων για να μην μεταδώσουν τον ιό. 

Αντί η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προφυλαχθούν οι εστιακοί φοιτητές από την νέα πανδημία, επιλέγει την εύκολη λύση, να πετάξει χιλιάδες εστιακούς έξω από τα δωμάτιά τους. Παράλληλα με την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας, «αποφασίζει και διατάζει» χιλιάδες φοιτητές σε όλη την Ελλάδα, με ιδιαίτερες οικονομικές δυσκολίες, να εγκαταλείψουν τις εστίες. Το που θα πάνε βέβαια, και πως θα ταξιδέψουν με ασφάλεια, της είναι αδιάφορο.
Η κίνηση αυτή είναι ξεκάθαρα ενάντια στις συστάσεις του ΕΟΔΥ για αποφυγή μαζικών μετακινήσεων. Πολλοί φοιτητές που διαμένουν στην εστία παράλληλα εργάζονται, δραστηριοποιούνται στην έρευνα που συνεχίζει να διεξάγεται στο πανεπιστήμιο, για λόγους προφύλαξης των οικογενειών τους δεν επιλέγουν να μετακινηθούν σε οποιαδήποτε γωνιά της Ελλάδας.
Η στάση της πρυτάνεως του πανεπιστημίου Πάτρών, κ. Κυριαζοπούλου είναι τουλάχιστον θλιβερή και επικίνδυνη. Επιλέγει να στοχοποιήσει ως μειοψηφία τους φοιτητές που αντιδρούν και ζητούν τα αυτονόητα. Οι πρωτοφανείς αναφορές της πως η διαμονή τους στην εστία αποτελεί κίνδυνο για το παρακείμενο νοσοκομείο του Ρίου που αποτελεί κέντρο αναφοράς για τον κορωνοιό, είναι απαράδεκτες και αντιεπιστημονικές, τις οποίες κάθε μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας θα πρέπει να καταδικάσει. Δεν μπορεί να κατηγορεί τους φοιτητές ότι δεν τηρούν μέτρα ασφαλείας κατά τη διαμαρτυρία τους, τη στιγμή που φέρει σημαντική ευθύνη για το τρόπο κινητοποίησης των φοιτητών.
Προτίμα να τους γυρίσει επιδεικτικά την πλάτη και να καλέσει την αστυνομία να παρέμβει στο χώρο του πανεπιστημίου, στο χώρο του ασύλου, για να μπορέσει να αποχωρήσει!
Θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές, η περιφέρεια, το υπουργείο, η πρυτανεία του πανεπιστημίου Πατρών να μεριμνήσουν άμεσα για την διαμονή με ασφάλεια των φοιτητών στα δωμάτια των εστιών τους. 
Οι φοιτητές με τις ανακοινώσεις τους ζητούν:
1. Να μην κλείσει καμία εστία πανελλαδικά.
2. Με κρατική χρηματοδότηση να δοθεί χρηματικό επίδομα σίτισης σε κάθε οικότροφο, για την χρονική περίοδο που η φοιτητική λέσχη θα είναι κλειστή.
3. Να μην γίνει καμία διακοπή των παροχών της ΦΕΠ που καλύπτουν τις βασικές ανάγκες των οικοτρόφων (ρεύμα, νερό, πλυντήρια και internet- δεδομένου ότι πραγματοποιούνται οι διαδικτυακές διαλέξεις.)
4. Να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα καθαριότητας με κρατική ευθύνη: Αντισηπτικά στους κοινόχρηστους χώρους καθώς και διάθεση αντισηπτικών και καθαριστικών στους οικοτρόφους. Παροχή στους εργαζομένους όλου του απαραίτητου εξοπλισμού απολύμανσης (μάσκες, γάντια κ.τ.λ) Τακτική απολύμανση στους κοινόχρηστους χώρους.
5. Να πραγματοποιηθούν δωρεάν τεστ ελέγχου του Convid19, σε όλους τους οικοτρόφους, δεδομένου του ότι ζούμε πάρα πολύ κοντά στο κέντρο εντατικής φροντίδας για τον ιό, του Ρίου καθώς και μετακινούμαστε με τα ίδια μέσα μεταφοράς με το προσωπικό του νοσοκομείου.

Χρήστος Κοσίνας
Μεταπτυχιακός φοιτητής, Πανεπιστήμιο Πατρών
Περιφερειακός σύμβουλος στην Αχαΐα
Αριστερή Παρέμβαση Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ