Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Το Πρώτο Μεγάλο Χαστούκι στο Ευρώ και την ΕΕ Μαζί, από την Ιταλία

Γράφει ο Βασίλης Βάσσης, αναπληρωματικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΕΠΑΜ
Την 14Η Μαΐου θα πρέπει να αρχίσουμε να τη γιορτάζουμε ως την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ευρώ και της ΕΕ. Την ημέρα αυτή το κόμμα του...
Πέπε Γκρίλο Το «Κίνημα 5 Αστέρων» και η «Λίγκα», ήρθαν σε καταρχήν συμφωνία για σχηματισμό Κυβέρνησης στην Ιταλία. Μάλιστα έχουν υπογράψει και ένα προσύμφωνο συγκυβέρνησης το οποίο όπως λένε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, έχει κάνει το Γιουνγκέρ να χάσει τον ύπνο του και να κόψει το πιοτό. Δεν μπορεί να σταθεί πουθενά. Και ενώ όλοι το περίμεναν από την Ελλάδα τελικά μας ήρθε από την Ιταλία. Μάλιστα από τους Μακαρονάδες που τους έλεγαν οι παππούδες μας όταν τους είχαν πάρει στο κυνήγι στα Βουνά της Πίνδου. Μπράβο μας. Τα καταφέραμε και ξεφτιλίσαμε τους αγώνες των προγόνων μας. «Όλοι μιλάνε γι’ αυτό στις Βρυξέλλες», όπως μας πληροφορεί το ειδησεογραφικό πρακτορείο Euronews. Το κείμενο αυτό το δημοσίευσε η ιταλική έκδοση της Huffington Post.(https://www.huffingtonpost.it/…/un-comitato-di-conciliazi…/…). Βγήκαν οι επίσημοι της Ευρώπης να απειλήσουν τους Ιταλούς με σεισμούς λοιμούς και καταποντισμούς; Βγήκε η κ. Μέρκελ να απειλήσει ευθέως την Ιταλία ότι θα γίνει Πρίστινα, αν πάρει σάρκα και οστά αυτή η Κυβέρνηση; ΟΧΙ. Αν Θυμόμαστε καλά η κ. Μέρκελ στο Δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015 έτσι μας είχε πει. Ότι αν ψηφίσουμε ΟΧΙ η Ελλάδα θα γίνει Πρίστινα.  
Ακούσαμε πουθενά όλους αυτούς τους Γραικύλους, που 8 χρόνια τώρα εκφοβίζουν συστηματικά τον Ελληνικό Λαό ότι αν φύγει από το Ευρώ και την ΕΕ θα πέσει ο Ουρανός στο Κεφάλι του; Ακούσαμε πουθενά όλους αυτούς τους μεγάλους Δημοσιογράφους να μας λένε ότι η Ιταλία θα βυθιστεί και θα εξαφανιστεί από το Χάρτη έτσι και φύγει από το Ευρώ; Ότι δεν θα έχουν χαρτί Υγείας ή ότι δεν θα έχουν να φάνε; ΟΧΙ. Κανένα μεγάλο αλλά ούτε και μικρό μέσο Ενημέρωσης δεν είπε ούτε μια κουβέντα. Γιατί άραγε; Μα γιατί ο Έλληνας δεν πρέπει να μαθαίνει ότι στα άλλα Κράτη μπορεί ο λαός και ενώνεται όταν πρόκειται για το καλό της Πατρίδας του και να δίνει τη μάχη ενάντια στον κοινό εχθρό. Αυτό που έκαναν οι παππούδες του δηλαδή. Εδώ θα πρέπει να συνεχίσουμε εμείς σαν ραγιάδες που είμαστε να χωριζόμαστε σε δεξιούς και αριστερούς και οι Δωσίλογοι να συνεχίζουν να κυβερνάνε και ο λαός να συνεχίζει να πεθαίνει.
Έτσι την 14η Μαΐου 2018 ένα κόμμα που δεν ανήκει σε κανένα πολιτικό χώρο, όπως είναι το κόμμα του Πέπε Γκρίλο το «Κίνημα 5 Αστέρων», που στις εκλογές που έγιναν πρόσφατα στην Ιταλία πήρε το 32,5% των ψήφων των Ιταλών, ήρθε σε καταρχήν συμφωνία για να σχηματίσει Κυβέρνηση με τη «Λίγκα» το οποίο πήρε το 35% με κύριο σύνθημα και των δύο την απεμπλοκή της Ιταλίας από τον θανάσιμο εναγκαλισμό του Ευρώ. Ακούστηκε πουθενά; ΟΧΙ βέβαια γιατί ο ραγιάς ο Έλληνας θα πρέπει να συνεχίσει να πιστεύει ότι αν φύγει από το Ευρώ δεν θα έχει Χαρτί Υγείας.          
Τι κι αν το Κίνημα 5 Αστέρων με τη Λίγκα επέμειναν ότι το έγγραφο είναι σχέδιο και από τότε έχει αλλάξει, ορισμένες από τις προτάσεις που περιέχονται σε μια διακυβερνητική συμφωνία συνασπισμού - έστω και σε επίπεδο προσχεδίου - θεωρήθηκε casus beli από τους ευρωκράτες και προκάλεσε εγκεφαλικά στους ιθύνοντες του τέρατος των Βρυξελλών.
Και μόνο το γεγονός ότι σε ένα σχέδιο συνεργασίας δύο κομμάτων που θέλουν να συνεργαστούν για να σχηματιστεί Κυβέρνηση προς όφελος του Λαού της Ιταλίας αναφέρθηκε η εξαίρεση από τους κανόνες του Δημοσιονομικού Συμφώνου, όπως και η αναθεώρηση των Συνθηκών της ΕΕ Θεωρήθηκε ανήκουστο. Η πιο προκλητική για τους ευρωκράτες από όλες τις προτάσεις πολιτικής συμφωνίας ήταν η πρόταση της αυριανής κυβέρνησης της Ιταλίας να προβλεφθεί διαδικασία εξόδου της χώρας από το ευρώ χωρίς αναγκαστικά να συνοδεύεται με έξοδο και από την ΕΕ. Αυτή τη Διαδικασία την αποκαλούν μηχανισμό μόνιμης εξαίρεσης.
Το σχέδιο αυτό της «κυβερνητικής αλλαγής», όπως τιτλοφορείται είναι χρονολογημένο στις 14 Μαΐου 2018 με σφραγίδα χρόνου 9.30 π.μ.. Από τότε που οι ηγέτες των δυο κομμάτων συναντήθηκαν δύο φορές. Σε δηλώσεις τους διαβεβαίωσαν ότι πολλά σ’ αυτό το Σχέδιο που διέρρευσε έχουν αλλάξει.
Από τότε οι Μηχανισμοί της Ευρωκατοχικού Ευρωπαϊκού Καθεστώτος καθώς και οι «ΑΓΟΡΕΣ», έχουν πάθει την πλάκα τους. Ακόμα και μετά τη δήλωση των δυο μερών ότι ο μηχανισμός εξαίρεσης που θα ανοίξει την πόρτα στην Ιταλία να εγκαταλείψει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι, ο πανικός στις Βρυξέλλες δεν έχει καταλαγιάσει. Το ίδιο και στις χρηματαγορές.
Οι Ηγέτες των δύο αυτών Κομμάτων, προχώρησαν σε νέα σχόλια που δημοσιεύθηκαν στο Facebook, δήλωσαν ότι επιθυμούν να επιστρέψουν σε μια εποχή πριν από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, η οποία το 1992 έθεσε τα θεμέλια για το ευρώ και εξανάγκασε τα δεσμευμένα κράτη μέλη να ακολουθήσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες σε επίπεδο ΕΕ. Συγκεκριμένα τα σχόλια τους ήταν: «Οι εν λόγω κανόνες, μαζί με τη νομισματική πολιτική «πρέπει να επανεξεταστούν μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους μας, στο πνεύμα της επιστροφής στο πλαίσιο προ-Μάαστριχτ, όταν τα ευρωπαϊκά κράτη παρακινούνταν από πραγματικούς στόχους για ειρήνη, αδελφοσύνη, συνεργασία και αλληλεγγύη.»
Ας δούμε όμως λίγες από τις προτάσεις που περιέχονται μέσα στο σχέδιο αυτό των δύο κομμάτων:
• Να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διαγράψει ιταλικό χρέος ύψους 250 δισ. Ευρώ. Αυτή είναι η ονομαστική αξία των ιταλικών ομολόγων που έχει αγοράσει η ΕΚΤ στα πλαίσια της λεγόμενης ποσοτικής χαλάρωσης. Θυμίζουμε ότι το συνολικό δημόσιο χρέος της Ιταλίας υπερβαίνει τα 2,2 τρις ευρώ.
• «Ριζική» επαναδιαπραγμάτευση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ για τα κράτη μέλη καθώς και της συμβολής της Ιταλίας στον προϋπολογισμό του μπλοκ. Το τμήμα αυτό περιγράφει επίσης το μηχανισμό εξαίρεσης των μελών ώστε να αποχωρούν από το ευρώ, εάν υπάρχει «σαφής επιθυμία» (π.χ. δημοψήφισμα) να το πράξουν.( Με κατοπινή τους δήλωση οι αρχηγοί των δυο κομμάτων είπαν ότι αυτό δεν εξετάζεται πλέον).
• Να αποσυρθούν αμέσως οι κυρώσεις για τη Ρωσία, «η οποία δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως απειλή αλλά ως οικονομικός και εμπορικός εταίρος».
• Αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ για τη μετανάστευση, τους οποίους το σχέδιο ορίζει ως «μη βιώσιμους για την Ιταλία». Οι προτάσεις περιλαμβάνουν την αλλαγή των λεγόμενων κανόνων του Δουβλίνου που υποχρεώνουν τους μετανάστες να υποβάλλουν αίτηση για άδεια παραμονής στη χώρα όπου φθάνουν για πρώτη φορά και την επανεγκατάσταση εισερχομένων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
• Την εισαγωγή ενός «εισοδήματος των πολιτών» ύψους € 780 ανά μήνα, παρόμοιο με την πρόταση του Κινήματος 5 Αστέρων για καθολικό βασικό εισόδημα, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από κρατικές δαπάνες ύψους 17 δις ευρώ - αλλά το σχέδιο αναφέρει επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να συνεισφέρει στο πρόγραμμα.
• Την υιοθέτηση «τολμηρών και επαναστατικών μέτρων» για να αρθεί η φορολογική επιβάρυνση των Ιταλών. Το σχέδιο μιλά για την καθιέρωση ενός ενιαίου φόρου (flat tax), όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά η Λίγκα, αν και το σχέδιο δεν είναι σαφές πώς θα λειτουργούσε κάτι τέτοιο και προτείνει στην πραγματικότητα διάφοροι συντελεστές και παρακρατήσεις.
• Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της Ιταλίας ώστε να επιτρέψει στους εργαζομένους να συνταξιοδοτηθούν μόλις φτάσουν στο «επίπεδο 100»: δηλαδή όταν το συνολικό ποσό της ηλικίας τους και των ετών που συμβάλλουν στην κοινωνική ασφάλιση ανέρχεται σε τουλάχιστον εκατό.
• Δημιουργία μιας «επιτροπής συμφιλιώσεως»: ένα είδος σκιώδους κυβέρνησης – μιας κυβέρνησης πίσω από την κυβέρνηση – που θα διαμεσολαβεί στις διαφωνίες εντός της κυβέρνησης και για τη λήψη κοινών θέσεων πολιτικής στο μέλλον.
Οι πιέσεις βεβαίως που ασκούνται στις ηγεσίες των δυο κομμάτων και κυρίως στον Di Maio του «Κινήματος 5 Αστέρων» είναι μεγάλες, από τη μία πλευρά είναι το Πολιτικό Σύστημα της Ιταλίας και Οι Ευρωκράτες και από την άλλη η Εκλογική Βάση του Κινήματος. Αυτό που μένει τώρα είναι να δούμε ποια από τις δυο τάσεις θα επικρατήσει. Οι πιέσεις από το κατεστημένο, ή οι πιέσεις από την εκλογική και πολιτική βάση;
Ένα είναι σίγουρο. Ακόμη κι αυτό το ασαφές σχέδιο «κυβερνητικής αλλαγής» στη Γείτονα Ιταλία, είναι παρασάγγας πιο προοδευτικό, πιο ριζοσπαστικό από το αλήστου μνήμης πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του Τσίπρα το 2014 και αποδείχθηκε εκρηκτικό σαν «βόμβα» στο κατεστημένο κυρίως στις Βρυξέλλες. Δεν υπήρξε ποτέ πριν σε έγγραφο κυβερνητικής συμφωνίας το αίτημα για μόνιμη εξαίρεση κράτους-μέλους από την ευρωζώνη και τους δημοσιονομικούς κανόνες του Μάαστριχτ. Ποτέ πριν! Ούτε από τη δεξιά. Ούτε από την αριστερά.
Βέβαια προσωπική μου άποψη είναι, ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα συγκυβέρνησης δεν είναι επαρκές και άξιο να βγάλει την Ιταλία από τα αδιέξοδα της ευρωζώνης προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας του ιταλικού λαού. Μια μικρή ανάσα μπορεί να δώσει, αν βέβαια εκτελεστεί κατά γράμμα, για λίγο όμως καιρό. Έτσι γρήγορα οι Ιταλοί θα βρουν ξανά μπροστά τους τα αδιέξοδα που έχουν και σήμερα, μιας και δεν θέτουν ακόμα θέμα Εξόδου από την ΕΕ.
Δηλαδή όπως λένε πολλοί δεν υπάρχει περίπτωση ξεπουλήματος; Αυτό κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει. Όμως αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι το ξεπούλημα των προσδοκιών και των ελπίδων του Ιταλικού λαού, που αυτή τη στιγμή πάνω από το 50% στηρίζει ένα πιθανό ριζοσπαστικό πρόγραμμα εξόδου από το ευρώ, δεν θα περάσει εύκολα όπως έγινε στην Ελλάδα, γιατί το «Κίνημα 5 Αστέρων»  δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, όπου η βάση πειθαρχεί τυφλά στον ηγετικό μηχανισμό και τις «συνιστώσες» του. Είναι ένα κίνημα βάσης με πολύ πλατύ παλλαϊκό χαρακτήρα.
Γι’ αυτό και μην βαυκαλίζεται κανείς ότι η Ιταλία ετοιμάζεται να περάσει μια περίοδο ΣΥΡΙΖΑ. Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα. Ούτε το Κίνημα 5 Αστέρων ευτυχώς δεν είναι αριστερά, όπως την γνωρίσαμε στην Ευρώπη και ας έχουν οι Ιταλοί πολλά κοινά με τους Έλληνες. Έχουν όμως και μια σημαντική διαφορά. Ο ραγιαδισμός δεν είναι κάτι που το μοιραζόμαστε με τους γείτονες. Γι' αυτό ας τρέχουν ορισμένοι να δικαιολογήσουν το δικό τους ραγιαδισμό, προδικάζοντας το τι θα γίνει στην Ιταλία.
Μια πιθανή προδοσία του Πέπε Γκρίλο και του Di Maio, δεν θα περάσει αναίμακτα όπως στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη οι πιέσεις της βάσης για ένα ακόμη πιο ριζοσπαστικό κυβερνητικό πρόγραμμα και κυρίως για την πραγματοποίηση της βασικής προεκλογικής δέσμευσης για ένα δημοψήφισμα όπου θα κριθεί η παραμονή ή μη της Ιταλίας στο ευρώ, γίνονται όλο και πιο ασφυκτικές για την ηγεσία. Ίδωμεν λοιπόν. Τίποτε δεν έχει κριθεί ακόμη.

ΒΑΣΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΑΠΛ. ΜΕΛΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Ε.ΠΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ