Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

250 φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα σταματήσουν τις σπουδές τους επειδή δεν πήραν δωμάτιο

250 φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα σταματήσουν τις σπουδές τους επειδή δεν πήραν δωμάτιο Ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr για την κατάσταση με την Φοιτητική Εστία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. «250 φοιτητές θα σταματήσουν τις σπουδές τους επειδή δεν πήραν δωμάτιο» Την... Παρασκευή 31/10 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των πρωτοετών φοιτητών. 
Από τις 300 αιτήσεις πήραν μόνο τις 73. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 200 φοιτητές θα πεταχτούν κυριολεκτικά στο δρόμο μιας και οι πλειοψηφία τους είχε εισοδήματα της τάξεως των 3.000-5.000 ευρώ. Μάλιστα Υπήρχαν φοιτητές που είχαν κατακεφαλίν εισοδήματα της τάξεως των 200-1000 ευρώ ετησίως! 
Τα χρήματα αυτά δεν φτάνουν σε καμία περίπτωση για την επινοικίαση σπιτιού (νοίκι, κοινόχρηστα, λεωφορεία κτλ) με αποτέλεσμα πολλοί να αναγκαστούν να σταματήσουν τις σπουδές τους ή να μην τις αρχίσουμε καν. Την ίδια κατάσταση αντιμετωπίζουν άλλοι 50 φοιτητές που δεν πήραν εστίες από μεγαλύτερα έτη. Στην ουσία κοπιάζουμε να διαβάσουμε να περάσουμε σε μια σχολή για να μπορέσουμε να σπουδάσουμε και εν τέλη μας πετάν στον δρόμο. 
Η απάντηση των πρυτανικών αρχών στα προβλήματα των εστιακών, που θέσαμε στην σύγκλητο την Πέμπτη 19/10 σε κινητοποίηση του συλλόγου ήταν ότι ‘’Δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε παράλογα αιτήματα. 
Και ο ΠΑΟΚ δεν πήρε πρωτάθλημα αλλά δεν το κάνουμε θέμα.’’ Δηλαδή το ότι πετιούνται 250 φοιτητές από τις εστίες, ότι αντιμετωπίζουμε χίλια δυο προβλήματα στις σχολές μας είναι το ίδιο με το ότι δεν πήρε πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ! Αδιαφορούν πλήρως για τις ανάγκες των φοιτητών και θα κάνουν τα πάντα για να περάσουν όλα αυτά τα μέτρα για τα οποία έχουν δεσμευτεί ανάμεσα τους και η διάλυση της φοιτητικής μέριμνας. Πέρα από αυτά τα ζητήματα έχουμε προβλήματα με τις υποδομές (δεν επαρκούν τα πλυντήρια, φουρνάκια, κατεστραμμένοι τοίχοι και πόρτες) , με την ασφάλεια των φοιτητών, με τα 45 ευρώ ενοίκιο-δίδακτρα στις εστίες (ποσό που συνδέεται με το πτυχίο) και με τις μετακινήσεις. 
Το φαγητό της λέσχης επίσης μειώνεται σε ποσότητα και σε ποιότητα μέρα με την μέρα και μάλιστα υπάρχει περίπτωση να σταματήσει η λειτουργία της για ένα διάστημα μιας και ο εργολάβος της λέσχης βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με το πανεπιστήμιο. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστρεπτικό για τους εστιακούς φοιτητές που τρεφόμαστε σχεδόν αποκλειστικά από την λέσχη. Πέρα από εστιακοί είμαστε και φοιτητές. Κάθε μέρα πηγαίνουμε σε σχολές που υπολειτουργούν, χωρίς καθηγητές και προσωπικό, αναλώσιμα και όργανα για τα εργαστήρια, χωρίς επαρκή θέρμανση. Ο νέος νόμος Γαβρόγλου που ψηφίστηκε στην βουλή τον Αυγουστό θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα σε ότι έχει απομείνει από την δημόσια και δωρεάν παιδεία. Και εν τέλη όποιος καταφέρει να συνεχίσει τις σπουδές του, παίρνει ένα πτυχίο χωρίς αξία και ανταπόκριση στην αγορά εργασίας. Τόσο τα προβλήματα των εστιών όσο και τα προβλήματα των φοιτητών ευρύτερα οφείλονται στην υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων που αγγίζει περίπου το 80%. 
Ο προϋπολογισμός για την παιδεία κόβεται όπως ανάλογα κόβονται μισθοί και συντάξεις, ξηλώνονται εργασιακά δικαιώματα και κοινωνικές παροχές, εξαθλιώνονται νέοι, άνεργοι και φτωχά λαικά στρώματα, για να αποπληρωθεί ένα χρέος που δεν δημιουργήσαμε εμείς αλλά εν τέλη το πληρώνουμε. Για να κερδοσκοπήσουν στις πλάτες μας οι τοκογλύφοι της Ε.Ε. καθώς και ντόπιοι και ξένοι επιχειρηματίες. 
Για να διασώσουν στην ουσία τα κέρδη τους, φορτώνουν την κρίση τους στις πλάτες μας. 
 Για να αντεπεξέλθουμε σε αυτή την επίθεση που βιώνουμε πρέπει να οργανωθούμε και να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Όπως κάναμε πολλές φορές στο παρελθόν σαν εστιακοί φοιτητές με μαζικές γενικές συνελεύσεις και με αγωνιστικά μέσα πάλης (διαδηλώσεις, καταλήψεις, κινητοποιήσεις) να επιβάλουμε τις ανάγκες μας. Όπως δώσαμε έναν αγώνα και αναγκάσαμε τις πρυτανικές αρχές να βγάλουν πιο νωρίς απ΄ότι υπολόγιζαν τα αποτελέσματα των πρωτοετών και να δεσμευτούν ότι θα επινοικιάσουν ξενοδοχεία και να πάρουν 50 φοιτητές παραπάνω με τις ενστάσεις, έτσι και τώρα να παλέψουμε για να μην μείνει κανένας φοιτητής χωρίς δωμάτιο και να ενοικιαστούν όσο περισσότερα δωμάτια γίνεται. 
Μαζί με αυτά να δώσουμε και έναν αγώνα μαζί με τους υπόλοιπους φοιτητές και φοιτητικούς συλλόγους για να διατηρήσουμε τον χαρακτήρα της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Για να μην πληρώσουμε συγγράμματα, φαγητό, εστίες και εν τέλη δίδακτρα. 

 ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:  
  • ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΔΩΜΑΤΙΟ - ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΝΟΙΚΙΑΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ - ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΛΥΣΕΙ 
  • ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ -ΕΝΟΙΚΙΟ 
  • ΚΑΤΩ  Ο ΝΟΜΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ-ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ 
Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Πηγή: Foititikanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ