Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

“Κουνούπι δεν περνά από τον Έβρο”… Μόνο βλαβεροί “Αρουραίοι” έχουν την τιμητική τους!

Του Π. Κατσούλη*
Προφανώς δεν έχω κάτι με τα αναγκαία για τη φυσική ισορροπία τετράποδα. Tα βλαβερά “πολιτικά τρωκτικά” απεχθάνομαι, τα οποία επιβεβαιώνουν για πολλοστή φορά πως “ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται”... 
Η Καλύτερη  αναμπουμπούλα δε που μπορεί να υπάρξει είναι η καλλιέργεια πολεμικού κλίματος, ώστε υπογείως να κάνουμε τις “δουλειές” μας.
Ποιες είναι αυτές; Καταγράφω τις βασικότερες, μετά την “ασύμμετρη απειλή” του Έβρου:
ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ – ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ: Πριν από σχεδόν μια εβδομάδα, κατατέθηκε εκπροθέσμως και ψηφίστηκε σε νομοσχέδιο που αφορούσε ζητήματα των ΟΤΑ, τροπολογία του κ. Μηταράκη σύμφωνα με την οποία:
Α) Προσλαμβάνεται στο Υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής μεγάλος αριθμός υπαλλήλων λόγω “εκτάκτων αναγκών”. Άνευ των τυπικών διαδικασιών! Το υπουργείο “γιοφύρι της Άρτας”, εμφάνισε αίφνης “έκτακτες ανάγκες” στα “Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης”, όπως αναφέρεται στην τροπολογία. Τα οποία όμως Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης υπολειτουργούν, αφού η διαδικασία παροχής ασύλου έχει ανασταλεί με κυβερνητική απόφαση και αναμένονται αντί αυτών τα Κλειστά Κέντρα μέχρι το καλοκαίρι. Δεν είναι φυσικά οι πρώτες προσλήψεις. Ήδη προσλήφθηκαν στην υπηρεσία ασύλου 220 άτομα, ενώ ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφυγών καταγγέλλει, πως “προκαλείται πρόσθετο διοικητικό βάρος και δυσλειτουργίες… καθώς και την πρακτική στελέχωσης της υπηρεσίας με πρόσληψη συμβασιούχων και ενοικιαζόμενων υπαλλήλων και τη χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας…”.
Β) Ας δεχθούμε καλόπιστα ότι αίφνης προέκυψαν τώρα “έκτακτες ανάγκες” προσωπικού στο υπουργείο Μετανάστευσης. Προέκυψαν όμως και “έκτακτες ανάγκες” μετακλητών; Όχι απλά υπαλλήλων, αλλά μετακλητών προϊσταμένων για την “εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών μετανάστευσης”, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση. Ίσως καταγραφούμε στο βιβλίο Γκίνες, αφού πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία ο υπουργός να προσλαμβάνει μετακλητούς και να τους βαφτίζει προϊστάμενους! Αλλά είπαμε, άμα είσαι “Άριστος” όλα τα μπορείς…
Γ) Σε “καιρό πολέμου” οι “Άριστοι”, εκτός της εκλογικής τους πελατείας νοιάζονται και για το δημόσιο χρήμα. Αφού ως γνωστόν “νηστικό αρκούδι δεν χτυπά τα τύμπανα του πολέμου”. Έτσι ευρισκόμενοι σε κατάσταση “έκτακτης ανάγκης”, όλες οι δημόσιες συμβάσεις θα υλοποιούνται με απ’ ευθείας αναθέσεις! Τώρα μάλιστα που κατάφεραν τα πρώτα 350 εκατ. € από τα 700 της βοήθειας της Ε.Ε. να τα διαχειριστούν οι ίδιοι και όχι ορισμένες “κακές ΜΚΟ”, αντιλαμβάνεστε λόγω “έκτακτων αναγκών” το πάρτι των απ’ ευθείας αναθέσεων που στήνεται. Πρώτος επισήμως συμμετέχων σε αυτό, καταγράφεται, “ο κατασκευαστής πληροφοριακών συστημάτων των προ-αναχωρησιακών κέντρων κράτησης αλλοδαπών”.
Η οποία όμως κατάσταση “έκτακτης ανάγκης” δεν αφορά μόνο το Υπουργείο Μετανάστευσης. Εξαπλώνεται και στο Υπουργείο Τουρισμού με απ’ ευθείας ανάθεση στον ανάδοχο της “υλοποίησης ενεργειών του προγράμματος επικοινωνίας του ΕΟΤ για την προώθηση και προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος”. Κάπου θα χρωστούσαν οι “Άριστοι”, δεν εξηγείται αλλιώς…
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΣΥΛΟΥ: Με την τροπολογία της 5ης  Μαρτίου “καθορίστηκε η διαδικασία εξόδου από προγράμματα φιλοξενίας, καθώς και η διακοπή παροχών σε είδος και σε χρήμα για όσους έχουν λάβει θετική απόφαση διεθνούς ή επικουρικής προστασίας… οι παροχές διακόπτονται μετά από 30 ημέρες από την λήψη θετικής απόφασης ασύλου, με εξαίρεση περιπτώσεις ασυνόδευτων ανηλίκων ”.
Οι περικοπές αφορούν το αποκλειστικά χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της Ε.Ε. “ΕΣΤΙΑ”, με διαχειριστή την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Παρείχε οικονομικό βοήθημα σε 14.900 αναγνωρισμένους πρόσφυγες. Το επίδομα κυμαίνονταν από 90 έως 550 €, ανάλογα με την εστία διαμονής και το μέγεθος της οικογένειας. Σε καταλύματα φιλοξενούνται 6.537 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, το 58% εκ των οποίων βρίσκονται εντός Αττικής. Εξ αυτών το 94% έχουν ΑΜΚΑ, το 76% ΑΦΜ, το 36% έχει εγγραφεί στα μητρώα του ΟΑΕΔ, το 82% των παιδιών τους έχει εγγραφεί σε δημόσιο σχολείο. Συνολικά μένουν σε διαμερίσματα περίπου 27.000 άτομα, ενώ υφίσταται μεγάλος αριθμός δυνητικών δικαιούχων. Πριν από 1,5 μήνα, έλαβαν με προπληρωμένες κάρτες το οικονομικό βοήθημα και οι 93.976 αιτούντες άσυλο.
Επομένως δεν πρόκειται για χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού που τώρα κόβονται και θα τα πάρουν Έλληνες. Είτε θα πάνε σε άλλες χώρες, ακόμη και στην Τουρκία, είτε θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να τους αλλάξει σκοπό, που εκτιμώ πως είναι η πολιτική της στόχευση.
Η κυβερνητική πολιτική, εκτός Έβρου, έχει το τελευταίο διάστημα δύο πυλώνες. Τα ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΑΝΤΟΥ, στα νησιά και την ενδοχώρα και την ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ. Γι’ αυτό δεν προχωρά η αποσυμφόρηση των νησιών, δεν αιτούνται αναλογικές ροές στην Ε.Ε. και  καταργούν το πρόγραμμα “ΕΣΤΙΑ”. Τα κλειστά κέντρα σημαίνουν μεγάλες μπίζνες με τα 2-3 κατασκευαστικά μεγαθήρια, ενώ παράλληλα ικανοποιείται και το ακροδεξιό ακροατήριο. Το πολεμικό κλίμα στον Έβρο βολεύει, εκτός των άλλων επιδιώξεων, στην κάμψη των αντιδράσεων των δεξιών Περιφερειαρχών/Δημάρχων.
Σχεδιασμός επικίνδυνος, ο οποίος θα δούμε αν θα πετύχει. Μέχρι τότε όμως η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει:
Με το τέλος του προγράμματος, αυτοί οι περίπου 100.000 άνθρωποι τι θα απογίνουν, χωρίς στέγη και χρήματα για τη διατροφή τους, ενώ δεν μπορούν να φύγουν από τη χώρα; Ακόμη και αν βρουν εργασία, τότε όσοι τώρα καταγγέλλουν το πρόγραμμα θα διαμαρτυρηθούν για “τους ξένους που μας παίρνουν τις δουλειές”.
 Όσο για τις τοπικές κοινωνίες και τις αγορές, οι οποίες είχαν “στεγνώσει” από ρευστό πριν την πανδημία, προφανώς είναι αμελητέα ποσότητα μερικές δεκάδες εκατ. ευρώ μηνιαίως. Ας πάνε τα χρήματα στις κατασκευαστικές, για να φανεί για μια ακόμη φορά ποιοι είναι με τους πολλούς και ποιοι με τους λίγους! 
Γι’ αυτό αναφέρθηκα σε επικίνδυνο σχεδιασμό. Γιατί θα επηρεάσει αρνητικά την ήδη επιβαρυμένη κοινωνική μας συνοχή. Όσοι δεν το καταλαβαίνουν και κατασκευάζουν “εσωτερικούς εχθρούς”, τους καλώ να διαβάσουν μια έρευνα για την τωρινή κατάσταση σ’ ένα ελληνικό νησί, εφημερίδας φιλικής στην κυβέρνηση. Με όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι μια “σκηνή από το μέλλον μας”.

*Παναγιώτης Α. Κατσούλης
Εκπαιδευτικός
Πρώην Δήμαρχος Μεσολογγίου
Μέλος Ν.Ε. Ανασυγκρότησης ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλ/νιας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ