Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Θα συνεχίσει να είναι στο “γύψο” η Δημοκρατία στην Αυτοδιοίκηση;

Δεκαπέντε μήνες έχουν συμπληρωθεί αφότου, η σημαντικότερη δημοκρατική λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, η πεμπτουσία του δημοκρατικού αυτού Θεσμού, έχει εν μέρει ανασταλεί. Οι συνεδριάσεις των Δημοτικών και... Περιφερειακών Συμβουλίων, με επίκληση της πανδημίας, έχουν πάψει να πραγμοποιούνται δια ζώσης αλλά με τηλεδιασκέψεις . Και αυτό κυρίως μετά το φθινόπωρο που μας πέρασε.
Μέχρι τότε και για 7-8 μήνες, η συντριπτική πλειοψηφία των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων , ”συνεδρίαζε” με τη διαδικασία της ”δια περιφοράς” των θεμάτων απαντώντας απλώς μέσω email αν συμφωνεί ή διαφωνεί με αυτά. Χωρίς φυσικά να έχει τη δυνατότητα η αντιπολίτευση όλο αυτό το διάστημα να ασκήσει στοιχειώδη έλεγχο στις Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές, να θέσει θέματα για συζήτηση στα Συμβούλια κ.α. Και το σημαντικότερο είχε αφαιρεθεί ουσιαστικά η δυνατότητα παρακολούθησης και παρέμβασης των ίδιων των πολιτών .
Ακόμη και με τις τηλεδιασκέψεις σήμερα, το τελευταίο εξακολουθεί να συμβαίνει στη συντριπτική πλειοψηφία των δήμων, με τους πολίτες να μην έχουν δυνατότητα να τις παρακολουθήσουν έστω και μέσω του Διαδικτύου . Παρότι σε πολλούς δήμους- Περιφέρειες υπάρχουν σχετικές υποδομές και όλοι έλαβαν ” αστρονομικές” έκτακτες επιχορηγήσεις αυτό το διάστημα και θα μπορούσαν να διαθέσουν γι αυτό τον σκοπό , ένα πολύ μικρό ποσό.
Το σημαντικότερο δε είναι ότι σ’ αρκετές περιπτώσεις λόγω της κακής κατάστασης του Δικτύου, δεν είναι δυνατή η συμμετοχή Δημοτικών Συμβούλων στις τηλεδιασκέψεις και κυρίως η ομαλή διεξαγωγή τους.
Ωστόσο τώρα που με απόφαση της κυβέρνησης ΟΛΑ άνοιξαν και επιτρέπονται ακόμη και οι τελετές με εκατοντάδες προσκεκλημένους ή σ΄ένα τραπέζι καφετέριας ή σουβλατζίδικου να κάθονται μέχρι και δέκα άτομα , είναι αδιανόητο , τα Δημοτικά Συμβούλια να μην επανέλθουν στις δια ζώσης συνεδριάσεις τους. Δεδομένου μάλιστα ότι ακόμη και η Βουλή συνεδρίασε πρόσφατα σε πλήρη ολομέλεια.
Το σημερινό ”καθεστώς” όσο και αν είναι ” βολικό” για Δημοτικές-Περιφερειακές Αρχές και Δημάρχους- Περιφερειάρχες ( γι αυτό και κανείς τους δεν αντιδρά) αποτελεί βαθύτατη δημοκρατική οπισθοδρόμηση . Οποιαδήποτε δε τυχόν συνέχιση του, αποκρύπτει συγκεκριμένες σκοπιμότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ