Πέμπτη, 24 Μαΐου 2018

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΟΕΒ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟ - Περί διακοπής της Ηλεκτρικής Ενέργειας στους Τ.Ο.Ε.Β.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΠΡΟΣ
Αξιότιμο Πρωθυπουργό κ. Αλέξιο Π. Τσίπρα
Μέγαρο Μαξίμου - Αθήνα 

 Μετά την ενημέρωση από τη ΔΕΗ (Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος) περί διακοπής της Ηλεκτρικής Ενέργειας στους οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων Τ.Ο.Ε.Β., συνήλθε εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο του Γ.Ο.Ε.Β. Αχελώου (Αιτωλοακαρνανίας) παρουσία των προέδρων των Τ.Ο.Ε.Β. (σύνολο 49) και του...
εκπροσώπου της περιφέρειας δυτικής Ελλάδος, περιφερειακού συμβούλου κ. Ευθυμίου Απόστολο προκειμένου να συζητήσουν και να αποφασίσουν για το πιο πάνω έγγραφο της ΔΕΗ περί διακοπής ηλεκτρικής ενέργειας στα Τ.Ο.Ε.Β.
ΟΜΟΦΩΝΑ αποφασίστηκε όπως σχετικό υπόμνημα σταλεί στο γραφείο του κυρίου Πρωθυπουργού. Αρμόδια επιτροπή η οποία θα συγκροτηθεί να επιδώσει το πιο πάνω υπόμνημα στους: 1) Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη, 2) Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου, 3) Υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο, 4) Εισαγγελέα πρωτοδικών Αγρίνιου, 5) Εισαγγελέα πρωτοδικών Ι.Π. Μεσολογγίου, 6) βουλευτές νομού Αιτ/νιας 7) περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα, 8) δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Καραπάνο, 9) δήμαρχο Αγρινίου κ. Παπαναστασίου, 10) αγροτικές ενώσεις Αγρινίου και Μεσολογγίου - Ναυπακτίας,.
ΟΜΟΦΩΝΑ αποφασίστηκε
Πράγματι οι οργανισμοί οφείλουν στη ΔΕΗ ΑΕ κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας παρελθόντων ετών. Θα πρέπει όμως να ληφθεί υπόψιν ότι όλα τα αντλιοστάσια και τα δίκτυα των οργανισμών έχουν διάρκεια ζωής εξήντα (60) και πλέον χρόνων. Η πολιτεία δεν έχει ακουμπήσει στο πρόβλημα του εκσυγχρονισμού. Στο νομό Αιτ/νίας η ΔΕΗ έχει κατασκευάσει τρία (3) Υδροηλεκτρικά φράγματα χωρίς ποτέ να δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη στην περιοχή. Στις πλημμύρες του 2016 και του 2017, λόγω του μεγάλου όγκου νερού που παροχετεύθηκε από τα υδροηλεκτρικά στη κοίτη του ποταμού Αχελώου είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρήσουν καλλιέργειες στους δήμους Αγρινίου και Μεσολογγίου. Από το Δεκέμβριο του 2017 οι δήμοι Αγρίνιου και Μεσολογγίου είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.
Υπάρχουν όμως και μεγάλες οφειλές αγροτών οι οποίοι αδυνατούν λόγω της κρίσης να αποπληρώσουν τις οφειλές τους αφενός, αφετέρου στα ΤΟΕΒ υπάρχουν οφειλές του ελληνικού δημοσίου, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, από τέλη αποστράγγισης.
Εμείς ευελπιστούμε ότι, με το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014 - 2020 για το οποίο έχει ξεκινήσει ήδη η υποβολή αιτήσεων στις 15-5-2018, θα αντικατασταθούν τα δίκτυα και οι αντλίες των αντλιοστασίων προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας.
Επίσης σας κάνουμε γνωστό ότι σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία η αρδευτική περίοδος έχει ξεκινήσει ήδη από τις 15-4- 2018 και αν η ΔΕΗ επιμείνει ως προς την διακοπή της Ηλεκτρικής Ενέργειας ο κάμπος του νομού Αιτωλοακαρνανίας, οι καλλιέργειες και τα δενδρώδη θα καταστραφούν. Με αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο να χάσει από τα ταμεία του αρκετά εκατομμύρια ευρώ από φορολογικές εισφορές που δε θα εισπράξει στα ασφαλιστικά ταμεία του και άλλα πολλά.
Με δεδομένο ότι η πρόταση της ΔΕΗ είναι αδύνατον να εφαρμοστεί, η πλειονότητα των ΤΟΕΒ θα οδηγηθεί σε παύση λειτουργίας και οι αγρότες θα καταστραφούν λόγω λειψυδρίας. Η δε ΔΕΗ θα οδηγηθεί σε οικονομική κατάρρευση, αφού η αδυναμία είσπραξης αυτών των οφειλών θα επιδεινώσει την ήδη κακή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Μετά όλα τα ανωτέρω αποφασίστηκε
1.    Να μη γίνει καμιά διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε όλους τους υπογραφόμενους στο παρόν Υπόμνημα ΤΟΕΒ.
Διάφοροι λόγοι δεν επέτρεψαν να μειώσουν τις οφειλές τους προς την ΔΕΗ Α.Ε., όπως η μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, οφειλές των αγροτών προς τους ΤΟΕΒ παρά τα μέτρα που έλαβαν οι διοικήσεις των κ.λπ., σε αντίθεση με άλλους ΤΟΕΒ που έχουν μόνιμα αυξημένες τις καλ­λιεργούμενες εκτάσεις τους με δένδρα, κηπευτικά κ.λπ. που δεν έχουν οι­κονομικά προβλήματα.

2.    Διακανονισμός παλαιών οφειλών.
Να πληρωθούν οι παλιές οφειλές μας σε εκατόν είκοσι (120) δόσεις, αρχής γενομένης από τον παρόντα μήνα.
Σε περίπτωση που ζητηθεί εγγύηση για τις εκατό είκοσι δόσεις, να μπουν ως εγγύηση οι Πίνακες οφειλετών που βεβαιώνουν οι ΤΟΕΒ στις Δ.Ο.Υ., που σε πολλές περιπτώσεις καλύπτουν ακόμη και όλο το σύνολο των οφειλών τους.

3.    Πληρωμές τρεχόντων λογαριασμών
Να πληρώνονται οι τρέχοντες λογαριασμοί, ώστε να μειώνεται το χρέος μας προς την ΔΕΗ Α.Ε.

            Δεδομένου ότι με τον παραπάνω τρόπο θα ρευστοποιηθούν οι οφειλές μας προς τη ΔΕΗ ευελπιστούμε στην αποδοχή της πρότασης μας

Αναμένοντας τις ενέργειες σας.
  
Εκ μέρους του συντονιστικού οργάνου
των Ο.Ε.Β. Αιτ/νιας


Ο πρόεδρος του Γ.Ο.Ε.Β. Αχελώου       Αιρετός εκπρόσωπος Τ.Ο.Ε.Β.

  
Βήτας Κωνσταντίνος                                    Καραδήμας Κωνσταντίνος


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

 1. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
κ. Σταθάκη Γεώργιο
 1. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Αποστόλου Ευάγγελο
 1. Υπουργό οικονομικών
κ. Τσακαλώτο Ευκλείδη
 1. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου
 2. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μεσολογγίου
 3. Βουλευτές νομού Αιτ/νίας
κ. Βαρεμένο Γεώργιο
κα. Τριανταφύλλου Μαρία
κ. Καραγκούνη Κωνσταντίνο
κ. Σαλμά Μάριος
κ. Μωραΐτη Νικόλαο
κ. Μπαρμπαρόυση Κωνσταντίνο
 1. Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας
κ. Κατσιφάρα Απόστολο
 1. Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου
κ. Καραπάνο Νικόλαο
 1. Δήμαρχο Αγρινίου
κ. Παπαναστασίου Γεώργιο
 1. Ένωση Αγρινίου – Αγροτικός Συνεταιρισμός
Πρόεδρο κ. Κουτσουπιά Θωμά
 1. Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσολογγίου - Ναυπακτίας
<< Η ΕΝΩΣΗ >>
 Προέδρο κ. Ζωγράφο Παναγιώτη


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ